Linkuri accesibilitate

Dacă PNL se rupe, se va compromite în ochii electoratului ideea de politică liberală (Victor Pițigoi/ spotmedia.ro)


Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020
Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020

Revista presei de la București.

Revista presei de la București, cu Tania Radu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00

Interviul dat de președintele Maia Sandu în ziarul Kommersant a interesat Aktual24.ro, care îl reproduce sub un scurt text de comentarii. Titlul dat articolului românesc este „Iar e furie la Moscova, Maia Sandu scoate Moldova din Uniunea Economică Eurasiatică. Cum răspunde la întrebările nervoase ale Kommersant, cea mai influentă publicație din Rusia”. Șapoul jurnaliștilor de la Aktual24 caracterizează replicile Maiei Sandu drept „tăioase, dar diplomate”, și nu omite poziția fără echivoc referitoare la Uniunea Economică Eurasiatică: nu s-au parcurs procedurile legale pentru ca documentul semnat de Igor Dodon, care ar face din Moldova un stat observator în această uniune să devină realitate, a spus Maia Sandu, iar la insistențele reporterului a pus punct: „nu luăm în calcul acest aspect”.

Mâine, la București, vor fi audiați în comisiile parlamentare miniștrii propuși de premierul desemnat Nicolae Ciucă într-un nou guvern minoritar. Presa întreabă insistent liderii partidelor parlamentare dacă vor vota sau nu acest guvern, iar ceea ce se conturează este un nu. Ce va urma dacă și această propunere de guvern cade la vot ? Din lipsa unui orizont previzibil s-a iscat o subită preocupare pentru suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis.

Ștefan Vlaston se întreabă pe blogurile Adevărul dacă președintele o avea vreun plan B. Sunt trecute în revistă puținele variante posibile: alegerile anticipate ar dura mult, țara e în criză, iar Partidul Național Liberal ar avea timp să dispară cu totul din joc; un al treilea premier desemnat, din PSD, e improbabil. Vlaston vede o singură soluție, iar dacă președintele Iohannis nu se apleacă asupra ei, merită, crede el, suspendarea din funcție. Care ar fi soluția: un premier cu mandat explicit de la președinte să refacă coaliția PNL-USR-UDMR, „fără să fie blocat de Florin Cîţu”. „Alcătuirea guvernului să fie sarcina premierului desemnat, principalul criteriu fiind competenţa şi activitatea anterioară nominalizării în viitorul guvern”, și nu recomandările de la partid.

Numai că suspendarea nu mai e o variantă de ultimă instanță, ci ceva care a cam început. Alianța pentru Unirea Românilor strânge semnături din țară și din diaspora pentru suspendare. Spotmedia.ro îl citează pe Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte al PSD, care spune că ei nu au fost consultați, așa că: „Dacă vine domnul Cioloş să susţină acest demers, în mod sigur vom face o şedinţă de urgenţă a Consiliului Politic să clarificăm punctul de vedere”. Or reacția lui Dacian Cioloș se regăsește deja în mai toată presa online: USR PLUS nu susține suspendarea, țara nu are nevoie de o altă criză peste cele două deja în curs.

Între timp, 13 parlamentari liberali dintr-un total de 91 (adică peste 12%) au părăsit până acum grupul parlamentar al PNL și trec alături de Ludovic Orban, care încă nu s-a decis să facă un alt partid liberal, dar susține suspendarea lui Iohannis. Victor Pițigoi scrie despre asta pe spotmedia.ro și-i avertizează pe liberali că lucrurile nu arată bine, că scindarea partidului poate fi pasul următor, iar un al treilea pas nu există. Dacă PNL se va rupe, se va compromite pe termen lung în ochii electoratului însăși ideea de politică liberală.

XS
SM
MD
LG