Linkuri accesibilitate

Forța dialogului va prevala asupra forței militare (Ipn.md)


TV8.md publică explicațiile ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, viceprim-ministrului Andrei Spînu, privind majorarea retroactivă, cu aplicare din 1 ianuarie, a noului tarif la gazele naturale, crescut vineri de agenția energetică până la 15 lei și 18 bani. „Vă rog să analizăm obiectiv... Să presupunem că deja pe 21 decembrie Moldovagaz prezenta datele la ANRE pentru revizuirea tarifului.

Să presupunem că, la fel, pe data de 21 decembrie, ANRE, în regim de urgență, fără analiză, publica proiectul de decizie. Apoi, urmează, minim 15 zile lucrătoare de consultări publice. Conform acestei prevederi, în cel mai bun caz, ANRE putea să decidă referitor la tarif nu mai devreme de data de 12 ianuarie 2022. Dacă se decidea pe data de 12 ianuarie 2022, conform procedurii normale, tariful nou trebuia aplicat din data de 1 februarie și facturat abia din data de 10 martie anul 2022. Această procedură risca să pună sub un semn mare de întrebare capacitatea de plată a gazului către Gazprom și riscuri de sistare pentru toată țara”, a explicat Spînu într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Ceva mai devreme, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, scria și el pe pagina sa de socializare că „se depun eforturi supraumane ca sabotajul Rusiei să fie prezentat în fața oamenilor ca 100% eșecul guvernării”. Nu Guvernul crește prețurile la gaz, ci Gazprom, a mai spus deputatul, în vreme ce foștii parlamentari PPDA, Alexandru Slusari și Dinu Plîngău, au cerut explicit vice-premierului Spînu să plece în demisie, urmare a celor întâmplate vineri.

Newsmaker.md publică o scurtă știre despre protestul Congresului civil împotriva majorării tarifelor la energie. Membrii și susținătorii partidului s-au adunat în apropierea clădirii Parlamentului din centrul Chișinăului, scandând: „Opriți Energomor!”, precizează publicația. Protestatarilor li s-au alăturat tot atunci mai mulți taximetriști care au oprit taximetrele la marginea drumului și au început să claxoneze.

Protestatarilor li s-au alăturat tot atunci mai mulți taximetriști...

Într-o altă știre, Newsmaker.md anunță telegrafic deciziile luate sâmbătă de consiliul republican al PSRM - fostul partid de guvernare, acum cel mai mare partid de opoziție: s-a ales pentru o perioadă de 4 ani componența comitetului executiv - organul colegial de conducere al partidului. Din componența lui vor face parte așa socialiști cum e Vlad Bătrîncea, Olga Cebotari, Grigore Novac, Adela Răileanu, Maxim Lebedinschi. Vlad Bătrîncea va fi și secretar executiv al PSRM. În noiembrie 2021, la scurt timp de la înfrângerea din alegerile parlamentare, fostul lider al PSRM, Igor Dodon, și-a anunțat plecarea din partid, iar pe 18 decembrie, acesta a fost ales președinte de onoare al socialiștilor. Formațiunea a anunțat că lichidează funcția de președinte de partid, iar conducerea acestuia va fi asigurată de executivul politic.

După ce au dezbătut, vineri seara, în platoul emisiunii „Bună Seara”, de la postul public de televiziune, tema iminenței unui război în Ucraina, câțiva deputații și experții în domeniul securității sunt citați într-un articol de pe site-ul Ipn.md cu opinii contradictorii. Atitudinea generală e cea de scepticism în privința izbucnirii unui război clasic în regiune, iar convingerea multora a fost că forța dialogului și diplomația vor prevala asupra forței militare.

„Federația Rusă încearcă să-și păstreze așa-numita zonă de influență pe care a avut-o încă în perioada sovietică”, a afirmat deputatul PAS, Lilian Carp. „Nu cred că va fi război, unica armă pe care o are Republica Moldova este calea democrației,” a mai adăugat el. De cealaltă parte, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adrian Lebedinschi a stăruit pe ideea că R. Moldova ar trebui să facă eforturi ca „să nu se implice în disputele marilor puteri, ci să aibă grijă de cetățenii proprii”. Un gând al expertului în domeniul securității, Viorel Cibotaru, din același talk show a fost că, oricât și-ar dori să fie pacifiști moldovenii, contextul geopolitic actual demonstrează că disensiunile dintre cele două superputeri se pot transforma oricând într-un conflict militar.

Radiochisinau.md tratează cu multă atenție intenția Comratului de a negocia separat cu Rusia noi condiții de furnizare a gazelor naturale.

Intenția Comratului de a negocia separat cu Rusia noi condiții de furnizare a gazelor naturale...

A fost anunțată recent de către un grup de deputați găgăuzi și calificată ca fiind destul de realistă de către șeful actual al Moldovagaz, Vadim Ceban, el însuși originar din Gagauzia. Expertul în energetică, Ion Muntean, spune, însă, că procesele de formalizare a unor livrări separate de gaze pentru Găgăuzia sunt de lungă durată, astfel că este ireal ca inițiativa de la Comrat să fie pusă în aplicare în următoarele luni. Pe de altă parte, analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru Radio Chișinău că inițiativa pare să ascundă dorința unor actori politici să acumuleze dividende în contextul crizei politice din Adunarea Populară de la Comrat. Ion Tăbârță însă nu exclude că această provocare să fie inspirată și din exterior. Premierul Natalia Gavrilița a numit aceeași inițiativă „o idee ridicolă”. Într-o altă știre de pe același site e citată Irina Vlah, guvernatoarea regiunii, care califică drept imatură aceeași intenție a unor aleși din regiune de a negocia un contract separat dintre UTA Găgăuzia și concernul rus Gazprom.

XS
SM
MD
LG