Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Cătălin Dorian Florescu – scriitorul transfrontalier care mixează poetic generații și epoci istorice


Scriitorul Cătălin Dorian Florescu, în studioul Europei Libere
Scriitorul Cătălin Dorian Florescu, în studioul Europei Libere

Cătălin Dorian Florescu născut în 1967 la Timișoara. Din 1982 e stabilit în Elveția, unde a ajuns pentru niște tratamente medicale. A studiat psihologia și psihopatologia la Universitatea din Zürich.

După absolvire a lucrat ca psihoterapeut într-un centru de reabilitare pentru dependenții de droguri. S-a perfecționat în terapia umanistă Gestalt. Din 2001 este scriitor liber-profesionist la Zürich. Scrie în germană, cărțile sale au fost traduse în peste zece limbi, inclusiv în România, unde este foarte apreciat.

A publicat romane și volume de proză scurtă (redăm titlurile și anii primelor ediții în limba română): Vremea minunilor, 2001; Scurtul drum spre casă 2002; Maseurul orb, 2006; Zaira, 2008; Jacob se hotărăște să iubească, 2011; Bărbatul care aduce fericirea, 2018; În buricul pământului, 2019; Turnul de foc, în curs de traducere la Editura Humanitas.

„Nu am renegat niciodată legătura mea vitală cu țara în care m-am născut, cu România, și-n cărțile mele mă-întorc mereu acolo. Această nostalgie a ținutului pierdut și rememorat o transmit personajelor mele”, spune Cătălin Dorian Florescu, prozatorul preocupat să creeze o realitate poetică în cărțile sale, să străpungă cadrul imediatului palpabil, constrângerea banalităților vieții.

Vorbim în emisiunea noastră și despre secretele atelierului său de creație, de pildă despre importanța primei fraze într-un roman, când te afli în fața foii albe (sau a ecranului imaculat, cum se întâmplă cu tehnologiile de azi) și încă nu știi cum să începi, ce ritm să imprimi scriiturii, cum se vor așeza cuvintele, ordinea lor, nu cunoști sintaxa primei fraze.

„Scrisul este ca un tangou jucat între autor și text, mărturisește prozatorul. Uneori textul preia controlul și-mi sugerează în ce direcție vrea să mă ducă, dar vine un moment când îi spun „stop”, cred că e mai bine să urmăm un alt drum.”

Cătălin Dorian Florescu a obținut mai multe burse și premii internaționale. În 2011 Uniunea Editorilor și Librarilor din Țara Cantoanelor i-a acordat premiul Schweizer Buchpreis, pentru romanul Jacob beschließt zu lieben („Jacob se hotărăște să iubească”), declarată cartea anului în acel an.

Cătălin Dorian Florescu s-a aflat la Chișinău în cadrul Bookfest 2023, invitat de Goethe Institut și de Editura Humanitas, unde a avut o amplă prezentare a romanelor sale în fața unui public numeros. Dialogul nostru a pornit de la acest eveniment.

Cu un episod nou o dată la fiecare două săptămâni, difuzat duminică seara, podcastul „Cultura la frontieră" găzduit de scriitorul Vitalie Ciobanu este un spațiu unde explorăm și dezbatem subiecte din lumea culturii și artelor, aducând în prim-plan fapte, opere și probleme din domeniul cultural.

Pentru a urmări „Cultura la frontieră", vă îndemnăm să vă abonați la canalul de YouTube al Europei Libere Moldova. Vizionare plăcută!

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG