Linkuri accesibilitate

„Kremlinul, vrând-nevrând, i-a spart ouăle electorale lui Dodon” (Petre Bogatu/deschide.md)


„Regimul Plahotniuc, este versatil, cameleonic, își schimbă culoarea după împrejurări” (Vitalie Ciobanu/jurnaliști.ro).

Anticoruptie.md publică un articol în care arată că milionarul Vladimir Andronachi, numărul nouă pe lista democraţilor pentru circumscripţia naţională la alegerile din februarie, „a fost de-a lungul anilor, subiectul mai multor investigaţii jurnalistice din care reiese că familia Andronachi ar gestiona direct sau prin intermediari afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale legislatorului”. În articol se mai menționează că Andronachi „este şi autor al controversatei legi privind amnistia fiscală, criticată de opoziţie, societate civilă dar şi structuri internaţionale”.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Într-un editorial pentru deschide.md, Petru Bogatu scrie că „președintele Igor Dodon îl roagă acum pe premierul Federației Ruse, Medvedev, să revizuiască sancțiunile impuse Kievului de așa manieră încât să deblocheze exporturile moldovenești. Degeaba însă, crede Bogatu. Kremlinul nu are cum face derogările solicitate. Dar și în cazul în care ar da curs cererii lui Dodon, acest fapt s-ar dovedi inutil, potrivit editorialistului. „Kremlinul, vrând-nevrând, i-a spart lui Dodon ouăle electorale, punând într-o situație jenantă Partidul Socialiștilor tutelat de el. Unde mai pui că PSRM-ului i-a jucat festa și soția lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, care în aceste zile a împărțit omleta cu Jasmin, nevasta lui Ilan Șor, undeva pe plajele din Dubai”.

Infotag.md îl citează pe Vitali Ignatiev, ministrul de Externe al autoproclamatei RMN, care, la o întrevedere cu Vadim Krasnoselski, a vorbit despre necesitatea de a face „tot posibilul ca grupurile de lucru, specialiștii tehnici să-și continue activitatea sistematică cu privire la implementarea acordurilor cu Moldova”. La rândul său, Krasnoselski a cerut „menținerea contactelor de lucru cu toți participanții la procesul de negocieri „5+2”, inclusiv cu mediatorii (Rusia, Ucraina, OSCE) și cu observatorii (UE și SUA)”. „Trebuie să continuăm eforturile pentru realizarea acordurilor încheiate și să fim gata pentru semnarea unor noi acorduri în interesul poporului RMN. Trebuie să rezolvăm problemele umanitare, sociale și economice”, a subliniat liderul de la Tiraspol, citat de agenție.

Într-un interviu pentru jurnaliștii.ro, scriitorul și jurnalistul Vitalie Ciobanu susține despre „regimul Plahotniuc” din R. Moldova că este „un regim versatil, cameleonic, care își schimbă culoarea după împrejurări. Poate să cocheteze cu România și chiar să încurajeze, limitat, controlat, un soi de mișcare unionistă, contrapunând-o Opoziției anti-oligarhice și proeuropene care-i amenință existența”. Potrivit publicistului, „regimul actual [...] se ascunde în spatele unei frazeologii pro-europene, când mai stridente, când mai surdinizate. [...] Ieșit de sub pulpana generalului Voronin, e mult mai adaptat lumii de azi decât bătrânul general sovietic. E o altă generație, mai cinică, mai pragmatică, lipsită de scrupule – „băieți deștepți”, mari specialiști în a stoarce bani din piatră seacă și mai ales din sifonarea avutului public”.

Mold-street.com scrie că „acum o săptămână, Comisia Electorală Centrală a scos de pe pagina sa, la doar câteva ore după plasare, declaraţiile de avere ale candidaţilor Partidului Democrat, Partidului Socialiştilor, Blocului ACUM şi Partidului Comuniştilor. Serviciul de presă de la CEC a explicat scoaterea declaraţiilor prin faptul că anumite informaţii nu erau blurate (făcute neclare) regulamentar. Potrivit portalului, „abia luni, 14 ianuarie, aceste declaraţii, la fel ca şi cele ale încă două partide au fost urcate pe pagina web a CEC. Astfel se poate constata că din multe declaraţii au fost blurate informaţiile despre bunuri de preţ şi numerarul (mai mare de 15 salarii pe economie) deţinut de candidaţii de pe listele partidelor politice. De exemplu, în cazului Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, a fost blurată informaţia despre volumele de cărţi de anticariat, volumele de cărţi universale şi pianul de 131.000 de euro”, informaţie ce reuşise să fie preluată de presă înainte de blurare.

Newsmaker.md analizează într-un articol modul în care partidele respectă egalitatea de gen la elaborarea listei candidaților săi pentru alegerile din 24 februarie. „Toate partidele au inclus în listele electorale femei, nu mai puțin de 40 la sută. Este adevărat, însă, că majoritatea femeilor-candidate sunt la capătul listelor, pe locuri care nu le asigură intrarea în parlament. Astfel încât, potrivit experților, în noul Parlament numărul femeilor va fi mai mic decât în cel de acum”, se arată în articol.

Tot newsmaker.md citează o notă informativă a MAI de acum cinci ani, publicată de agenția Omega, în care sunt prezentate date despre metodele de activitate a Procuraturii, inclusiv despre „interes inadecvat în mai multe cauze penale”, „implicare abuzivă”, „retragere inoportună a cauzelor penale”, „corupție la scară largă” etc. „În document figurează companii controlate de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, precum și actualii conducători ai Procuraturii pentru lupta cu crima organizată și Procuraturii anticorupție, Nicolae Chitoroagă și Viorel Morari”, scrie portalul care arată că faptele descrise în acea notă au fost ulterior mușamalizate.

Radiochisinau.md îl citează pe analistul politic Anatol Țăranu care a comentat anunțul Tiraspolului privind deschiderea unei noi reprezentanțe oficiale la Moscova, similară cu cele pe care le au Osetia de Sud și Abhazia. „Faptul că Rusia admite existența unei asemenea reprezentanțe, alături de cele ale Osetiei de Sud și Abhaziei, reprezintă un nou atac la suveranitatea Republicii Moldova”, a spus Țăranu. Potrivit lui, „această acțiune din partea Moscovei vorbește despre faptul că diferendul transnistrean continuă să fie folosit de Federația Rusă în calitate de pârghie de influență geopolitică asupra Republicii Moldova”.

Rfi.ro relatează că „plângerile depuse de Vlad Filat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) vor fi examinate în mod prioritar. Președintele Secțiunii II l-a informat pe reprezentantul lui Vlad Filat că a acceptat solicitarea depusă și a decis examinarea ambelor cereri în mod prioritar”. Portalul mai precizează că „fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la 9 ani de detenție pentru trafic de influența și corupere pasivă în frauda bancară din Republica Moldova, a contestat condamnarea sa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în august 2017. Fostul prim-ministru al R.Moldova a mai depus o plângere la Curtea Europeană în 2015, „Filat contra Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală”.

Ziarul de Gardă scrie că „Ilan Șor, primarul de Orhei care și-a suspendat recent activitatea pentru a participa la alegerile parlamentare, și-a făcut publică averea. Controversatul om de afaceri declară venituri modeste, însoțite de datorii de milioane de lei”. „Potrivit declarației sale de avere și interese pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 27 decembrie 2018, Șor a avut un salariu de circa 124 de mii de lei în funcția de primar de Orhei, adică, în mediu, circa 5 mii de lei lunar”. Totodată, însă, „Ilan Șor are datorii de milioane, după ce, începând cu 2015, primarul de Orhei a luat împrumuturi de peste 70 de milioane de lei cu o rată a dobânzii de 0%”, notează portalul.

XS
SM
MD
LG