Linkuri accesibilitate

Amnesty International Moldova cere statului respectarea drepturilor protestatarilor


„Bugetul Moldovei dă semne de oboseală” (Mold-street.com)

Jurnal.md scrie că Amnesty International Moldova cere statului respectarea drepturilor protestatarilor și asigurarea securității publice, reacție ce a venit după protestul de acum două zile de la Ungheni, unde au fost înregistrate altercații. Activiștii pentru drepturile omului notează că libertatea întrunirilor și dreptul la libera exprimare sunt drepturi constituționale, care trebuie să fie cu strictețe asigurate și protejate de către stat; În articol se menționează că o datorie a statului este și protejarea de către poliție a celor care participă la demonstrații pașnice.

Agenția de presă „IPN” îl citează pe Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, care susține că își dorește ca cetățenii să se simtă în siguranță când văd un polițist și nicidecum să aibă frică de el. Referindu-se la combaterea corupției în sistemul polițienesc, Alexandru Pînzari a menționat că a fost formată o subdiviziune specializată în cadrul IGP care se va ocupa de evaluarea riscurilor de corupție, prevenirea și combaterea acesteia. În opinia lui, salariile mici conduc la un risc sporit de corupție, de aceea se insistă pe majorarea lefurilor polițiștilor.

„Bugetul Moldovei dă semne de oboseală”, titrează mold-street.com. Jurnaliștii notează că în condițiile creșterii datoriei publice și amânării asistenței macrofinanciare din partea UE, guvernarea a elaborat un proiect de raționalizare a cheltuielilor bugetare. În articol se menționează că inițiativa urmează să fie adoptată de guvern în ședința de azi, și e pe contrasens cu ceea ce la finele anului trecut guvernul și Partidul Democrat. Jurnaliștii mai notează că raționalizarea cheltuielilor va cuprinde învățământul superior și cel profesional-tehnic: universități, colegii, centre de excelență și școli profesionale, inclusiv instituții subordonate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Jurnaliștii de la portalul adevărul.md scriu că în aceste zile, Comitetul ONU împotriva Torturii a evaluat situaţia respectării drepturilor omului în baza celui de-al şaselea raport periodic al Federaţiei Ruse. În articol se menționează că pentru prima data experţii Comitetului au abordat subiectul cu privire la obligaţia extrateritorială a Federaţiei Ruse privind asigurarea protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană. Jurnaliștii notează în continuare că în pofida constatărilor Curţii Europene ale Drepturilor Omului, delegaţia Federaţiei Ruse a replicat că statul nu a deţinut niciodată un control efectiv asupra regiunii transnistrene, astfel încât situaţia drepturilor omului nu poate fi discutată în sesiunea de revizuire a Federaţiei Ruse. Reacţionând însă la comentariile delegaţiei de la Moscova, experţii Comitetului au reamintit despre principiul jurisdicţiei extrateritoriale, atrag atenția autorii.

Extremele migrației: Transferuri mai multe, dar și numărul populației cu intenția de emigrare – mai mare, titrează cotidianul.md. În material este citat jurnalistul specializat pe teme economice, Victor Ursu care precizează că moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă 117.48 milioane de dolari, mai mult cu 8.5 la sută comparativ cu iunie 2017, numărul moldovenilor care intenționează să părăsească Republica Moldova fiind tot mai mare. Jurnaliștii scriu că femeile aleg să muncească în Italia, iar bărbații se orientează către țările CSI, această diviziune de gen și de țară de destinație fiind legată de sectoarele economiei unde sunt angajați muncitorii moldoveni: bărbații în sectorul construcțiilor (din Rusia, Ucraina, dar și Portugalia), femeile în sectorul casnic și de îngrijire a persoanelor (Italia). Pe când mulți basarabeni care lucrează în Grecia și Cipru sunt angrenați în munci agricole. Potrivit lui Victor Ursu, nu se știe exact câți muncitori calificați, cum ar fi medici, profesori, ingineri și alții, au părăsit Republica Moldova; dar ceea ce se știe este că Republica Moldova se confruntă de mult cu o problemă de „scurgere a creierilor”, susține jurnalistul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG