Linkuri accesibilitate

Anticipatele, capcana fatală pentru PNL? (Ioana Ene-Dogioiu/ ziare.com)


Potrivit celui mai recent sondaj de opinie făcut public în România, Partidul Național Liberal, aflat încă la guvernare deși demis, a scăzut cu 7% în sondaje, în timp ce Partidul Social-Democrat a reușit să urce peste 25%. Este în curs procedura aprobării unui nou guvern în Parlament, cu prim ministru desemnat Florin Cîțu. Ioana Ene-Dogioiu scrie pe site-ul ziare.com că e clar: avem de a face cu un guvern fără șanse de a fi instalat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00



O singură surpriză ar putea interveni: să-l voteze chiar PSD-ul. Iar dacă PSD procedează așa, liberalilor nu le rămâne decât să-și trântească propria propunere de cabinet, cam ce a făcut și Liviu Dragnea la PSD cu cabinetul Grindeanu. Ludovic Orban, arată Ioana Ene, ar face mai bine să se retragă acum din bătălia pentru anticipate. „Ceea ce putea părea acum câteva luni un plan inteligent se poate transforma într-un coșmar”. E posibil ca anticipatele, dacă vor fi, să devină capcana fatală pentru PNL. De pildă, să pice în august, la ridicol de puțin timp înaintea celor la termen și în plină perioadă de concedii. Jurnalista scrie că a stat de vorbă cu reprezentanți ai partidelor prezente la consultări cu președintele Iohannis și toți remarcaseră starea de nervozitate, chiar de nesiguranță a șefului statului.

Ca invitat al aceluiași site, Cristian Preda se oprește la gesturile îmbucurătoare făcute de liberali în ultimele zile: decizia de a-l susține pe Nicușor Dan în alegerile pentru primarul general al capitalei respectiv pe Mihai Chirică, fost pesedist, la Iași. Posibil chiar ca aceștia să câștige alegerile, crede Preda. Problema e însă că apetitul pentru alianțe pe plan local e foarte mic la liberali. Nu doresc alianțe pentru că ar trebui să cedeze aliaților unele poziții importante. „Orban preferă un sistem cu două partide mari, în care guvernarea să fie tranșata de șeful statului sau de grupul minorităților, fiindcă acesta e jocul politic ale cărui reguli le înțelege”. Se mai adaugă și hotărârea-și-nu-prea a celor de la USR și PLUS de a vedea ca miză principală a alegerilor înfrângerea PSD. S-ar părea că la ei se resimte mult mai acut aversiunea față de liberali ca partid „vechi”, deci, în principiu, nefrecventabil. În consecință, la alegerile locale, vor fi puține locuri în care PSD să aibă de înfruntat un zid solid al opoziției de dreapta.

Miron Damian scrie pentru contributors.ro o analiză pornind de la două decizii ale Curții Constituționale. Una destul de îndreptățită, spune el, și anume cea care a considerat că doritul guvern Orban 2 nu voia decât să fie respins, iar asta nu e în spiritul Constituției, iar alta complet greșit, cea prin care CCR a declarat neconstituțională asumarea răspunderii guvernului pe anumite acte normative. Constituția României trebuie revizuită. Trebuie neapărat clarificat în ce condiții poate fi dizolvat Parlamentul, fără atâtea piedici absurde, pentru că este un instrument care trebuie să existe. Ca să ilustreze echivocul actualei legi fundamentale, Miron Damian i-a întrebat pe judecătorii constituționali: „Dacă președintele provoacă un conflict juridic desemnând un premier cu scopul declarat de a pierde votul de învestitură, în vederea anticipatelor, atunci nu cumva și parlamentul provoacă un conflict juridic dacă votează învestirea unui guvern doar pentru a evita anticipatele?” „Jumătate întrebare serioasă, jumătate haz de necaz”, mărturisește autorul.

XS
SM
MD
LG