Linkuri accesibilitate

Ghimpu îi recomandă lui Plahotniuc „să se oprească ... și să se pună în rând cu lumea” (Cotidianul.md)


În ce situații președintele Igor Dodon poate dizolva parlamentul? (Ziarulnational.md)

Presa de la Chişinău a aflat de la un coleg al profesorilor turci expulzați în luna septembrie din Moldova că doi dintre cei expulzaţi deja au fost condamnați la închisoare în Turcia. TV8 scrie că ar fi vorba despre profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, care a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. A doua persoană condamnată tot este profesor de limbă turcă, acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar încă patru profesori turci, expulzați din Republica Moldova în Turcia în luna septembrie anul trecut, își așteaptă verdictul. Doi dintre ei își vor afla sentințele până la sfârșitul lunii martie, iar doi dintre ei vor afla verdictul în luna mai curent, în Turcia.

Ziarulnational.md clarifică într-un articol situaţiile în care preşedintele Igor Dodon poate dizolva parlamentul. Acestea ar fi două: în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau în cel al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, este citat în articol spunând că „termenul de formare a Guvernului este unul cât se poate de exact. Parlamentul are la dispoziţie trei luni de zile, nu contează câte tentative sunt. În cazul în care Guvernul nu se formează în trei luni de zile, Curtea Constituţională a decis că preşedintele R. Moldova are obligaţia constituţională de a dizolva acest Parlament, fără nicio posibilitate de a extinde acest termen. Este un termen imperativ”, susţine Tănase.

Adevărul.md citează o declaraţie a deputatului ales din partea blocului ACUM Igor Munteanu, care afirmă că funcţia de premier nu îi aparţine PDM ca să o ofere cuiva şi că în spaţiul public este creată intenţionat impresia falsă că blocul se izolează de procesul politic din ţară. Igor Munteanu a calificat îndemnurile la discuţii lansate de Partidul Democrat şi posibilitatea de oferi blocului ACUM funcţia de premier drept „mere otrăvite”. Totodată, Igor Munteanu consideră că scenariul vehiculat al alegerilor anticipate, împreună cu alegerile locale ar fi „o soluţie proastă pentru toţi. Aceasta pentru că electoratul este obosit de campania precedentă şi pentru că ar crea multă confuzie”. La aceeaşi temă, adevărul.md îl citează şi pe analistul politic Igor Volniţchi, care spune despre propunerea Partidului Democrat ca blocul ACUM să preia funcţia de premier într-o eventuală coaliţie de guvernământ că ar putea fi o acţiune tactică pentru a se forma, în realitate, o coaliţie între PDM şi PSRM. Totodată, analistul nu exclude nici că această propunere ar putea fi reală pentru că doar un prim-ministru din partea ACUM ar putea debloca finanţarea macrofinanciară din partea Uniunii Europene, lucru necesar Republicii Moldova având în vedere situaţia în care se află.

Ziarul de Gardă alege din Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în anul 2018, dat publicităţii săptămâna trecută, să relateze ce spune raportul despre situația din mass-media moldoveană: control politic, concurență neloială și intimidare a jurnaliștilor. Presa rămâne sub controlul oligarchic, confruntându-se cu influența politică, propaganda și manipularea externă și internă, precum şi independența limitată a autorității de reglementare în domeniul audiovizualului. Oligarhii au distorsionat mesajele mediatice în beneficiul lor, prin intermediul unor persoane și instituții media pe care le controlează. Informațiile despre proprietarii radiodifuzorilor privați, făcute publice în 2015, au confirmat concentrarea ridicată a proprietății mass-media, se mai arată în raport. Cu referire la discursul de ură la adresa jurnaliștilor, documentul amintește de cazul primarului de la Orhei Ilan Șor, care, într-un material video postat pe Facebook, vara trecută, i-a agresat verbal pe jurnaliști. De menționat că Organizația Națiunilor Unite a condamnat discursul de ură al lui Șor, iar procurorii din Republica Moldova, au clasat dosarul, și nu au dat apreciere declarațiilor sale.

O scrisoare semnată de preşedintele de onoare a PL, Mihai Ghimpu şi adresată preşedintelui PD, Vlad Plahotniuc, a ajuns în atenţia presei. Cotidianul.md publică câteva fragmente, inclusiv unul în care Ghimpu îi recomandă lui Plahotniuc „să se oprească, să coboare cu picioarele pe pământ și să se pună în rând cu lumea”. „Domnule Plahotniuc, ai ajuns unde ai vrut și ai ceea ce ți-ai dorit: miliarde și întreaga putere. Ai demonstrat tuturor, că ești „cel mai bun, cel mai pragmatic și cel mai mare democrat”, fiind și președinte de partid. Dar poate te oprești aici, cobori cu picioarele pe pământ și te pui în rând cu lumea, pentru că „lupta împotriva corupților bogați” a dat rezultate bune. PDM pe care îl conduci a obținut mandatele necesare și va fi din nou la guvernare, iar în Parlament toți deputații vor fi curați-curăței, ca și Banca de Economii”, își începe scrisoarea liberalul. Ghimpu îi amintește lui Plahotniuc și despre furtul miliardului: „…ai spus, că n-ai luat nici un leu din miliardul furat și că cei care au furat, inclusiv Șor – vor sta la pușcărie, iar miliardul va fi întors! Astăzi, din păcate, lucrurile stau invers: Ilan Șor a ajuns deputat, iar miliardul așa și nu se știe pe unde-i…”

XS
SM
MD
LG