Linkuri accesibilitate

„De ce puterea de la Chișinău încearcă să-și asigure sprijinul SUA” (D.Spătaru/ Tribuna.md)


Prima Casă 3, „o amăgeală electorală”? opinii de experți (Agora.md)


Editorialistul de la portalul tribuna.md, Dumitru Spătaru constată că fiind constrânsă de răcirea relațiilor cu europenii, dar și de relațiile ostile pe care le are cu Rusia, guvernarea depune tot mai mult efort pentru a promova ideea că are susținerea deplină a SUA. Autorului i se pare clar că guvernarea are interesul de a avansa în relaţia cu SUA, după cum e clar şi că a găsit punctul slab al americanilor în Moldova. El se referă la prezența militară rusească în regiunea transnistreană, care prezintă interes pentru SUA, mai ales din punctul de vedere al situației din Ucraina, lucru pe care guvernarea îl exploatează la maxim pentru a-și atinge propriile scopuri, notează Dumitru Spătaru. În opinia lui, atât timp cât puterea are suportul SUA, posibilitatea unor tensiuni interne de proporții este una extrem de redusă. Or, susține comentatorul, nici o forţă de opoziţie, nici un factor de influenţă externă şi nici o mişcare civică nu va îndrăzni să se gândească la revoluţii, ştiind că puterea actuală are suportul SUA.

Postul de televiziune TV8.md îl citează pe expertul economic Adrian Lupușor, care a comentat intenția Partidului Democrat de a lansa programul Prima Casă 3, destinat familiilor cu mulți copii. În opinia lui, sistemul bancar, ca și alte sectoare ale economiei, nu poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale. Potrivit expertului, creditarea în baza garanțiilor guvernamentale, prin definiție, alimentează în mod artificial pofta de risc din partea băncilor, ceea ce poate părea frumos pe termen scurt, pe motivul creșterii creditării în favoarea grupurilor vulnerabile, însă periculos pe termen mediu și lung, pentru că se vor acumula credite neperformante care se transformă în pierderi acoperite din bugetul de stat. Adrian Lupușor mai atrage atenția că nu a văzut vreo analiză înainte de lansarea acestei inițiative cu privire la resursele alocate de la bugetul de stat, impactul scontat și costurile de oportunitate, adică de unde vor fi realocate resursele bugetare pentru a acoperi garanțiile pentru acest program.

La același subiect, portalul Agora.md îl citează pe expertul organizației Transparency Moldova, Veaceslav Negruța. El a numit programul democraților „o amăgeală electorală”, spunând în continuare că pentru toate aceste „prime case”, în cele din urmă, vor plăti cei care achită impozite și sunt cu casa lor. Expertul mai crede că după electorală, „prima casă” o să fugărească și mai multă lume de aici. „Unii - pentru că nu vor dori să plătească pentru alții. Alții - pentru că vor dori să achite cât mai repede, din munci peste hotare, și să scape de credite apăsătoare”, a mai spus Veaceslav Negruța.

Ziarul Național publică un interviu cu Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS „Viitorul” și fost Ambasador al R. Moldova în SUA. Întrebat despre nevoia adoptării unei legi Magnitsky în R. Moldova, el a spus că atunci când organismul statului este mai mult mort decât viu, adoptarea acestei legi ar fi ca o stimulare electrică a inimii în condițiile unui spital de campanie, precizând că Legea Magnitsky creează solidaritate pe plan internațional în numele unor standarde de integritate și rezistență contra abuzurilor și delincvenței. Referindu-se la acțiunile concrete care ar trebui întreprinse de autorități pentru eradicarea sărăciei, Igor Munteanu a menționat că guvernarea ar trebui să iasă din „bula” de confort și automulțumire care caracterizează în acest moment mediul de luare a deciziilor în jurul liderului PD, crede acesta. Fostul ambasador mai este de părere că ar fi cazul să se renunțe la oamenii corupți și incompetenți care se calcă pe capete ca să intre în grațiile conducerii Partidului Democrat, să renunțe la controlul politic total asupra justiției, dar și la consultanții care-și testează fanteziile politice pe banii altora, fără a livra rezultate durabile în timp, a mai spus Igor Munteanu.

Ziarul Național mai publică și opinia lui Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață, despre legea care prevede acordarea cetățeniei R. Moldova prin investiție, aprobată la finele lunii mai de către Parlament. El este de părere că această inițiativă poate impulsiona nivelul de investiții străine directe și creșterea substanțială a fluxului financiar către R. Moldova, odată ce altele nu au funcționat până acum, și anume atragerea investitorilor prin forumuri și expoziții internaționale, inclusiv pentru că în continuare, economia națională este alimentată de remitențele migranților, susține Roman Chirca. Expertul este sceptic că acest program va dinamiza ritmul de creștere economică a Republicii Moldova. El notează că deși Ministerul Economiei și Infrastructurii estimează un flux investițional de circa 1,3 miliarde de euro, acest lucru i se pare greu de estimat în cazul lansării programului în premieră și fără o reacție a pieței pentru pașaportul moldovenesc.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG