Linkuri accesibilitate

„Salariați pe bani publici în instituții publice fac activități pentru interese private” (Ioana Ene/ spotmedia.ro)


Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020
Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020

Revista presei de la București.

Conținutul declarației comune susținute la Chișinău de președintele Maia Sandu și de ministrul de externe al României Bogdan Aurescu a fost rezumat și difuzat imediat de presa de la București (veridica.ro, de pildă).

Revista presei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct

Pe site-ul evenimentulzilei.ro poate fi citită o avertizare formulată în atenția autorităților de la București de Andrei Zagorodniuk, fost ministru al apărării din Ucraina, Ihor Kabanenko, amiral în rezervă, și Alexandr Khara, diplomat. Cei trei se referă la pasaje din articolul de opinie al președintelui Vladimir Putin, publicat săptămâna trecută pe site-ul oficial al Președinției Rusiei. Ele ar sugera că la Kremlin se evaluează varianta anexării Insulei Șerpilor. Pe lângă „importanța economică uriașă” a zonei, insula ar permite Rusiei „să blocheze portul Odesa și să obstrucționeze traficul naval pe Dunăre și libera navigație în această regiune maritimă, așa cum se întâmplă deja în Marea Azov și în jurul peninsulei Crimeea”.

Ziarul Adevărul prezintă detaliat rezultatele unei investigații a Euractiv. Ea scoate la iveală rețeaua de imigrație clandestină pusă la cale de Belarus pentru irakienii care vor să ajungă în Europa. Jurnaliștii de investigație au descoperit că tranzitul se face aparent cu vize legale, furnizate de consulatul belarus, însă e plătit cu 10 până la 15.000 de dolari de persoană de către imigranți, care sunt scoși rapid în Lituania.

Secțiunea de bloguri de la Adevărul conține și o analiză pe larg a acordului dintre Statele Unite și Germania, referitor la North Stream 2. Iulian Chifu subliniază efectul negativ asupra Ucrainei, care va fi lipsită de veniturile din rețeaua de tranzitare a gazului rusesc și implicit de gaz. Totul este lăsat în seama unui angajament al Rusiei că va menține și acea rută de transport încă zece ani peste termen. Or, scrie Chifu, „marea problemă a acordului este că se referă la un terţ, Rusia, care nu este semnatar şi nici parte. E un angajament indirect, prin intermediari, pe care Rusia nu l-a semnat şi cu care nu a fost neapărat şi explicit de acord”.

Critici apăsate azi la adresa premierului român Florin Cîțu, după ce o consilieră de stat a transmis, cu antetul guvernului, instrucțiuni ciudate de campanie electorală internă, în favoarea lui Cîțu candidat la președinția Partidului Național Liberal. Ioana Ene-Dogioiu, de la spotmedia.ro, susține că mai grave decât conținutul documentului sunt reacțiile premierului: a declarat că nu are cunoștință de un asemenea document, e doar „o fițuică”, nu l-a văzut, nu e înregistrat. „Liviu Dragnea, scrie Ioana Ene, a făcut pușcărie pentru că două doamne plătite de stat, într-o instituție de stat, pentru a se ocupa de copiii orfani, munceau pentru PSD. Cele două situații sunt identice: salariați pe bani publici în instituții publice fac activități pentru interese private. Și dl Dragnea a spus că nu știa. Instanța i-a zis: nu aveai cum să nu știi”. Jurnalista critică și reacția opiniei publice: „Remarc din nou, scrie ea, că pentru destui apărători ai statului de drept, rule of law a însemnat doar «Dragnea la pușcărie»".

O poziție asemănătoare a formulat Partidul Social-Democrat și este difuzată de ziare.com. Un comunicat al partidului de opoziție spune: „Organele de anchetă au acum oportunitate de a demonstra opiniei publice din România că sunt imparţiale din punct de vedere politic şi că aplică aceeaşi măsură, indiferent de culoarea politică a infractorilor. Revocarea consilierului de stat (survenită între timp) reprezintă, practic, un autodenunţ”.

XS
SM
MD
LG