Linkuri accesibilitate

Rezultate „aproape ca la indigo” și eșecul partidelor guvernării în „regiuni vulnerabile la coruptie si populism politic”


Revista presei matinale.

Indiferent dacă se apelează sau nu la geopolitică, principiul de votare este același în municipiul Chișinău, comentează pe IPN.md rezultatele scrutinului local din capitală comentatorul politic Boris Șapovalov. Rezultatele au scos, din nou, pe primele două poziții un candidat de stânga și unul de dreapta – candidatul socialist Ion Ceban și candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase. „Vedem același principiu de votare, indiferent dacă există sau nu geopolitică”, a declarat comentatorul în cadrul unei ediții speciale la NTV Moldova. Mai puțin previzibil pentru el e totuşi rezultatul fostului primar de Chișinău Dorin Chirtoacă, care a obținut peste 10% din voturile alegătorilor. Potrivit fostului viceprim-ministru Alexandru Muravschi, citat în aceeași ştire, într-o situație mai dificilă se află Ion Ceban care nu are unde să-și mai extindă electoratul. Singura lui soluție este să mobilizeze electoratul care nu a ieșit ieri la urne. Pe când Andrei Năstase mai are posibilitatea de a obține voturile care în primul tur de scrutin au mers către alți candidați de dreapta, mai crede Muravschi, citat de ipn.md.


Rezultatele obținute de Ion Ceban și Andrei Năstase în primul tur „reproduc aproape ca la indigo” rezultatele primului tur de anul trecut, observă pe pagina sa de Facebook analistul şi fostul viceministru de externe Andrei Popov. „Ceban - 41% (87,6 mii) acum și 40,9% (91,5 mii) în 2018, față de 30.8% (65,7 mii) acum și 32,1% (71,8 mii) atunci ale lui Năstase”, explică Popov. Prezența și ea este (uluitor) practic identică, mai scrie el: 36% (229,6 mii) astăzi față de 35,4% (225,9 mii) în 2019. „Diferința cheie între acum și atunci ține de rezerva semnificativ mai mare pe care de această dată o are Andrei Năstase - bunăoară 9,8% și 4,7% (în total 14,5%) obținute de Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu - și aparenta lipsă de rezerve relevante pentru Ion Ceban. Nu o mai avem în acest an pe Silvia Radu clasată pe locul trei cu 17% (39%) care în turul doi au mers mai mult sau mai puțin proporțional către ambii candidați”, comentează analistul. În aceste condiții, dacă firește nu se întâmplă vreun force major, miracol, greșeală majoră sau o acțiune spectaculoasă, este greu de imaginat cum Ion Ceban ar putea recupera handicapul și câștiga primăria Chișinăului, mai crede Popov.

Orhei și nostalgiile după Ilan Șor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00


Politologul Dionis Cenusă scrie de asemenea pe Facebook că victoria candidatului Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatii din primul tur în Bălţi ar fi „un esec al partidelor de la guvernare de a cuceri discursul public in unele regiuni vulnerabile la coruptie si populism politic”. „Sa fii la putere, deja de peste 4 luni, fara a fi capabili de a identifica rapid elite locale si a indeparta regiunile de influenta „offshore-urilor” denota niste probleme esentiale in abilitatile politice ale fortelor de la putere”, explică Cenuşă. „Minimul necesar pentru a nu deplânge o înfrângere electorala majora a guvernării ar fi ca democratii sa piarda masiv in teritoriu”, mai scrie Cenuşă. Tot el observă o participare la vot, de proportie catastrofal de mică, pentru circumscriptia nr. 50. „În februarie 2018, au votat practic 50 mii de persoane, la alegerile din 20 octombrie doar circa 6100 de voturi (pana la ora cinci)”, compară Cenuşă. Motivele variază, potrivit analistului, între percepţia votului drept neimportant, deoarece ACUM oricum guvernează, şi campania electorala mai degraba linistita pentru circumscriptia 50, in conditiile in care mobilizarea legata de regimul oligarhic, practic, si-a pierdut importanta. „Vedem care sunt rezultatele alegerilor locale pentru a intelege daca electoratul moldovenesc intra într-o faza de dezangajare politica, care vine in pachet cu pasivitate electorală”, conchide autorul.

Ziarulnational.md retine şi publică o declaraţie a lui Andrei Năstase făcută după anunţarea datelor preliminare într-un platou de televiziune. Întrebat dacă Blocul „ACUM” va face coaliție cu PSRM la nivelul Consiliului Municipal Chișinău, Năstase a răspuns: „Eu vreau o coaliție proeuropeană în CMC, care să ne asigure proiecte de reconstrucție a capitalei”. Întrebat de ce crede, aşa cum a declarat înaintea alegerilor, că ar fi un dezastru ca Ion Ceban să câștige capitala, dacă la nivel național „ACUM” guvernează împreună cu PSRM, Năstase a spus că nu trebuie de comparat para cu mărul.

„În Parlament a fost formată această majoritate ca un mijloc de a pune R. Moldova pe făgașul normalității. În cazul capitalei, lucrurile se schimbă. Dacă câștigă capitala, atunci socialiștii vor avea o pondere mai mare. De asta este esențial ca partida proeuropeană să câștige alegerile în Chișinău, să balanseze cumva lucrurile. Nu vedeți că Dodon în fiecare zi ne șantajează cu formarea unei noi majorități? El a spus că, dacă va dori PSRM, atunci într-o săptămână va fi o nouă majoritate. El a mai spus că, dacă vrea, schimbă miniștri. De ce să tolerez eu asta? Va veni timpul și Dodon va răspunde pentru tot”, a precizat Năstase, în cadrul unei emisiuni de la TV 8.

Blocul ACUM, perdant în satele de baștină ale liderilor Maia Sandu și Andrei Năstase, arată o ştire de pe agora.md. Ştirea precizează că, potrivit rezultatelor finale publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la Mîndrești, Telenești, primăriță din primul tur a devenit o candidată independentă. La Risipeni, Fălești, acolo unde s-a născut premierul Maia Sandu, alegerile pentru funcția de primar au fost câștigate de nimeni altul decât... candidatul democrat.

XS
SM
MD
LG