Șapte din zece locuitori ai Republicii Moldova consideră că drepturile lor sunt încălcate în mod sistematic, scrie zdg.md citând studiul „Percepții asupra drepturilor omului în Republica Moldova”, prezentat la 10 decembrie 2018, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Cel mai puţin respectat ar fi dreptul la un proces echitabil. Cercetarea a fost efectuată de Compania iData pentru Oficiul Avocatului Poporului, pentru a observa dinamica percepției privind respectarea drepturilor omului, comparativ cu anul 2016, când a fost desfășurată o cercetare similară. Studiul arată că situația privind drepturile omului nu s-a schimbat, în opinia a 43,8 la sută dintre respondenți. Totuşi, în 2018 mai mulți participanți la cercetare au sesizat că situația privind drepturile omului mai degrabă s-a îmbunătățit (35,8%) decât s-a înrăutățit (16,4%). Cel mai puțin respectat drept în Republica Moldova este dreptul la un proces echitabil, doar 21,8% din respondenți considerând că acesta este respectat, mai arată cercetarea citată de publicaţie.
Tribuna.md estimează în cel mai proaspăt comentariu pe care îl publică sub semnătura lui Dumitru Spătaru cine şi ce şanse are de a obţine susţinerea electoratului unionist. Primul pretendent la acest electorat, arată autorul, ar rămâne în continuare viitorul bloc ACUM, format din Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr. „Chiar dacă cele două partide menţionate nu au oferte speciale pentru electoratul unionist, totuşi, putem presupune că o parte din voturile de pe acest segment vor merge anume către ele”, crede Spătaru. Şanse bune de a prelua acest electorat, până relativ nu demult, avea şi Partidul Unităţii Naţionale. Deşi rămâne încă „în cărţi”, şansele PUN, totuşi, au fost afectate de lipsirea lui Traian Băsescu de cetăţenia moldoveană, mai crede autorul. Şi Partidul Liberal, ignorat până mai ieri de analişti atunci când făceau calcule privind electoratul unionist, acum a intrat „în cărţi” şi poate miza pe un procent anume din voturile alegătorilor de pe acest segment. Aceasta pentru că la conducerea formaţiunii a venit ex-Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, şi nu e exclus că o parte din electoratul unionist ar putea decide să-i acorde acestei formaţiuni a doua şansă, se mai arată în comentariul de pe tribuna.md.
Adevarul.md scrie despre tensiuni în PL după negocierile cu PAS şi PDA. După o nouă rundă de negocieri dintre Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr, care a avut loc luni, 10 decembrie, situaţia a devenit tensionată în interiorul formaţiunii conduse de către Dorin Chirtoacă, după ce Valeriu Munteanu ar fi declarat că PL refuză să participe în alegeri alături de Blocul ACUM, format din PAS şi PDA, fapt negat de Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă. Vicepreşedinte PL Valeriu Munteanu chiar a anunţat despre organizarea unei conferinţe de presă pentru ziua de marţi, 11 decembrie, pe tema: „Despre refuzul Partidului Liberal de a participa în alegeri alături de Blocul ACUM şi deciziile lui politice de viitor”. Dorin Chirtoacă a fost primul care a reacţionat la afirmaţiile lui Valeriu Munteanu, spunând că spusele lui Valeriu Munteanu ar fi false. „Din păcate, iarăşi avem o situaţie, când un membru de partid nu vrea să se conformeze deciziei Consiliului Republican, unde a avut timp şi posibilitate sa-şi expună argumentele sale în faţa colegilor,” a comentata la rândul lui Mihai Ghimpu, preşedintelel de onoare al PL.
Vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, este citat pe acelaşi site cu următoarea declaraţie: „Studiile de jurist pe care le am îmi permit să afirm foarte clar că: chiar şi o participare în campania electorală şi o eventuală intrare în Parlament nu-l scuteşte pe Ilan Şor, sau nu îl apără, de ispăşirea pedepsei penale”. Vladimir Cebotari a făcut afirmaţiile la emisiunea „Adevărul Live”. Vladimir Cebotari a căzut de acord cu cei care cred „că unele acte ale justiţiei trebuie să se producă mai rapid”. „Pentru mine tot este un semn de întrebare de ce pentru anumite persoane decizia încă nu este definitivă. Chiar dacă se mai întinde acest proces, el nu se poate întinde la infinit”, a spus democratul.
Radiochisinau.md citează mai mulţi analişti care cred că decizia Partidului Liberal Democrat de a merge în alegerile parlamentare cu blocul ACUM este una rațională. Comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că asta ar putea ajuta partidele de opoziție din R. Moldova, menționând, însă, că imaginea acestui partid s-a erodat în ultimii ani de guvernare. În opinia analistului Nicolae Negru, decizia PLDM de a participa la scrutinul parlamentar cu blocul ACUM este una rațională, însă el consideră că ar fi fost mai logic dacă formațiunea se autodizolva. „Sondajele arată că intențiile de vot pentru acest partid sunt infime, adică nu pot fi considerate serioase de a accede în Parlament. În acest context pare logică decizia lor de a se conforma condițiilor puse de PPPDA și PAS. Din punctul meu de vedere era mai logic dacă PLDM lua decizia să se autodizolve, fostul lor lider Vlad Filat a avut un rol în frauda bancară de la BEM și pentru asta plătește PLDM. Ținând cont de trecutul nu tocmai glorios al PLDM, faptul acesta ar putea să aibă efecte negative asupra blocului electoral PAS-PPPDA, s-ar putea să fie un deserviciu, această acceptare", consideră Nicolae Negru.