Linkuri accesibilitate

Alegerile locale nu pot fi amânate la nesfârșit (Pavel Postică/Radio Chișinău)


Prezentarea la Chişinău, a candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare (Adevărul.md).

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00
Link direct

Un editorial de pe tribuna.md modelează trei situaţii ipotetice în caz dacă SUA, UE şi Rusia ar decide să se implice activ în deblocarea situaţiei politice din Moldova, unde forţele politice ce au acces în Parlament nu prea au capacitatea de a ajunge la un compromis în vederea creării viitoarei guvernări. Cea mai probabilă coaliţie în caz de implicare activă a doi actori, UE şi SUA, ar fi PDM-ACUM, presupune autorul, Dumitru Spătaru. Asta pentru că factorii de decizie europeni ar avea o influenţă anume asupra liderilor blocului politic ACUM, iar cei din Partidul Democrat, certaţi cu Rusia şi cu UE, sunt foarte atenţi la poziţia americanilor. O posibilă coaliţie „inspirată” de europeni şi ruşi, pe de altă parte, ar însemna o coaliţie PSRM-ACUM, dar, ca şi în cazul primului scenariu, admite Spătaru, forţele externe ar trebui să depună un efort colosal pentru a convinge cele două tabere, dat fiind relaţiile ostile dintre ele. O posibilă coaliţie „inspirată” de americani şi ruşi ar fi, cel mai probabil, o coaliţie dintre PSRM şi PDM. Rămâne însă de văzut dacă marile puteri îşi doresc să se implice în deblocarea situaţiei politice din Moldova sau preferă să lase lucrurile să decurgă de la sine, îşi încheie editorialul Dumitru Spătaru.

Până la expirarea mandatului aleșilor locali au rămas mai puțin de două luni, dar Parlamentul nu a stabilit data alegerilor ordinare și există riscul ca nici să nu o facă în timpul apropiat sau, în general în actuala legislatură, notează radiochisinua.md. Președintele Igor Dodon nu exclude faptul că alegerile locale ar putea fi amânate pentru anul viitor, dar experții susțin că această posibilitate depășește spiritul Constituției, se mai arată în articol. Expertul în domeniul electoral Pavel Postică este citat spunând că alegerile locale nu pot fi amânate la nesfârșit și, deși legislația nu stabilește un termen limită când acestea pot fi organizate după expirarea mandatului, un termen rezonabil ar fi de trei luni, la fel ca în cazul celor parlamentare. La fel, şi Nicolae Osmochescu susține că termenul de desfășurare a alegerilor locale, după expirarea mandatului primarilor și consilierilor, nu poate depăși trei luni. În opinia sa, în condițiile în care Parlamentul nu stabilește data scrutinului, ar putea fi emisă o interpretare a Curții Constituționale, chiar dacă și această soluție nu este tocmai potrivită.

Despre ideea de a organiza alegeri locale concomitent cu eventualele alegeri parlamentare anticipate, radiochisinau.md scrie, citând-o pe președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, că, deși potrivit legislației, acest lucru este posibil, ar fi foarte complicat din punctul de vedere al procedurilor electorale.

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, în prezent expert Transparency International Moldova, este citat de radiochisinau.md cu afirmaţia că odată cu vânzarea companiei importatoare și distribuitoare a energiei electrice „Union Fenosa” unui nou proprietar, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar trebui să diminueze tariful la energia electrică pentru consumatorii acestei companii. Grupul Gas Natural Fenosa și-a recuperat deja „veniturile ratate” din devieri tarifare, odată cu vânzarea afacerii, iar „noul proprietar nu are cum pretinde recuperarea de “venituri ratate” sau “pierderi” pe care nu le are la acest moment în relațiile cu consumatorii, adică cu noi toți”, explică Negruță pe blogul său. Dacă ANRE nu va face acest lucru, mai scrie el, „atunci totul devine clar, cine sunt în spatele companiilor off-shore care dețin “fondul britanic”, acel fond care a preluat de la „Fenosa” rețelele electrice, sau cine sunt beneficiarii/partenerii în afacere”.

Adevarul.md scrie despre prezentarea, duminica, la Chişinău, a candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare. Preşedintele formaţiunii de opoziţie de la Bucureşti, Ludovic Orban, a declarat că ştie că celor din Basarabia le este greu şi duc bătălii inegale, spunând că şi în România se luptă cu forţe care apelează la aceleaşi mijloace. „Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră îşi pun în pericol inclusiv locul de muncă, afacerea, viitorul, (...) Şi noi ne batem, în România, cu forţe, care apelează la aceleaşi mijloace ", a mai spus Orban. El le-a transmis celor prezenţi să nu îşi piardă speranţa şi încrederea.

Cotidianul.md continuă să urmărească videourile vloggerului englez, care a vizitat Chișinăul în luna aprilie și a rămas cu impresii „de coșmar” despre capitala Republicii Moldova. A mers în regiunea transnistreană, pentru a vedea cum este viața în „țara care nu există”, îşi anunţă publicaţia cititorii. Vloggerul a vizitat un bar în care o femeie îi arată toaleta în stil sovietic, o piață de carne din Tiraspol, un parc de distracții sovietic şi o gară auto care datează din timpurile URSS. „Vă recomand să veniți aici și să vedeți acest loc. Dar faceți-o repede, pentru că se schimbă. V-am arătat părțile sovietice ale orașului, însă în realitate există mai mult decât atât, sunt cluburi de noapte și restaurante, supermarket-uri și apartamente noi. Deci, dacă vreți să vedeți asta, veniți”, spune vloggerul la sfârșit.

XS
SM
MD
LG