Linkuri accesibilitate

Au urcat într-o mașină, fără să aibă acces nici la cheia de contact și nici la frâne (Iulian Chifu/ Adevărul)


Ziare la București.

„Poziţia României faţă de recentele evenimente din Republica Moldova a fost cu totul ruşinoasă” (Mihai Văcariu/Adevărul)

Într-o analiză apărută pe blogurile Adevărul, Iulian Chifu susține că recenta coaliție formată din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar fi greșit construită, sau mai bine zis că liderii veniți din opoziție nu au negociat de la bun început unele poziții-cheie. Rezultatul este că s-au urcat într-o mașină, cu ajutorul socialiștilor lui Igor Dodon, fără să aibă acces nici la cheia de contact și nici la frâne. „Ca să existe funcţionalitate fie şi pe perioadă determinată a unei coaliţii conjuncturale, părţile îşi păstrează fiecare cheia de control a celuilalt – pentru a fi sigur că nu se trezeşte împins afară din maşină. Şi convine fie asumarea în comun a acţiunilor, controlate reciproc, fie împărţirea responsabilităţii pe sectoare”, spune Chifu. În speță, Maia Sandu a cedat socialiștilor și șefia Serviciului de Telecomunicații Speciale și, mai ales, a doua funcție în stat, cea de președinte al Parlamentului.

Chifu comentează: „Degeaba ai cel mai formidabil Guvern – şi chiar sunt oameni destoinici, nu toţi foarte familiarizaţi cu administraţia, şi mulţi veniţi de pe afară, puţin adaptaţi particularităţilor din Republica Moldova. Dar dacă Preşedintele îţi poate bloca oricând (…) orice numire sau lege sau iniţiativă, sigur nu poate fi vorba despre o afacere bună, ci de naivitate şi neprofesionalism”.

​Presa de azi preia opiniile lui Iulian Chifu. Pe site-ul Aktual24.ro, de pildă, titlul este destul de ciudat: Iulian Chifu, fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu, se poziționează în tabăra oligarhului Plahotniuc în cadrul conflictului major de la Chișinău.

Mihai Văcariu, care scrie de asemenea în secțiunea bloguri de la Adevărul, consideră că „poziţia României faţă de recentele evenimente din Republica Moldova a fost cu totul ruşinoasă, România irosind ultima fărâmă de credibilitate în zonă, ultimul rest de influenţă într-un teritoriu în care, teoretic, interesele noastre trebuiau să fie majore. Nu doar că înţelegerile despre ce urma să se întâmple aici s-au făcut fără ştirea diplomaţiei româneşti, ba chiar aceşti diplomaţi au fost ocoliţi pentru că ştiu foarte bine şi americanii şi europenii şi ruşii că sunt cu toţii în buzunarul domnului Plahotniuc”.

Văcariu îl vede pe președintele Klaus Iohannis îmbrobodit de fake-news-urile numeroase, în speță de cele care spun că Maia Sandu și Andrei Năstase ar sluji interesele Moscovei. Or analistul îi consideră singurii care pot reprezenta cel mai bine interesele moldovenilor, dar şi ale românilor. Au însă și un „păcat“: au coloană vertebrală, „nu sunt manipulabili şi pun interesele oamenilor din Moldova mai presus de interesele de grup sau de interesele personale”. De aceea, spune Mihai Văcariu, oficialilor de la București le-a fost mai ușor să colaboreze cu Vladimir Plahotniuc. Acum lucrurile stau diferit și ar trebui să fie limpede că „obiectivele României pentru Republica Moldova ar trebui să fie fundamentate pe creşterea nivelului de trai şi pe educaţie: o ţară săracă şi slab educată nu poate reprezenta în vreun fel interesele României şi ale UE”.

XS
SM
MD
LG