Linkuri accesibilitate

Capcana întinsă de președintele Iohannis a fost prea grosieră ca să cadă cineva în ea (Ioana Ene-Dogioiu/ ziare.com)


Ziare la București.
Ziare la București.

Revista presei de la Bucureşti.

Ziare.com este printre publicațiile care difuzează știrea privind decizia Blocului ACUM de a se alia cu Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon. Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, susține hotărârea celor doi lideri politici de opoziție, Maia Sandu și Andrei Năstase, și a făcut o declarație pentru ziare.com: „Sunt conștient de faptul că a fost una dintre cele mai dificile decizii ale carierei lor politice și din istoria partidelor lor. Riscurile și divergențele politice dintre ACUM și PSRM sunt într-adevar enorme, dar riscul de a permite lui Plahotniuc să controleze și să distrugă în continuare Moldova este chiar mai mare. În politică, uneori trebuie să alegem cel mai mic dintre cele două rele. De aceea, sunt impresionat de curajul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase de a-și asuma mari riscuri prin aceasta colaborare, în scopul de a-și salva poporul și țara”, a declarat Joseph Daul.

Pentru Iulian Chifu, blogurile Adevărul, „riscuri” e puțin spus. Analistul vituperează împotriva Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Sandu e acuzată în treacăt și pentru „combinaţia ciudată de influenţe ruso-europene” etalată în campanie. Ipoteza alianței cu socialiștii echivalează cu „deschiderea uşii Rusiei către putere şi control direct şi vizibil la Chişinău de dragul distrugerii unui rival cu capacităţi, resurse şi putere mai importantă, care domina discreţionar politica de la Chişinău, şi pe care nu-l poţi confrunta direct”.

Hotnews.ro reface filmul incidentelor de ieri de la Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Up-date-urile sunt interesante în sine: la ora 20, după ce un grup de români forțase intrarea în cimitir rupând lacătele și alte grupuri (în total 3-400 de oameni) pătrunseseră rupând gardurile și au agresând maghiari, Jandarmeria română comunica sec: „Nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine”. Liderul grupului maghiar din Camera Deputaților, Attila Korodi, a văzut cu totul altceva: „A fost ceva de nedescris în cuvinte”, spune el. E citată și știrea Sputnik, care îi laudă pe „patrioții români” și susține că „UDMR vrea un nou Târgu Mureș și agită periculos conflictul interetnic”.

Ieri, Cristian Pantazi susținea într-un comentariu că mișcarea președintelui Klaus Iohannis de a le cere partidelor să semneze un acord național pentru parcursul european al României a fost extrem de inspirată, a pus în corzi partidele aliate la guvernare. Azi, Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) susține exact contrariul: capcana întinsă de președinte a fost prea grosieră ca să cadă cineva în ea. Partidul Social-Democrat și ALDE vor semna pactul, dacă președintele introduce și temele pe care ei le-au indicat suplimentar. Și sunt de așa natură încât Iohannis pare acum în corzi. Dacă nu le va accepta, susține Ioana Ene, domnia sa se va face vinovat de eșecul pactului.

XS
SM
MD
LG