Linkuri accesibilitate

„Oare liberalii înțeleg ce cadou uriaș au primit, fără să-l fi meritat prea mult?” (Andrei Cornea în Dilema Veche)


Ziare la București.

Revista presei de la Bucureşti.

Site-ul ziare.com preia informațiile presei din Republica Moldova legat de întrevederea avută de președintele Igor Dodon cu omologul său rus Vladimir Putin, în capital Kazahstanului, în cadrul reuniunii șefilor de stat ai Uniunii Economice Eurasiatice. Știrea precizează că Moldova nu este membră cu drepturi depline în acest forum economic regional din cadrul CSI, dar la insistențele lui Dodon a fost primită anul trecut cu statut de observator.

Şeful statului moldovean a declarat că l-a invitat în Republica Moldova pe reprezentantului special al preşedintelui rus Dmitri Kozak. În paralel, politicienii din Transnistria se agită. Liderul separatist Vadim Krasnoselski intenționează să dea în judecată Moldova pentru „agresiune împotriva poporului Transnistriei". E vorba, de fapt, de ceea ce la Tiraspol e considerat „crime de razboi" și „crime împotriva umanităţii", petrecute în timpul conflictului armat de la Nistru, și de care s-ar face vinovați cei din grupul Ilașcu.

Ștefan Popescu scrie pe site-ul revistei 22 că „valul populist nu a avut loc” în Uniunea Europeană, în ciuda previziunilor alarmiste. „Avansul principalelor forțe politice care pot fi încadrate în acest curent ideologic este real, dar încă limitat”. „Chiar dacă în Franța, Le Rassemblement national (partidul lui Marine Le Pen) și-a adjudecat prima poziție, (…) totuşi forțele pro-europene luate împreuna au înregistrat un scor net superior”.

În schimb, Robert Ciobanu rezumă pe site-ul G4Media analiza unei companii londoneze specializate, a cărei concluzie este că „partidele tradiționale au suferit pierderi însemnate, în timp ce partidele naționaliste și eurosceptice au câștigat major, lăsând Parlamentul European mai fragmentat decât oricând”. Totuși Uniunea nu e amenințată de „un colaps iminent. Mai degrabă, în următorii cinci ani vom vedea multe impedimente care vor împiedica luarea unor decizii”. Problema este că „vechea balanță a puterii din Parlamentul European s-a răsturnat. Cele două forțe dominante tradiționale – Popularii și Socialiștii – au suferit ambele pierderi semnificative. Pentru prima dată în istorie, adunate, mandatele pe care le dețin nu întrunesc majoritatea”.

A avut loc un vot la Camera Deputaților pentru alegerea unui nou președinte, după trimiterea la închisoare a lui Liviu Dragnea, titularul funcției. Votul a demonstrat că majoritatea de care se bucură PSD e încă validă: a câștigat candidatul social-democraților. Mai mulți comentatori se întreabă deja, vorba lui Andrei Cornea în Dilema Veche, „cine ce va fi înțeles” din votul de duminică 26 mai.

E limpede că Viorica Dăncilă n-a înțeles nimic mai mult decât i-a trasat ca sarcină Dragnea, să nu demisioneze. Liviu Dragnea precis n-a priceput nimic, se crede victima unui popor ingrat. „Oare liberalii înțeleg ce cadou uriaș au primit, fără să-l fi meritat prea mult? Înțeleg că de la ei se cere o chestie delicată: inteligență?”

„ USR-PLUS s-ar putea să aibă, în schimb, prea mulți deștepți. Pricep ei că acum trebuie să fie un pic mai proști, adică disciplinați, fără improvizații, și chiar un pic umili?” „Oare noi, noi care am ieșit în număr mare la vot, (…) noi pricepem cu adevărat ce s-a întâmplat? (…) din ce pericol am scăpat, aproape fără să știm cum am reușit? Sper”. Numai că ceea ce urmează e un drum lung și greu, mai scrie Andrei Cornea în Dilema Veche.

XS
SM
MD
LG