Linkuri accesibilitate

O radiografie a afacerilor derulate de companiile aleșilor locali (Mariana Colun/anticorupție.md)


„Principala întrebare este dacă socialiștii vor continua să acționeze ca înainte, concertat cu PDM” (Andrei Năstase/Kommersant.ru)

Zeci de consilieri raionali desfășoară, pe lângă munca în favoarea statului, și afaceri private, scrie anticoruptie.md la capătul unei radiografii a afacerilor derulate de companiile aleșilor locali. Autoarea radiografiei, Mariana Colun, a descoperit că, odată cu preluarea mandatului de ales al poporului, încep să prospere și businessurile consilierilor raionali. Companiile acestora par să fie abonate la haznaua statului. Unele câștigă contracte pe bandă rulantă de sute de mii și chiar milioane de lei cu structuri subordonate instituțiilor în care activează consilierii. În mai multe cazuri, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea.

Revista presei moldovene cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Datorită pachetului salarial oferit de Moldindconbank, Parlamentul va economisi aproape 100 de mii de lei anual – se arată într-un răspuns al secretariatului Parlamentului la o solicitare de informaţie din partea portalului agora.md, urmare a dezvăluirilor deputatului Dumitru Alaiba privind faptul că parlamentarii își primesc salariul pe carduri emise de Moldindconbank, care le oferă o serie de beneficii inclusiv reduceri la hotelul, restaurantul și centrul SPA Nobil care aparțin liderului PD, Vlad Plahotniuc. În răspunsul secretariatului Legislativului se mai arată că economiile vor fi obţinute pentru că nu se vor achita comisioane pentru transferul de bani și deservirea conturilor de card ale parlamentarilor, arată portalul după ce într-o postare pe blogul său, parlamentarul Dumitru Alaiba a scris că nu a acceptat cardul salarial de la parlament, considerându-l o tentativă discretă de mituire a deputaților. Cumpărată recent de o companie farmaceutică bulgărească, Moldindconbank a fost ultima dintre marile bănci moldovene care a avut, până anul trecut, o structură netransparentă a acționarilor. Achiziția ei de către firma bulgărească Doverie-Invest, care ar fi cumpărat acțiunile lui Veaceslav Platon condamnat pentru implicare în furtul miliardului, a fost intermediată de guvernul condus de PD.

Infotag.md comentează anunţul şefului statului Igor Dodon că s-a împărtăşit la o mănăstire pe Sfântul Munte Athos, deşi Biserica Ortodoxă Rusă interzice acest lucru enoriașilor. Agenția îl citează mai întâi pe Dodon care a scris că s-a împărtășit „cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Kiril”, dar reamintește totodată că „anul trecut, Biserica Ortodoxă Rusă (BORu), din care face parte și Mitropolia Moldovei, a rupt relațiile cu Patriarhia Constantinopolului. Acest lucru s-a întâmplat după ce Patriarhia Constantinopolului a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Credincioșii ortodocși din Rusia nu se vor putea împărtăşi în bisericile aflate sub jurisdicția Constantinopolului și să participe la alte sfinte taine. Patriarhul Kiril nu îl va pomeni în timpul slujbei pe patriarhul Bisericii din Constantinopol, Bartolomeu”, se menţiona într-un comunicat al Patriarhiei Moscovei.

În alegerile prezidențiale din Ucraina, care s-au desfășurat la 31 martie, au participat și 1145 de ucraineni care locuiesc în R. Moldova, estimează izborsk.md. Majoritatea au optat pentru liderul „Blocului de opoziție” Iuri Boiko, considerat unicul candidat la președinția Ucrainei care pledează pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. Portalul precizează că „pentru Iuri Boiko au votat majoritatea alegătorilor regiunilor Donețk și Lugansk ale Ucrainei”.

Într-un interviu pentru publicația moscovită kommersant.ru, președintele PPDA, Andrei Năstase spune, între altele, că „acum principala întrebare este dacă socialiștii vor continua să acționeze ca înainte, concertat cu PDM, sau se vor include în lupta pentru eliberarea țării.” „La această întrebare trebuie să răspundă înșiși socialiștii și președintele Igor Dodon”, spune Năstase. El aminteşte că în timpul campaniei electorale, socialiștii au vorbit mult despre lupta cu oligarhii, prin urmare acum ar dori să audă un angajament univoc – că nu vor face coaliție cu Plahotniuc. „Iar în continuare noi putem să interacționăm cu ei în Parlament, maximal deschis și transparent și să începem împreună dezoligarhizarea”, a mai adăugat Năstase.

Newsmaker.md relatează că, în cadrul programului „Vesti Nedeli” (Știrile săptămânii) difuzată de posturile TV ale holdingului de stat al Federației Ruse, „unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului, Dmitri Koseliov, a relatat despre situația din Moldova de după alegerile parlamentare. El a criticat dur pe liderul „toxic” al PDM Vladimir Plahotniuc, orice coaliție cu care este „mortală” pentru Igor Dodon”. Portalul menționează că Kiseliov i-a numit „băieți cinstiți” pe cei din opoziția de dreapta și calificat coaliția socialiștilor cu ACUM drept „șansă unică” pentru Moldova”.

XS
SM
MD
LG