Linkuri accesibilitate

Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate fără ca negocierile pentru formarea guvernării să fi început (Dionis Cenușă/IPN)


O eventuală coaliție între Blocul ACUM și PSRM ar face aproape imposibilă armonizarea pozițiilor de politică externă (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Comentariile de presă prevestesc alegeri anticipate. Unul dintre ele, semnat de politologul Dionis Cenușă pe Ipn.md, arată că Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate fără ca negocierile pentru formarea guvernării să fi început. „PDM este respins de către ACUM și descalificat de către Socialiști la solicitarea Rusiei, iar Socialiștii nu sunt agreați de către Bloc decât în calitate de voturi utile”, scrie Cenusă. Apoi, analiza continuă prin constatarea prezenţei puternice a factorului geopolitic în evoluțiile post-electorale moldovenești. Rusia şi-ar folosi, la părerea analistului, pârghiile pentru a influența direcția. Cât despre UE, Cenuşă observă că aceasta nu a condiționat dezghețarea asistenței sale financiare de formatul viitoarei majorități parlamentare sau de neparticiparea Socialiștilor la actul guvernării. Principala solicitare a UE la momentul suspendării asistenței a fost asigurarea unor alegeri corecte. Deși rezultatele alegerilor nu au primit aprecieri de excelență, Bruxelles-ul nu le-a contestat, punctează Cenușa. Din contra, s-a arătat deschis să promoveze reformele în continuare, în baza prevederilor Acordului de Asociere. Iar domeniile care potrivit UE necesită reformare cuprind legislația electorală, lupta cu corupția și de-politizarea instituțiilor.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Un alt comentator care vorbeşte de anticipate e analistul român Iulian Chifu care-şi publică analizele legate de R. Moldova pe deschide.md. „Negocierile existente pentru majoritate se fac nu din postură post-electorală, ci cu conștiința clară că se intră într-un nou ciclu electoral”, scrie el. În continuare, Chifu reproşează Blocului ACUM că ar fi făcut afirmații periculoase, care au împins blocul pro-european într-o postură de conflict cu România vecină, prin atacuri și calificări explicite ale Bucureștiului drept sprijinitor al Oligarhului. Pornind de la ideea unor anticipate iminente, Chifu mai invocă în concluzie și „responsabilitatea PDM, care este încă la guvernare: cum va gestiona viitoarele alegeri”.

Cotidianul.md citează declarațiile făcute de Igor Dodon într-o emisiune la RTR Moldova, unde preşedintele a afirmat că Moldova nu mai este un stat capturat după alegerile din 24 februarie, pentru că atunci lucrurile s-ar fi schimbat, iar PD-ul nu mai controlează majoritatea în Parlament. „Democrații nu controlează Parlamentul. Ei au maximum 40 de deputați, cu Shor și independenții. Înainte de alegeri aveau 60. Acum s-au făcut unii pași înainte. Cei care au votat pentru noi, pentru socialiști, au făcut-o pentru ca Plahotniuc să nu mai conducă țara”, a declarat Igor Dodon.

Edingagauz.md anunță o intensificare a activității Rossotrudnicestvo (Agenția federală rusă pentru problemele CSI, a conaționalilor care locuiesc în străinătate și pentru colaborare umanitară internațională) în Transnistria și Găgăuzia. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întâlnirii pe care o delegație a Rossotrudnicestvo, condusă de Serghei Malenko, a avut-o cu ministrul de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. Necesitatea unei asemenea intensificări ar avea la bază, potrivit sursei citate, efortul de a păstra limba moldovenească în baza grafiei chirilice, ca expresie a legăturilor istorice dintre poporul rus și cel din Transnistria. În ceea ce privește Găgăuzia, Edingagauz.md scrie că Rossotrudnicesvo ar urma să tempereze eforturile Turciei de a se impune în această regiune locuită de o etnie de origine turcică, care este însă ortodoxă și ar tinde tradițional spre Rusia. O altă misiune a Rossotrudnicestvo, „luând în considerație politica revizionistă a României în regiune”, ar urma să devină „păstrarea memoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei și victoriei asupra invadatorilor româno-germani”.

Mold-street.com scrie despre „Motivele şi efectele reale ale deciziei AAC de a interzice zborurile în UE pentru 11 companii moldovene”, care ridică semne de întrebare. Publicația îl citează pe expertul Oleg Tofilat, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, care susţine într-o postare pe pagina sa de Facebook că interdicția decisă la șase ani după semnarea Acordului de Spațiu Aerian Comun înseamnă că „Moldova a degradat aproape până la nivelul de încredere a celor mai obscure administrații aeronautice din Africa sau Kyrgyzstan”. Altfel spus, dacă Autoritatea nu lua măsuri acum, o sancționare din partea Agenției Europene de Siguranță a Aviației (AESA) ar fi fost iminentă, constată Mold-Street, care a remarcat totodată că administrațiile majorităţii companiilor pentru care AAC a introdus limitarea geografică, adică interzicerea operării zborurilor în spațiul aerian a Uniunii Europene, s-au arătat nedumerite de măsurile luate, pentru că ele nici nu efectuau zboruri în acest spațiu.

Ziarulnational.md publică o replică dată de analistul politic Nicolae Negru lui Traian Băsescu, care a optat zilele trecute la Chişinău pentru o formulă de cooperare între Blocul ACUM şi PSRM. Negru consideră logica fostul președinte român ca fiind „ciudată”. „Moscova și-a expus deja condițiile pentru o alianță dintre PSRM și „ACUM”. Băsescu nu le cunoaște probabil. Sfatul său atât de „revoluționar” poate surprinde numai în măsura în care el crede posibil ca Dodon să-l trădeze pe Putin de dragul alianței cu „ACUM”. Or liderul PSRM este dependent foarte mult, în mod hotărâtor, de Putin. PSRM va pierde o mare parte din votanții săi, dacă va supăra Kremlinul”, scrie analistul. În opinia sa, o eventuală coaliție între Blocul ACUM și PSRM ar face aproape imposibilă armonizarea pozițiilor de politică externă, dar și internă între cele două entități, inclusiv din cauza unor probleme cum ar fi anexarea Crimeii de către Rusia, problema reglementării transnistrene și retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, statutul limbii ruse, problemele de securitate națională și colaborare cu NATO.

XS
SM
MD
LG