Linkuri accesibilitate

Veniturile candidaţilor la mandatul de deputat (anticorupție.md; newsmaker.md)


Vizita lui Teodor Meleșcanu la Chișinău și mesajul ei (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Ziarul de Gardă publică o investigaţie intitulată „Cutiile statului pentru nou-născuţi, livrate de nişte donatori ai PD”. În particular, este vorba despre firma „Rapid Link”, compania ai cărei angajaţi au donat în ultimele două campanii electorale aproximativ 180 de mii de lei pentru Partidul Democrat din Moldova. Aceasta a câştigat şi licitaţia pentru proiectul „O nouă viaţă”, care presupune livrarea de produse pentru nou-născuţi în toate maternitățile din R. Moldova, dar este şi compania care va livra camerele de luat vederi pentru monitorizarea scrutinului parlamentar, o altă iniţiativă controversată a Partidului Democrat de guvernare.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00
Link direct

Afaceri de milioane pe care le-a avut cu statul Otilia Drăguţanu, candidata cu nr. 11 în lista PDM, sunt scoase la iveală de o altă publicaţie, anticoruptie.md. Potrivit portalului, Otilia Drăguțanu „este o prosperă femeie de afaceri și soția ex-guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, care a demisionat în urma scandalului legat de frauda bancară, este fondatoarea unei companii de succes, care a semnat în ultimii ani contracte de milioane cu diferite instituții publice”.

Despre veniturile candidaţilor la mandatul de deputat scrie şi newsmaker.md, care o serie de articole la tema respectivă. De această dată le-a venit rândul reprezentanților blocului ACUM. „Liderii blocului electoral ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, n-au avut practic venituri pe parcursul ultimilor doi ani. În lista de candidați a blocului în general sunt mai multe persoane care în această perioadă nu au avut, practic, niciun venit declarat. Dar sunt și cetățeni destul de înstăriți”, se arată în articol.

Ziarulnational.md citează un comunicat al Autorității Naționale de Integritate (ANI) în care instituţia se plânge că ar fi atacată „de mai multe forțe politice, care aduc acuzații neprobate de politizare a activității ANI”. ANI spune că „acuzațiile sunt lipsite de argumente” şi că, de fapt, nu ar fi în drept să decidă dacă să elibereze sau nu certificat de integritate, ci obligată să elibereze fiecărui solicitant acest certificat, dacă este depusă solicitarea, cu respectarea procedurii legale”. Totodată „informațiile și mențiunile din certificatul de integritate nu reprezintă o informație subiectivă, ci o listă deplină de date concrete, prevăzute de lege, precum și constatări care au rămas definitive prin decizii judecătorești”, mai precizează instituția.

Nicolae Negru afirmă într-un editorial de la ziarulnational.md că presa nu ar fi acordat atenția necesară vizitei lui Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, în R. Moldova. Motivul ar fi că principalul mesaj pe care l-a transmis politicienilor noștri în context electoral e altul decât l-ar fi dorit opoziția, crede Negru. Potrivit autorului, „Meleșcanu a vorbit despre necesitatea continuării cursului european și formarea cât mai rapidă a unui guvern proeuropean după alegeri, dar n-a spus nimic despre răul oligarhic și mobilizarea generală împotriva PD. După părerea lui Nicolae Negru, astfel, Bucureștiul confirmă că nu schimbă accentul în relațiile cu Chișinăul, acesta cade, ca și mai înainte, pe factorul geopolitic, nu pe cel oligarhic, după cum și-ar dori liderii PPDA și PAS”.

Moldavskie Vedomosti (vedomosti.md) difuzează un interviu cu analistul politic Igor Boțan, care a declarat că „dacă pornim de la faptul că peste hotare se află 30 la sută din alegătorii moldoveni, este de înțeles de ce se insistă pe necesitatea a 30 de mandate din partea diasporei. Dar nu este realist. Statul nu va putea asigura peste hotare condiții de votare similare cu cele din R. Moldova”.

Rfi.ro relatează că „Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS, și Partidul Socialiștilor critică decizia Guvernului legată de numărul și deschiderea secțiilor de votare în străinătate pentru scrutinul din 24 februarie”. Potrivit portalului, „lidera opoziției pro-europene de la Chișinău, Maia Sandu califică drept „o batjocură ceea ce face guvernarea și anume că nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni”. Iar socialiștii sunt indignați că în Federația Rusă vor fi deschise doar 11 secții de votare”.

XS
SM
MD
LG