Linkuri accesibilitate

„Un pas inedit, corect, la Bălți” (Nicolae Negru/ Ziarul Național)


Revista matinală a presei de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

Comentatorul politic de la Agenția de știri IPN, Victor Pelin, analizează deciziile din ultimele zile privind alegerile locale de la Bălți. În situația creată, contează foarte mult că CEC a demonstrat voință în vederea eliminării practicilor de finanțare frauduloasă a campaniilor electorale, cu bani nedeclarați regulamentar și proveniți din surse obscure. (...) Pentru evitarea pe viitor a situațiilor similare celei reflectate este necesară modificarea legislației electorale, astfel încât solicitările Comisiei Electorale Centrale către instituțiile competente ale statului în vederea verificării prompte a circumstanțelor ce pot influența negativ procesele electorale să fie obligatorii. La fel este important ca nerespectarea solicitărilor CEC, adresate concurenții electorali, să-și găsească ponderea adecvată în stabilirea proporționalității sancțiunilor față de concurenți.

„Un pas inedit, corect, la Bălți” este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru pentru Ziarul Național. În opinia autorului, limitarea cheltuielilor și interdicția de a folosi bani nedeclarați, murdari, în campania electorală e o practică europeană, una esențială, pe care o asigură CEC, „iar candidata Partidului „Șor” a încălcat-o în mod flagrant, sfidător”. (...) Dacă CEC, care insistă asupra respectării Codului Electoral, nu acționa sau pierdea în justiție și reprezentanta sacului cu bani devenea primar al celui de-al doilea ca mărime oraș din Republica Moldova, perspectiva schimbării se îngusta cu mult, dacă nu chiar se închidea cu totul. Nu există ieșire acolo unde banul e deasupra legii, a dreptății. Pasul următor, crede Nicolae Negru, trebuie să fie verificarea surselor de finanțare ale tuturor partidelor, scoțându-le în afara legii pe cele care există din bani furați sau străini.

Jurnaliștii de la Moldova.org au analizat cum statul a vândut în ultimii zece ani bunurile publice. În decursul ultimului deceniu, din 2011 până în 2020, din privatizarea bunurilor de stat au fost obținute venituri în valoare de peste 2,1 miliarde lei. Cele mai mici venituri (36,7 milioane lei) au fost încasate în 2015, cele mai mari – anul trecut, 420 milioane lei. Cele mai mari întreprinderi au fost vândute după ce au fost expuse spre vânzare în mai multe runde de privatizări. Drept urmare, în unele cazuri prețul inițial putea să scadă și cu sute de milioane de lei. Iar privatizările a două întreprinderi cu capital de stat, Tutun-CTC și Air Moldova, au fost cercetate de o comisie parlamentară, care a constatat abateri grave în procesul de privatizare.

Portalul Sanatateinfo.md publică o analiză semnată de specialista în management și legislație în Sănătate, Rodica Rusu-Gramma, despre modul în care este gestionată pandemia de COVID-19. În opinia expertei, faptul că astăzi s-a lăsat confirmarea virusului SarsCov-2 în mare parte în seama testării rapide, iar în spitale lucrează cu un efort dublu doar terapia intensivă și morga, ne sugerează clar că se încalcă grav un drept fundamental, se pierde timpul „de aur” al pacientului infectat cu SarsCov-2. Astăzi sistemul de sănătate îl va lăsa pe acest pacient să stea acasă liniștit de rezultatul fals negativ al unui test rapid, consultat la telefon de medicul de familie (mereu foarte încărcat și ocupat) și ferm convins că nu trebuie de dus/ apelat la Centrul COVID19 sau în oricare alt spital, care în acest moment poate acorda asistență pacientului infectat cu Covid19, dar nu mai intră în circuitul spitalelor cu profil Covid19. (…) Rodica Rusu-Gramma crede că cifrele înregistrate în ultima perioadă sugerează că este nevoie să ne învățăm lecțiile din experienţele deja trecute, căci nu știm câte „valuri” ne așteaptă înainte, nu știm ce mutații-surpriză mai pot apărea la acest virus.

XS
SM
MD
LG