Linkuri accesibilitate

„Am ajuns ca șansele să te salveze un pompier să fie mai mari decât să te salveze un doctor” (Libertatea.ro)


Revista presei de la București.

„Am ajuns ca șansele să te salveze un pompier să fie mai mari decât să te salveze un doctor” (Libertatea.ro)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

Șapte oameni bolnavi de COVID 19 au murit într-un nou incendiu izbucnit azi dimineață la Constanța în secția de Terapie Intensivă a spitalului de boli infecțioase. Al doisprezecelea incendiu de acest fel din ultimul an, după cum numără jurnaliștii de la Libertatea. Aici Răzvan Prepeliță scrie într-un articol de prima pagină: „Am ajuns ca după 30 de ani de taxe plătite de oamenii cinstiți din România, la ATI, șansele să te salveze un pompier să fie mai mari decât să te salveze un doctor”. E vorba de spitale „lăsate de izbeliște 30 de ani și ajunse adevărate camere de gazare cu nosocomiale și ruguri în loc de paturi”.

În aceeași zi, premonitoriu parcă, Radu Carp scrie pe blogurile Adevărul un comentariu aproape lipsit de speranță despre „Virusul şi vaccinul care ne-au smintit”. Mai precis, despre eșecul măsurilor antiCOVID și mai ales al campaniei de vaccinare din România. Autoritățile române au adoptat măsuri nesigure, retrase adesea, preferând în momente critice să spere că lucrurile se vor aranja de la sine. Așa se face, arată Carp, că în 2020, când celelalte state europene ieșeau din izolare păstrând măsuri stricte de prevenție, în România s-a renunțat la internarea obligatorie a celor pozitivi.

Toamna lui 2020 a însemnat „decuplarea radicală a României faţă de statele occidentale: în timp ce acestea au intrat rând pe rând în al doilea lockdown, cu măsuri chiar mai stricte decât în primul val, România a preferat să aştepte inutil ca situaţia să revină la normal. Aşteptarea a fost zadarnică”. S-a adăugat aici „infodemia”, scrie Radu Carp, respectiv „contestarea măsurilor medicale pe baza unor informaţii false, mult mai gravă decât pandemia însăşi”. Evident, campania de vaccinare a eșuat pe acest fond și astfel în România pandemia are toate șansele să continue ani buni. România ratează beneficiul unei speculoase premiere – producerea extrem de rapidă a unui remediu la o boală gravă – și ilustrează lamentabil o alta: „cea mai bine articulată campanie de dezinformare” pusă la cale vreodată, ”cu efecte devastatoare”.

Situația sanitară este deja dramatică și în Republica Moldova. Presa din România difuzează ritmic știri despre numărul de cazuri înregistrate. Pe deasupra, amenințările de securitate se intensifică, cel puțin așa consideră Iulian Chifu. Analiza pe care o publică pe blogurile Adevărul, arată că Republica Moldova e implicit amenințată de intenția care începe deja să se contureze la Kremlin: un nou război al Rusiei în Ucraina. Vladimir Putin se află la capătul unor alegeri care, în opinia analistului de la Adevărul, au arătat din plin lipsă de încredere în președinte: prezența scăzută la urne, nevoia evidentă de „furt la urne”, în ciuda excluderii din competiție a candidaților opoziției și pe lângă subminarea sistematică a celor de la alte partide decât cel prezidențial.

Așa că Vladimir Putin a apelat la o schema deja cunoscută: poza „macho” – de această data, un film cu președintele în formă, sportiv, aflat la pescuit în Siberia. Numai că Rusia și Belarus, scrie Chifu, au anunțat deja că „vor lua măsuri pentru a-şi apăra propria securitate” – amenințarea invocată fiind „prezenţa unor misiuni de training pentru armata ucraineană în Vestul Ucrainei”, și care, deși active în sistem rotațional, doar o dată la câțiva ani, ar fi de fapt, baze militare americane în Ucraina.

XS
SM
MD
LG