Linkuri accesibilitate

Demisiile miniștrilor USR PLUS, „o mișcare ciudată, de natură să amâne clarificarea situației” (Ioana Ene-Dogioiu/ saspotmedia.ro)


Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020
Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020

Revista presei de la București.

În presa de azi, o felie mare din vina pentru actuala criză politică din România cade asupra președintelui Klaus Iohannis. Dan Tăpălagă, de la G4Media, îl vede „în perfectă sinconizare cu PSD-ul lui Marcel Ciolacu”, „orchestrând un atac haotic la statul de drept asemănător cu cel din 2012, plănuit minuțios de USL (alianță liberali-social democrați) pentru suspendarea lui Traian Băsescu”.

Revista presei de la București, cu Tania Radu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Președintele Iohannis s-ar fi raliat la „acțiunea profund anti-democratică” a liberalilor lui Florin Cîțu de a bloca sau măcar a întârzia votarea moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR. Șeful statului ar fi astfel abdicat de la principala sa atribuție, aceea de a veghea la aplicarea Constituției și de a media între puterile statului și între stat și societate.

Raluca Boboc scrie pe blogurile Adevărul că: „Bulgărele anti-Iohannis s-a format deja şi a început să se rostogolească. Şi-a ostilizat baza PNL prin susţinerea lui Florin Cîţu, (...) și-a ostilizat USR PLUS, partenerul de coaliţie al PNL, (…) și-a ostilizat românii prin aroganţa şi indolenţa cu care i-a tratat în cei şapte ani de mandat”. Singurul care nu apasă atât de tare pedala acuzațiilor este fostul președinte al Partidului Național Liberal, Valeriu Stoica, citat de G4Media cu cele declarate într-un interviu la televiziunea Digi24. În opinia fostului politician, între cele cinci greșeli care ar fi declanșat criza președintele a comis-o abia pe ultima: a sprijinit noul act de „cezarism” al lui Florin Cîțu, ceea ce „nu a fost o decizie înțeleaptă”. O poate repara, spune Stoica, doar adunându-i din nou la aceeași masă pe liberali și pe useriști, să le spună că s-a încheiat mandatul lui Florin Cîțu și să găsescă un alt premier, dintre oamenii cu experiență din PNL, între care nu este pomenit și Ludovic Orban.

G4Media a sesizat ceva exact în acest sens. O știre citează surse liberale rămase anonime cu informația că „aripa Cîțu din PNL vrea să atragă USR PLUS înapoi la guvernare, oferindu-i lui Dan Barna președinția Camerei Deputaților, precum și propunerea de a rediscuta împărțirea ministerelor și agențiilor guvernamentale”.

Și Ioana Ene-Dogioiu e pe-aproape. Scrie pe spotmedia.ro presupunând că președintele ar fi deja sătul de Cîțu. L-ar sacrifica, dar nu acum, pentru că nu vrea să ajungă președinte al partidului Ludovic Orban, în relația cu care „sunt punți incendiate, neîncredere uriașă, planuri divergente”. Jurnalista vede demisiile depuse de miniștrii USR PLUS din guvernul condus de Florin Cîțu ca o mișcare oarecum ciudată, de natură să amâne clarificarea situației, posibil chiar până după congresul liberalilor, din data de 25. Va urma apoi un vot de încredere în guvernul refăcut într-o coaliție de numai două partide, pe care însă Cîțu, chiar ales președinte PNL, l-ar rata.

Libertatea publică un interviu cu sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP (institut de sondare a opiniei publice), care vede în Alianța pentru Unirea Românilor un mare beneficiar al actualei situații. AUR are potențial mare de creștere pentru că partidele antisistem câștigă întotdeauna electorat în momente de criză. Iar electoratul ar putea veni mai ales de la partidele coaliției, dar și dinspre nehotărâți, dinspre cei care nu au fost la vot la ultimul scrutin – când au lipsit nu mai puțin de 70%.

XS
SM
MD
LG