Linkuri accesibilitate

Favorurile pe care le acceptă Igor Dodon cu regularitate de la Putin (Petru Bogatu/deschide.md)


Listele de candidați în circumscripțiile uninominale: Edineț (Anticorupție.md).

Publicaţia newsmaker.md atrage atenţia asupra unui interviu pe care vicepreședintele PDM, speakerul Andrian Candu l-a acordat pentru publicația ucraineană «Европейская правда». Cel mai relevant element al interviului e cel în care Candu a vorbit despre scenariile post-electorale. A insistat în mod special pe posibilitatea creării unui guvern minoritar, arată portalul. În alte fragmente spicuite din interviu şi prezentate de publiocaţie atenţiei cititorilor săi, Candu relatează cu mândrie despre felul în care PDM luptă împotriva Rusiei și enumeră garanțiile pe care Chișinăul le poate da Rusiei în schimbul reintegrării Transnistriei.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Într-un articol publicat de adevarul.ro, autorul, Sebastian Rusu scrie că „alegerile parlamentare de la 24 februarie 2019 sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, un stat falimentar la cheremul binomului PSRM-PDM”. De rezultat ar depinde drumul european al „statului frate dintre Prut şi Nistru”, scrie el. Autorul critică în continuare sistemul electoral mixt după care se va da scrutinul ca fiind „o metodă de deturnare a electoratului” şi de „anihilare a opoziţiei pro-europene” folosită de „gruparea din jurul binomului Plahotniuc-Dodon”. Alta ar fi organizarea, simultan cu scrutinul electoral, a unui referendum de reducere a numărului de deputaţi de la 101 la 61. În articol este citat sociologul Nicolae Ţîbrigan care „este de părere că referendumul consultativ organizat de oligarhul Vladimir Plahotniuc simultan cu alegerile parlamentare din 24 februarie are rolul de a îngreuna procesul de votare în diaspora unde este principalul bazin electoral al forţelor pro-europene, Blocul ACUM”.

Tema aleasă de editorialistul de la deschide.md, Petru Bogatu, este revenirea lui Igor Dodon de la Moscova cu un avion oferit gratuit de liderul de la Kremlin şi despre care mass-media de la Chișinău a scris că ar aparține companiei ruse Gazprom. „A fost mituit de Putin”, crede Bogatu. „Nu contează cine e proprietarul avionului. O întreprindere comercială sau guvernul rus. Și într-un caz, și în altul, Dodon a comis un delict”, mai scrie el. Bogatu mai crede că favorurile pe care le acceptă Igor Dodon cu regularitate de la Putin explică întru totul obediența sa suspectă față de Rusia, „impresia pe care o lasă că ar fi nu președintele Republicii Moldova, ci agentul secret al Kremlinului la Chișinău”.

Într-un alt editorial de pe acelaşi site, Alexandru Vakulovski scrie că „dacă toate promisiunile lui Dodon legate de Rusia (sau măcar o mică parte) ar fi îndeplinite, moldovenii ar trebui să fie ținuți în palme la Moscova, iar mărfurile lor s-ar afla în fiecare magazin alimentar din Federația Rusă. Realitatea însă arată că moldovenii au o situație incertă în Rusia și că de cele mai multe ori TIR-urile cu mere și vinurile noastre au porțile închise în țara „fratelui mai mare”, scrie editorialistul. „Singurul moldovean care e în relații excelente cu Moscova e însuși Dodon, care face naveta din Chișinău, chiar dacă și rușii deja dau semne serioase că s-au cam săturat de el”, mai scrie Vakulovski.

Anticoruptie.md continuă seria de articole în care sunt analizate listele de candidați în circumscripțiile uninominale. În noul articol sunt vizați cei nouă candidați din circumscripția nr. 3, Edineț. Potrivit datelor prezentate de portal, cel mai controversat candidat pare a fi cel cu nr. 1 din listă, „candidatul PDM, milionarul şi latifundiarul Oleg Sîrbu, deputat în parlamentul Republicii Moldova”. Citând investigații ale presei, portalul scrie între altele că „în luna martie 2018, [...] Oleg Sîrbu făcea acte de caritate politică folosind ajutoare umanitare oferite gratuit de o fundație din Olanda pentru copiii din R. Moldova”.

Unimedia.info scrie că „o femeie din localitatea Sireți, raionul Strășeni a fost concediată de la postul de muncă după ce i-ar fi adresat câteva întrebări incomode premierului Pavel Filip în cadrul unei întâlniri cu alegătorii. Ana Pruteanu, care muncește în calitate de asistentă socială, l-a întrebat pe candidatul democrat de ce pensiile nu sunt majorate, așa cum anunță autoritățile, iar astăzi a aflat că a rămas fără funcție”, scrie portalul care se întreabă dacă este o „coincidență”.

XS
SM
MD
LG