Linkuri accesibilitate

„Toate alegerile parlamentare de la Chişinău, din 1990 şi până în prezent, sub logica „pe marginea prăpastiei” (A. Vlăsceanu/Adevărul.md)


Aleksandr Lukașenko și „îmbrățișarea frățească” a Moscovei (Nicolae Negru/ziarulnational.md).

Zdg.md îşi propune să explice în unul din articole de ce Guvernul a așteptat nouă luni pentru a-l numi pe Reșetnicov judecător constitutional. Reșetnicov va ocupa fotoliul Victoriei Iftodi, propusă de PDM și numită în martie curent în funcția de ministru al Justiției. În acest caz, de ce Reșetnicov a fost numit în funcție abia acum, dar nu nouă luni în urmă? „A fost o decizie asumată de Guvern… Mai multe detalii nu vă putem oferi”, le-a comunicat la finalul unui effort îndelungat şi anevoios de a găsi o explicaţie un reprezentant al direcției comunicare și protocol din cadrul Guvernului jurnaliştilor de la Ziarul de Gardă. Publicaţia mai aminteşte în articol că trei noi judecători au fost numiți în grabă la Curtea Constituțională (CC): fără anunțuri publice, fără proiecte incluse pe ordinea de zi, fără răspunsuri la întrebările jurnaliștilor și fără a respecta un proces transparent. La fel, ziarul scrie că mai multe organizații ale societății civile şi-au exprimat într-o declaraţie emisă recent profunda îngrijorare în legătură cu demisiile consecutive și subite, înainte de termen, de la CC; dar și numirea în grabă, pe ascuns și pe criterii politice ce au urmat. Acestea contribuie la „ignorarea importanței acestei instituții și subminează și mai mult încrederea publică în independența Înaltei Curți”, susțin organizațiile societății civile.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Nicolae Negru scrie în ziarulnational.md despre „o nouă fisură, neașteptată, în blocul „lumii ruse”: Potrivit lui, Aleksandr Lukașenko le-a dezvăluit jurnaliștilor că asupra lui se fac presiuni enorme ca să renunțe la independența și suveranitatea țării sale în folosul Rusiei. Moscova folosește în acest scop diverse mijloace, inclusiv economice. Președintele belarus a convocat în această săptămână o ședință secretă în cadrul căreia au fost discutate măsurile de rezistență în fața intențiilor Rusiei de a „absorbi” Republica Belarus. Pe parcursul anilor, Lukașenko s-a arătat nu o singură dată deranjat de strânsoarea „îmbrățișării frățești” din partea Rusiei, dar e pentru prima dată când vorbește despre aceasta deschis, alertându-i pe belaruși, mai scrie Negru.

În continuare, comentând procesul de rupere a ortodocșilor ucrainenei de Biserica Ortodoxă Rusă, Negru scrie: „a fost o zi de rezonanță istorică pentru ucraineni, care au demonstrat astfel o vrere incredibilă de solidaritate și unitate națională. Mii de ucraineni s-au adunat în fața Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, unde s-a întrunit Sinodul constitutiv, care a ales conducătorul noii Biserici Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Epifanie”. Apoi, autorul vorbeşte despre „agonia și disperarea Moscovei”. Aceasta l-ar fi determinat pe Putin să-i pună la dispoziția lui Dodon baza de date cu muncitorii moldoveni care au încălcat regimul de ședere în Rusia. „Este umilitor pentru o putere atât de mare precum se consideră Rusia să recurgă la asemenea mijloace de „influență”. Aceasta demonstrează o dată în plus cât de mult are nevoie Putin de un succes electoral în Republica Moldova, în timp ce liderii opoziției noastre încearcă să-i convingă pe alegători că factorul geopolitic nu mai prezintă nicio relevanță”.

Un autor de pe adevarul.md, Andrei Vlăsceanu, afirmă cu referire la viitorul scrutin parlamentar din R. Moldova că „Toate alegerile parlamentare de la Chişinău, începând din 1990 şi până în prezent, s-au desfăşurat sub logica „pe marginea prăpastiei”. La ora actuală, Republica Moldova riscă să devină „Venezuela Europei” şi nu „Noua Elveţie”. Unica sansa reala la un viitor cert si sigur este Unirea cu România!

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a fost invitatul emisiunii „Adevărul Live”, este citat pe acelaşi site cu declaraţia că „preşedintele Igor Dodon niciun pas nu face fără a coordona activităţile cu Democraţii” lui Vlad Plahotniuc. În plus, Voronin admite scenariul că, după alegerile din 24 februarie, PSRM şi PDM ar putea forma o alianţă de guvernare. „În Parlament uitaţi-vă cum ei votează consolidat, mai ales cele mai importante legi, ce ţin de problemele strategice. Dacă Democraţilor nu le ajung voturi, de multe ori apelează la Socialişti şi ei ca pionerii ridică mânuţa şi votează împreună”, a declarat Vladimir Voronin. Publicaţia le aminteşte cititorilor săi că mai multe partide de dreapta din opoziţie la fel susţin ipoteza că Socialiştii şi Democraţii vor face o coaliţie de guvernare după parlamentare, însă atât PDM, cât şi PSRM au respins categoric aceste afirmaţii.

Două titluri de pe site-ul moldovademocrata.md sună în felul următor: „Prima Casă” îşi va tripla numărul beneficiarilor în 2019; şi „Vlad Plahotniuc: Vreau să ştiţi că bunăstarea oamenilor în vârstă este o prioritate pentru PDM”. Cel de-al doilea articol anunţă că „la iniţiativa liderului PD, Vlad Plahotniuc, guvernul a adoptat decizia privind majorarea pensiilor mai mici de1589 de lei cu 10 la sută din ianuarie 2019, acordarea ajutorului unic de sărbători de 600 de lei pentru circa 550 000 de pensionari cu venituri sub 2000 de lei, indexarea anuală a pensiilor, majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat cel puţin 15 ani după pensionare”. Cu această ocazie, mai arată publicaţia, „liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că guvernarea se ţine de cuvânt, iar noutăţile bune pentru pensionari vor continua”.

În cotidianul.md, Alex Cozer semnează un comentariu intitulat „Axa Plahotniuc-Dragnea-Orban sau de ce Moscovei îi convine perfect PD-ul”. Luată cu problemele locale de la Chișinău, scrie Cozer, presa locală a ignorat aproape în totalitate un eveniment extrem de interesant petrecut duminică la București, „acolo liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul unei reuniuni de partid care amintește mai degrabă de perioada ceaușistă a României, în contextul unui discurs extrem de virulent, le-a cerut colegilor săi să depună o plângere penală pe numele președintelui Klaus Iohannis”. L-a acuzat Dragnea pe Iohannis de ditamai înalta trădare, pentru că liderul de la Cotroceni și-ar fi criticat țara în Uniunea Europeană. „Parcă am mai auzit undeva de astfel de „trădări”. Și exact în același context,” scrie Cozer. Mai mult chiar, după ce Dragnea a proferat aceste acuzații la adresa lui Iohannis, a doua zi, la Chișinău, Candu, după ce a mai redactat câte ceva prin documentul „elaborat de comisia de anchetă privind activitatea Open-Dialog”, a publicat trăznitul raport din care reiese că și Sandu și Năstase ar fi comis trădare de patrie. Sigur că nu are cum să fie o simplă întâmplare, crede autorul, iar explicaţia avansată de el e următoarea: consilierii israelieni experimentează la Chișinău, apoi aplică la București.

XS
SM
MD
LG