Linkuri accesibilitate

În loc de marea corupție, PG se ocupă de șoferii băuți la volan (Vlad Țurcanu/ Radio Chișinău)


Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Jurnaliștii de la Radio Chișinău scriu că în legislativul Găgăuziei va fi creată o majoritate dintre reprezentanții Blocului comuniștilor și socialiștilor și susținătorii bașcanului Irina Vlah. Analistul politic Veaceslav Berbeca, citat în material, notează că sistemul electoral și tradițiile din regiune promovează candidații independenți, motiv pentru care mai multe formațiuni politice nu și-ar fi desemnat reprezentanți în aceste alegeri. Un alt argument, crede Veaceslav Berbeca, ține de faptul că electoratul din Găgăuzia, tradițional, votează partidele de stânga, pro-ruse.

Tot pentru Radio Chișinău, comentatorul politic, Vlad Țurcanu opinează că Procuratura Generală dă dovadă de un activism public de imagine tot mai intens, pentru a atenua astfel valul de critici care o vizează în legătură cu lipsa sa de eficiență în ultimii ani. Referindu-se la recenta inițiativă a lui Alexandr Stoianoglo, care propune noi sancțiuni pentru șoferii prinși băuți la volan, Vlad Țurcanu notează că asistăm la o prioritizare a urgențelor specifică țărilor corupte, când în vizorul justiției nimeresc victimele colaterale ale corupției mari, cum ar fi profesorii, medicii sau șoferii în cazul de față. Dacă Procuratura Generală s-ar preocupa de dosarele mari de corupție, ar descoperi că și mica corupție se diminuează, concluzionează comentatorul.

Într-un editorial pentru Ziarul Național, Nicolae Negru constată că adevărata atitudine a autorităților ruse față de suveranitatea și independența Republicii Moldova se vede din faptele, nu din vorbele acestora. El atrage atenția că Federația Rusă nu a luat în serios poziția Chișinăului, care a invocat probleme de securitate, și a deschis în Transnistria 27 de secții de votare pentru alegerile parlamentare ruse. În opinia editorialistul, deși declară că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, Rusia tratează de facto regiunea separatistă ca stat independent. Nicolae Negru mai scrie că în pofida faptului că au fost deschise cu cinci secții de vot mai mult decât în 2016, și că alegerile au durat trei zile, numărul alegătorilor nu a crescut cu mult, 57,5 mii în 2021 și 55,7 mii în 2016.

Agenția de presă „IPN” citează mai multe opinii expuse în cadrul unei dezbateri despre acțiunile guvernării în raport cu instituțiile de reglementare și de control. Fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu susține că încă nu putem vorbi despre derapaje, dar că subiectul ce ține de implicarea politicului în actul guvernării este de o importanță crucială pentru calitatea democrației participative. Recomandarea lui este ca „guvernarea să aplice gradual schimbarea structurilor executive, nu în baza oportunității revoluționare”. Altfel, continuă Igor Munteanu, ar putea fi create precedente periculoase pentru oricine ar urma actualei guvernări și totodată, ar putea fi un semnal foarte prost pentru partenerii externi ai Republicii Moldova, mai crede fostul ambasador.

Participant la dezbateri, Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX, a spus că este important să se înțeleagă că cei aleși în funcții trebuie să pună în capul mesei legea, interesele populației și respectarea regulilor pe care tot instituțiile statului le-au votat. În opinia lui, responsabilitatea oricum aparține guvernaților, care ar trebui să asculte și să consulte opinia actorilor relevanți.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG