Ministerul rus de externe spune că a înmânat, luni, o notă de protest ambasadorului Statelor Unite, John Sullivan, în legătură cu ceea ce Moscova consideră amestec american în afacerile interne ale Rusiei în cazul protestelor pro-Navalnîi, de sâmbătă, relatează Reuters.
Ambasada americană publicase o alertă descrisă drept „de rutină” cu posibilele locații ale demonstrațiilor, pentru a avertiza cetățenii americani în legătură cu riscul aflării în acele zone. Ministerul rus de externe a calificat însă avertismentul drept o dovadă a sprijinirii de către Statele Unite a protestelor, pe care autoritățile ruse le consideră ilegale.
Zeci de mii de ruși au ieșit în stradă în orașe situate pe toate cele 11 fusuri orare ale Rusiei pentru a cere eliberarea lui Navalnîi din detenție. În mai multe cazuri, au fost bătuți de poliție, estimându-se că peste 3 700 de oameni au fost reținuți.
Navalnîi a fost reținut pe 17 ianuarie, la revenirea din Germania, unde a petrecut cinci luni pentru a se trata în urma atacului din vară asupra sa cu gaz Noviciok, pentru care dă vina pe președintele rus Vladimir Putin.
Kremlinul respinge acuzațiile...
La întoarcerea acasă, Navalnîi a fost condamnat la 30 de zile de detenție pentru încălcarea controlului judiciar în cazul altei sentințe, acuzații pe care opozantul le respinge.
Sâmbătă, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a condamnat brutalitatea poliției ruse față de protestatari, inclusiv reținerea a mii de oameni, a cerut autorităților ruse eliberarea lui Navalnîi și „investigarea credibilă a otrăvirii sale”.
Ministerul rus de externe a spus însă, luni, că este o declarație „inacceptabilă”. Purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, a mai anunțat, citată de AFP, că autoritățile ruse vor ancheta companii de internet americane pentru presupusa ingerință în afacerile interne ale Rusiei.
Relațiile dintre Rusia și Statele Unite se aflau deja în punctul cel mai de jos de după Războiul Rece, inclusiv din cauza intervenției ruse în Ucraina și acuzațiilor de amestec rusesc în alegerile americane, pe care Moscova le respinge.
Întemnițarea lui Navalnîi și protestele pentru eliberarea sa cauzează noi tensiuni între Moscova și Washington chiar în momentul în care a început mandatul noului președinte american Joe Biden.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus pe un ton conciliant că Vladimir Putin va răspunde pozitiv dacă noua administrație de la Casa Albă va arăta dorință de a discuta, scrie Reuters.
Luni, Vladimir Putin a condamnat însă personal protestele pro-Navalnîi de la weekend, spunând, la o videoconferință cu studenți, că acestea au fost ilegale. Putin a mai spus că rușii își pot exprima punctul de vedere în cadrul oferit de lege, iar ceea ce se produce în afara acestui cadru este „nu doar contraproductiv, ci și periculos”.
Chiar în timp ce Putin făcea aceste declarații, fără a-l numi pe nume pe opozant, un aliat apropiat al lui Navalnîi, Leonind Volkov, a spus că, în Rusia, se va protesta din nou, duminică, pentru a se cere eliberarea liderului de opoziție.