Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Varianta Omicron poate agrava criza medicală. Stoianoglo se plânge la CEDO


Se încheie o săptămână în care pandemia de coronavirus s-a intensificat, potențată de tulpina Omicron. Este și tema de început a noii ediții a rubricii de vineri, Retrospectiva săptămânii:

Retrospectiva săptămânii: Varianta Omicron poate agrava criza medicală. Stoianoglo se plânge la CEDO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00

În această săptămână, autoritățile sanitare au raportat până la 1500 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Creșterea a fost anticipată, mai ales după confirmarea tulpinii Omicron în R. Moldova. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că se așteaptă ca numărul cazurilor zilnice să ajungă până la patru mii. Șefa de la sănătate a anunțat că autoritățile iau în calcul trei scenarii pentru reactivarea paturilor necesare pacienților, mizându-se pentru spitalizare pe patru mii de paturi, dintre care zece la sută vor fi repartizate la terapie intensivă. În opinia expertei în sănătate publică, Ala Tocarciuc, cea mai mare provocare pentru ministerul Sănătății în prezent e să gestioneze pacienții cu forme ușoare, care se tratează la domiciliu:

„În primul rând ar trebui o instrucțiune pentru pacient. Ce face el dacă are doar simptome ușoare. Ce face dacă sunt simptome complicate? Medicii de familie, vă dați seama când vor fi cazuri multe, nu vor fi capabili să deservească pe toți. Prin niște filtre să treacă, ca să asigurăm accesul la mai mulți oameni o dată la sistemul de sănătate. Problema cea mai mare în acest val cu Omicron este accesul la sistemul de sănătate, începând la testare, la medicii de familie și accesul la spitalizare. Capacitatea sistemului de sănătate este limitată.”

În această săptămână, atenția publică a s-a îndreptat spre procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ai cărui avocați au anunțat că au depus o plângere la CEDO. Victor Munteanu, avocatul lui Stoianoglo, a spus că plângerea se referă la plasarea procurorului general în arest la domiciliu, în mod abuziv, în opinia sa. „Orice limitare de libertate trebuie să fie bazată pe o bănuială rezonabilă”, a spus avocatul, exprimându-și încrederea că R. Moldova va fi condamnată de CEDO în acest caz. Jurnalista Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, crede că lecția pe care ar trebui să o învețe guvernanții e că legea nu poate fi interpretată în funcție de preferințele politice.

„Din start s-au văzut anumite greșeli și unele din neglijență, deci nu din necunoștință sau din alte motive, dar chiar din neglijență pentru că chiar în ordonanța de reținere a procurorului general era trecut un al nume, deci s-a copy paste de pe alt document similar. Teamă mi-i că și în acest dosar ar putea procurorul general să se victimizeze și ulterior să utilizeze asta în scopuri politice.”

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat în baza unei legi speciale, aprobată de majoritatea parlamentară pro-prezidențială, fiind învinuit că a întreprins prea puține acțiuni pentru condamnarea celor implicați în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc și că i-ar fi permis omului de afaceri, Veaceslav Platon, bănuit de implicare în mai multe fraude, să plece din țară.

Previous Next

XS
SM
MD
LG