Linkuri accesibilitate

„Nimic nu lucrează mai bine pentru destructurarea PSD decât incompetența PSD” (Florin Negruțiu/republica.ro)


Ziare la București.

„Regândirea Constituției este obligatorie, spre a elibera națiunea din aceste cătușe juridice” (Ioan Stanomir/ Contributors.ro)

Moțiunea de cenzură introdusă de Partidul Național Liberal a căzut la vot. Guvernul condus de Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria. Ioana Ene-Dogioiu scrie pe site-ul ziare.com că nu e numai atât: această moțiune de cenzură „s-a și transformat într-o victorie majoră pentru Viorica Dăncila și un eșec usturător pentru opoziție”. Numărul de voturi împotrivă a arătat că Partidul Social-Democrat încă are majoritate parlamentară, chiar și fără sprijinul maghiarilor din UDMR.

„Învins la europarlamentare, dezavuat la referendum, PSD rămâne, în continuare, suficient de puternic spre a-şi păstra guvernarea”, scrie și Ioan Stanomir pe platforma contributors.ro.

Specialist în drept constituțional, Stanomir consideră că „ordinea constituțională edificată la 1991 şi modificată în 2003 nu este în măsură să ofere șefului de stat şi națiunii instrumentele necesare spre a debloca impasul politic. (…) În România, acolo unde dizolvarea Camerelor este imposibilă, o majoritate ilegitimă precum cea de acum este capabilă să reziste schimbării” (…) „regândirea Constituției este obligatorie, spre a elibera națiunea din aceste cătușe juridice”.

La votul pe moțiune, Viorica Dăncilă a întrebat opoziția, de la microfonul Parlamentului, cu destulă aroganță: „Chiar vreți să veniți la guvernare?” Aroganță, însă și punct nevralgic. S-a spus deja că opoziția pro-europeană se simțea mai degrabă datoare să facă acest gest, după scorurile obținute pe 26 mai la europarlamentare, dar succesul moțiunii nu și-l doreau: e o misiune extrem de ingrată să intri la guvernare pe această structură a Parlamentului și să descurci dezastrele făcute de PSD.

Florin Negruțiu, pe site-ul republica.ro, confirmă: „Pentru viitoarea guvernare, e bine că moțiunea a picat și Guvernul Dăncilă a rămas. Nimic nu lucrează mai bine pentru destructurarea PSD decât incompetența PSD”.

XS
SM
MD
LG