Cum a decurs campania electorală săptămâna aceasta? O retrospectivă săptămânală alcătuită de Tamara Grejdeanu:
Eradicarea corupției politice, înăsprirea pedepselor pentru îmbogățirea ilicită, majorarea pensiei minime până la cel puțin 2000 de lei, investiții substanțiale în infrastructura rurală - sunt doar câteva din angajamentele pe care, în eventualitatea victoriei, le-ar îndeplini mai mulți competitori electorali. Cât de realiste sunt? Economiștii de la Centrul Analitic Expert-Grup le consideră puțin fezabile din punct de vedere financiar, gândite doar sub aspectul de a fi momeală pentru electorat. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu spune că în lupta pentru votul alegătorilor, politicienii acționează de fiecare dată la fel, spun ce vor să audă aceștia, fără a-și asuma o responsabilitate reală:
„Cele mai multe mesaje vedem că vizează aspecte luptei cu corupția, pentru că asta este marea problemă a societății. În acest sens, este foarte curios să urmărim exemplul cum actorii politici detestați de populație pentru fapte de corupție, se chinuie să-i convingă pe oameni că atunci când vor ajunge ei la butoanele puterii vor băga la pușcărie pe cei care au furat țara. Alții, am văzut că vin cu tot felul de promisiuni vizând majorarea salariilor. Politicienii dintotdeauna au făcut asta, au promis și atunci când ajung la butoane nu mai țin cont de ceea ce au promis sau caută imediat țapi ispășitori.”
Potrivit jurnalistului, sarcina cetățenilor este să identifice promisiunile populiste și candidații care își doresc, mai degrabă, să ajungă sub adăpostul imunității parlamentare. Între timp, observă Vitalie Călugăreanu, dezbaterile din campanie nu sunt instrumentul care i-ar ajuta pe alegători să înțeleagă viabilitatea ofertelor electorale:
„Vedem că concurenții electorali vin și fac circ în platourile de televiziune în această perioadă. Din păcate, asta este cultura politică în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ar putea fi o platformă de discuție despre cât de realiste sunt unele sau altele promisiuni?
„Sigur că da. Asta este o posibilitate ca oamenii să înțeleagă cine și încotro ar urma să ducă țara asta. Or, ceea ce vedem noi la aceste dezbateri nu este decât show politic și atât.”
Victor Cobăsneanu, redactor-șef al ziarului Observatorul de Nord, de la Soroca, atrage atenția că întâlnirile cu alegătorii nu mai sunt atât populare, ca altădată. Pe de o parte, spune el, cetățenii au obosit de promisiuni deșarte, iar pe de alta, și politicienii și-au canalizat eforturile spre alte căi de comunicare. În opinia jurnalistului, chiar dacă campania electorală intră pe ultima sută de metri, mulți dintre cetățeni nu sunt siguri pentru cine își vor da votul:
„De când mă țin minte eu, toate alegerile la noi au fost cu miză, au fost cruciale, istorice, hotărâtoare, decisive și acestea, cu siguranță, nu fac o excepție. Toată lumea vrea schimbare, dar, într-un fel, foarte multă lume este un pic derutată. Știți, la sat depinde foarte mult de ce a zis cineva, dar cineva în sat este liderul, primarul, profesorul și preotul. Mulți s-au dezamăgit, deși eu nu cred că vor fi alegeri cu un mare absenteism, fiindcă oamenii, pe parcursul anilor, s-au mai dezvoltat, inclusiv din punct de vedere politic, electoral și cred că o să fie o prezență bună.”
Oricare ar fi promisiunile din campanie, cetățenii sunt îndemnați să analizeze critic informația și să filtreze declarațiile politicienilor, pentru că doar așa, votul lor va fi unul conștient, sunt de părere jurnaliștii cu care am stat de vorbă.