Basarabenii încep în proporții neașteptat de mari să se autoidentifice cetățeni români. De această părere este directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, citat de deschide.md. Ceea ce îl bucură pe autor e că prin această prezenţă masivă la europarlamentare, cetăţenii R. Moldova combat mitul că își redobândesc cetățenia românească doar pentru a putea beneficia de libertatea de muncă și circulație în UE. Boţan maai crede că rezultatele au fost influențate de leit-motivul acestui scrutin - temele pe justiție. „PNL a câștigat aici pentru că cetățenii din R.Moldova se confruntă cu probleme pe justiție la fel de presante ca și în România", spune el.
Mădălin Necșuțu, în karadeniz-press.ro, expune un gând asemănător: alegerile europarlamentare au fost astăzi pentru basarabeni un exercițiu democratic prin care s-au alăturat și ei, nu numai cu acte, concetățenilor marii Europe. De data aceasta, fără „magazine sociale” care se închid după alegeri sau autocare cu votanți-voiajori cu simbrie”, conchide corespondentul publicației după prezentarea unui fotoreportaj intitulat „CUM au votat basarabenii prin arșită și cozi infernale pentru bucățica lor de Europă”. „Băsescu ne-a făcut viața mai bună prin acordarea cetățeniilor”, „George Simion este un băiat care s-a bătut pentru Barasabia” sau „PNL s-a implicat mereu și ne-a ajutat la Bruxelles, ei sunt cu ACUM”, au fost unele dintre enunțurile pe care cele câteva sute de basarabeni le-au rostit.
Nicolae Negru, în ziarulnational.md, îi face o sugestie liderului PDM, Vlad Plahotniuc: dacă va şti să tragă învățămintele necesare, alegerile europarlamentare din România îi pot fi de folos. „În primul rând, nu te poți baza doar pe categoria de alegători dependenți de bugetul public, pe pensionarii și „proletarii” satelor muribunde”, spune Negru. Bazinul electoral trebuie lărgit, iar aceasta nu o poți face doar cu pomeni electorale, doar cu „pâine și circ”, oamenii au nevoie și de idealuri, mai afirmă autorul. Ideea europeană, relația cu Europa este foarte importantă pentru noua generație, pe ei nu-i ademenești stimulând în mod primitiv orgoliul local, „proMoldova” este o strategie desuetă, păguboasă, cu efect limitat”, mai scrie Negru.
Diez.md realizează un portretul demografic a celor 37.888 persoane care au votat în Republica Moldova la alegerile europarlamentare. Astfel, conform datelor Biroului Electoral Central de la București, cei mai mulți au votat în Chișinău (aici au fost deschise cele mai multe secții de votare). Bărbații au fost mai mulți – 19.304 alegători, iar cei mai activi alegători s-au înregistrat în categoria de vârstă cuprinsă între 45 și 64 ani - 17.756 persoane.
Cotidianul.md revine la subiectul absenței liderului PD, Vladimir Plahotniuc, din viața publică, care se prelungește, alimentând astfel zvonurile că ar avea probleme de sănătate, chiar dacă acestea au fost negate de purtătorul de cuvânt al partidului. Plahotniuc a lipsit duminică de la un eveniment la care a participat activ în ultimii ani, „Ziua Nisporeniului”, prilejuit de aniversarea a 401 ani de la fondarea localității, remarcă publicația, subliniind că asta s-a întâmplat chiar dacă și de această dată în centrul raional, unde Plahotniuc a candidat în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie, s-a organizat un concert grandios, cum liderul PD a obișnuit localnicii în ultimii ani. Liderul PD nu a participat nici măcar la alegerile europarlamentare de duminică, asta chiar dacă deține cetățenia statului român, iar partidul pe care îl conduce a susținut Partidul Social Democrat, care s-a clasat abia pe poziția a 4-a în Republica Moldova, adaugă Cotidianul.
Prime.md insistă că Jurnal Trust Media ar fi răspândit informaţii false despre starea de sănătate a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, doar pentru a-l discredita şi pentru a-l face să pară slab în faţa cetăţenilor. Site-ul televiziunii face referire la părerea invitaţilor emisiunii „Replica” de la Prime TV. Potrivit acestora, „jurnaliştii trustului oligarhului Victor Ţopa au recurs la manipularea opiniei publice, întrucât sondajele arată că încrederea oamenilor în Vlad Plahotniuc este în creştere”. „Iar la capitolul de cel mai puternic politician este primul, de aceea concurenţii încearcă să lovească în puterea acestui lider, evident vor să-l arate mai slab, că are probleme de sănătate", afirmă în acest context sociologul Ian Lisnevschi.
Ipn.md difuzează comentariul analistului politic Veaceslav Craciun, în legătură cu declanșarea în Găgăuzia a procesului de înregistrare a unei noi puteri politice – Partidul Popular Găgăuz-Bulgar „Bugeac”. Anunțul despre crearea acestei formațiuni a fost făcut de ex-deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, care vorbea încă din aprilie despre necesitatea unui nou „partid găgăuz”, menționează autorul. El subliniază că, „În pofida caracterului confuz al mesajului politic al noului partid, încărcătura patetică a acestui proiect e la suprafață: Găgăuzia și Taraclia au nevoie de o forță politică care ar propulsa interesele regiunii, pentru că actualele partide „de la Chișinău”, făcând uz de electoratul local, nu vor sau nu sunt apte să facă față acestei sarcini în măsura cuvenită”. Craciun analizează, în acest context, „capcana cadrului etnic”, șansele noului partid de a accede în Parlamentul R.Moldova și se întreabă care poate fi scopul unui partid apriori perdant. „Vom vedea la alegeri. Actualii favoriți ai electoratului „găgăuz-bulgar” în persoana socialiștilor vor lua „Bugeacul” drept un spoiler, montat cu misiunea de a le deturna o parte din alegătorii din Sud. În timp ce „Bugeacul” va trebui să convingă lumea că lucrurile stau altfel”, concluzionează analistul.
Mold-street.com o contrazice pe ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, care a revenit zilele trecute la subiectele despre închiderea școlilor și finanțarea educației în perioada când ministru al Educației era Maia Sandu, lidera PAS. Ea susţine că Guvernul actual a stopat procesul de închidere a școlilor și chiar a revizuit decizia aferentă procesului respectiv, de închidere a şcolilor, reușind totodată să majoreze semnificativ salariile de bază ale cadrelor didactice. Mold-Street constată, însă, că Monica Babuc încearcă să jongleze cu cifrele despre numărul de şcoli închise, în timp ce statisticile Ministerului Finanţelor, incluse şi în Bugetul de stat pentru 2019 o contrazic în totalitate: anul trecut s-a înregistrat o reducere semnificativă a numărului de şcoli şi, în fapt, la începutul anului 2019 în Republica Moldova sunt cu 46 de şcoli, gimnazii și licee mai puţine decât raportează MECC.
Newsmaker.md îl citează pe președintele Igor Dodon, care, într-un interviu pentru agenția rusă TASS, a acuzat din nou Blocul ACUM de eșecul formării unei majorități parlamentare și învestirii unui nou Guvern. „Ei sunt de vină pentru eșecul negocierilor, pentru că au stabilit condiții evident inacceptabile, cerând pentru ei toată puterea în țară. Cei din dreapta sunt convinși că socialiștii, care au câștigat alegerile, obținând mai mult de 35 din 101 mandate parlamentare, ar trebui să voteze pentru numirea la toate funcțiile cheie din Parlament și Guvern a reprezentanților ACUM, care dețin 26 de mandate”, spune Dodon. El mai afirmă că o altă cauză a eșecului ar fi neînțelegerile din cadrul Blocului ACUM, liderii căruia – Maia Sandu și Andrei Năstase – nu ar putea să împartă puterea.
În tribuna.md, Dumitru Spătaru analizează „Cele trei căi pe care pot merge partidele unioniste din Moldova”. El este de părere că, „acum partidele unioniste trebuie să ia o decizie de principiu referitor la ce fac în continuare: conștientizând că există anumite blocaje, se prefac că totul e bine, pentru a nu dezamăgi electoratul unionist că din nou nu au capacitatea de a trece peste anumite probleme (în acest caz, situația în tabăra unionistă nu are cum să se schimbe, inclusiv și în perspectiva anticipatelor); recunosc că au apărut blocaje și, cu riscul de a pierde din potențialii parteneri, încearcă să deblocheze procesul, propunând soluții concrete (în acest caz e posibil să se ajungă și la vreo formulă care să inspire optimism în perspectiva anticipatelor)”. O a treia cale, în opinia lui Spătaru, ar fi ca „unul din partide (vechi sau nou) să se detașeze de restul celor ce se declară unioniști și, elaborând o agendă proprie, să înceapă promovarea activă a acesteia, pentru a „ajunge” la cât mai mulți alegători unioniști și a încerca se le câștige simpatia”.
Anticoruptie.md revine la persoana deputatului socialist Oleg Savva, care a instigat la discriminare pe criteriu de sex, statut profesional și origine națională, atunci când a atacat-o verbal, pe o rețea de socializare, pe reportera Centrului de Investigații Jurnalistice, Mariana Colun. La două luni, după ce Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității l-a obligat să prezinte scuze publice, oficialul sfidează legea. Până acum deputatul socialist nu și-a cerut scuze publice, așa cum îl obligă autoritatea publică. Președintele Consiliului Nediscriminare, Ian Feldman, a dispus demararea procedurii de monitorizare a cauzei.
Ziarul de Gardă.md scrie că Dosarul penal în care compania imobiliară „Pro Imobil” și Vladislav Musteață, fondatorul afacerii, au fost învinuiți de evaziune fiscală, a ajuns în judecată. În instanță, procurorii și-au arătat intenția de a audia 100 de martori, fapt ce a provocat îngrijorarea magistratei care examinează dosarul. Aceasta s-a adresat Curții Constituționale cu o solicitare de a declara „parțial neconstituțional” un articol din Codul de Procedură Penală, care reglementează modalitatea de audiere și transcriere a declarațiilor martorilor. „Prezentul proces judiciar cu 100 de martori pe listă poate dura 4-5 ani”, argumentează ea. Procurorii spun că cei 100 de martori ai acuzării din dosar sunt actuali sau foști angajați ai companiei sau clienți, iar în timp ce erau efectuate acțiuni de urmărire penală, ZdG a stabilit că, în culise, au avut loc mai multe tranzacții și schimbări, inclusiv la nivelul proprietarilor firmei.