Linkuri accesibilitate

„Probleme înghețate se pot reaprinde rapid și cu o intensitate mare” (Mădălin Necșuțu/ veridica.ro)


Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020
Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020

Revista presei de la București.

Revista presei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00

Într-o analiză publicată pe veridica.ro, Mădălin Necșuțu susține că Rusia rămâne extrem de interesată în păstrarea Transnistriei în zona sa de strictă influență. Varianta trecerii în planul doi ar fi doar o tactică de diversiune, care să adoarmă vigilența noii puteri de la Chișinău. Concluzia derivă din recenta declarație a lui Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri ale Comunității Statelor Independente, care ar ante-motiva atitudinea mai degrabă intervenționistă a Moscovei prin ceea ce ar urma să se întâmple în Republica Moldova. Necșuțu o pune în relație cu viitorul încă cețos al politicii de la Chișinău: „Moscova controlează de facto republica separatistă și va apăsa din nou la nevoie acest „punct de presiune”.

„Se transmit mesaje alambicate și de la Tiraspol și de la Moscova pe dosarul transnistrean, semn că jocurile uzuale pe acest subiect deja au început.” Chișinăul va trebui să facă față reacției Rusiei (prin Transnistria eventual) față de interconectarea Republicii Moldova, care va primi curând și gaze și energie electrică din România. Ar putea fi vorba din nou de retorsiune împotriva celor cam 400.000 de muncitori moldoveni din federația Rusă. Un context complicat, în care „politica struțului” adoptată deocamdată de Maia Sandu ar putea să nu fie „o soluție pentru a nu stârni furia ursului”. „Probleme înghețate” de pe agenda bilaterală „se pot reaprinde rapid și cu o intensitate mare”.

Dan Dungaciu scrie pe blogurile Adevărul despre repetatele declarații, scrisori, interviuri ale liderului rus Vladimir Putin către ucraineni, care sunt chemați înapoi „acasă”, în Comunitate Statelor Independente, unde fiecare țară are un grad mai mare de autonomie decât au statele membre ale Uniunii Europene, susține Putin. Discursul său pedalează din ce în ce mai apăsat pe tema viitorului sumbru care îi așteaptă pe ucraineni dacă se mai apropie de Europa. Tot azi, pe g4Media, Florin Marinescu reamintește că Dungaciu i-a susținut în campanie pe cei de la AUR, prognozând pentru Alianța calificată cu 0,40% un rezultat de 44-47%.

După câteva zile de rumoare insistentă, editorialistul publicației Newsweek România, Răzvan Chiruță, dă un diagnostic tăios revenirii lui Liviu Dragnea în câmpul politic, odată cu eliberarea sa anticipată din detenție. Jurnalistul crede că Dragnea „nu prea mai poate face rău ca politician de prim plan. În schimb, moștenirea sa da, ne va afecta viața mulți ani de acum înainte. Pentru că noua coaliție de guvernare nu are voință să repare stricăciunile PSD”. La cârma Partidului Social-Democrat nu va mai ajunge. Nu au reușit nici Adrian Năstase, nici Mircea Geoană, nici Victor Ponta după ce au pierdut poziția. Grav i se pare comentatorului că Dragnea probabil că nu va mai fi închis vreodată, deși abia procesele aflate pe rol sunt cele cu miză mare. „În realitate, nici actualei coaliții de guvernare nu prea îi convine să avem o justiție puternică. Liviu Dragnea le-a făcut politicienilor care vor să fure un mare cadou - o justiție cu dinții școși - și aceștia îi sunt recunoscători pentru asta. Doar au de cheltuit 80 de miliarde de euro în următorii ani.”

XS
SM
MD
LG