Linkuri accesibilitate

După plecarea lui Hahn „mediatorul absolut al negocierilor” va fi Kozak (Dorin Popescu/ Contributors)


Ziare la București.

Revista presei de la Bucureşti.

Un articol semnat de Dorin Popescu pe platforma contributors apreciază că miza prezenței în această săptămână la Chișinău a trei emisari străini este evitarea alegerilor anticipate în Republica Moldova. E vorba despre comisarul Uniunii Europene pentru politica vecinătății și extindere, Johannes Hahn, de reprezentantul special al președintelui Federației Ruse, vicepremierul rus Dmitri Kozak, și, respectiv, de Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil cu relațiile cu Ucraina, Moldova și Belarus.

Numai că, spune Popescu, „singura soluție alternativă alegerilor anticipate care se negociază cu șanse reale (...) o reprezintă constituirea unei coaliții de guvernare între Partidul Socialist pro-rus, condus de Igor Dodon, și Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc”. Probabil că liderul european vine doar să se convingă că nu e nicio cale de a convinge partidele de opoziție să intre la guvernare, așa că după plecarea lui Hahn „mediatorul absolut al negocierilor” va fi Kozak, care ar urma să-și dea acordul pe eventualele înțelegeri înțelegeri dintre PDM și PSM. Dorin Popescu personal nu crede că se va ajunge la vreo înțelegere.

Iulian Chifu răspunde pe blogurile Adevărul întrebării puse mai ales de analiștii de dincolo de Prut: de ce tace România în această conjunctură. Răspunsul formulat de Chifu face apel la principiul respectului față de Republica Moldova ca stat suveran. Cu alte cuvinte, Bucureștiul nu are de ce să se amestece în aceste negocieri. „Deciziile despre viitoarea majoritate sau mersul în anticipate se iau la Chişinău”. „Responsabilitatea pentru formula găsită revine exclusiv clasei politice din Republica Moldova, care urmează să deconteze chiar de a doua zi formula aleasă şi orientările propuse”.

Despre alegeri anticipate se vorbește și la București, dar într-un calendar absolut ipotetic. Andrei Cornea spune răspicat în editorialul revistei 22 că: „Opoziția ar face bine să refuze tentația obținerii puterii cu soluții imorale, presupunând că i se propune acest lucru, și să se concentreze mai întâi pe câștigarea alegerilor prezidențiale”.

Trădarea se va obține, poate, dar cu ce preț?...

Dar forțele de opoziție nu doresc să-i dezamăgească pe cei care i-au votat la europarlamentare, așa că vor trebui să aleagă una dintre cele două strategii posibile: liberalii și chiar președintele Klaus Iohannis ar dori o cădere rapidă a Guvernului Dăncilă. „Dezavantajul este că, pentru a obține căderea Guvernului, dar și formarea unei noi coaliții în actualul Parlament, e necesar să se negocieze și să se facă concesii majore de program și de oameni cu Pro-România lui Ponta, cu UDMR, ba chiar cu ALDE și cu parlamentari răzleți din PSD. Trădarea se va obține, poate, dar cu ce preț? Dacă strategia va câștiga – ceea ce nu-i deloc sigur –, prețul va fi un Guvern slab, măcinat de contradicții, având în Parlament o coaliție de strânsură, cu grupuri gata oricând să recurgă la șantaj pentru a obține noi concesii. Iar alegerile din 2020 vor găsi PSD în opoziție pe față, dar subminând guvernarea cu oameni infiltrați, profitând de orice erori și capitalizându-le fără dificultăți”, scrie Cornea.

Cealaltă ar fi „strategia lungă”: să câștige opoziția prezidențialele, apoi alegerile și să formeze un guvern solid, fără compromisuri – altele decât cele de dorit dintre PNL și alianța USR-PLUS.

XS
SM
MD
LG