Linkuri accesibilitate

Reanimarea democrațiilor din Ucraina, Moldova și Georgia necesită proiecte politice de anvergură (Dionis Cenușă/IPN.md)


„E îngrijorător că o alianță PDM - PSRM poate aduce prejudicii cursului european” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

„Era evident că PDM și PSRM nu vor nici un fel de coaliție cu Blocul ACUM. Scopul lor a fost să culpabilizeze Blocul ACUM în fața societății și a partenerilor externi”, este de părere analistul politic Ion Tăbârță, citat într-un articol de pe Deutsche Welle (dw.com) intitulat: „Magie” politică la Chișinău! Urmează oficializarea coaliției PDM+PSRM.”

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

PDM a invitat vineri, 31 mai, PSRM la negocieri în vederea creării unei majorități parlamentare. Socialiștii au răspuns aproape imediat. Înseamnă că urmează oficializarea coaliţiei socialist-democrată, crede autorul. Totul se întâmpla cu două zile înainte ca la Chișinău să vină trei oficiali străini din UE, SUA și Rusia. Cei care urmăresc atent procesele politice din Republica Moldova au menționat în repetate rânduri în spațiul public că PSRM și PDM au convenit demult alianța de guvernare, urmând doar ca aceasta să fie oficializată. Potrivit lor, scenariul unei asemenea coaliții era pregătit încă din vara anului trecut, iar implementarea acestuia a fost amânată din cauza refuzului Moscovei, care, între timp, probabil, a primit garanțiile necesare că interesele sale vor fi respectate în Moldova.

PDM a efectuat probabil în ultimele luni măsurări sociologice şi, fie acestea arată că oamenii nu sunt pregătiţi de un nou scrutin electoral, fie că PDM va lua un rezultat sub aşteptările pe care le are, se caută într-un comentariu de pe tribuna.md posibilele explicaţii ale deciziei democraţilor de a-I invitat la negocieri pe socialişti. Nu este exclus că PDM ia în calcul şi unele superstiţii, mai arată publicaţia, sau se orientează după precedentele înregistrate anterior. În 2009 comuniştii, de asemenea, au crezut că deţin controlul total asupra situaţiei şi e suficient să meargă în anticipate pentru a-şi distruge în totalitate oponenţii politici. Dar rezultatul anticipatelor a fost… plecarea comuniştilor de la putere. Autorul nu exclude totulşi nici variant că democraţii pur şi simplu trec la etapa finală de implementare a unui plan mai vechi, dar bine pus la punct.

Pe site-ul ipn.md apare o ştire despre declaraţiile vicepreședintelui PDM, Vladimir Cebotari, la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime. Potrivit lui, Acordul de asociere s-ar afla în afara negocierilor cu socialiştii şi că documentul trebuie să fie implementat pentru că Moldova are asumate anumite angajamente. Democratul a declarat că PDM este suficient de flexibil pentru a găsi un compromis în crearea unei guvernări.

Cu doar o zi înainte de sosirea, la Chișinău, a unor emisari importanți din SUA, UE și Rusia, liderul PD, Vladimir Plahotniuc declară: „Există țări care nu-și doresc stabilitate în Republica Moldova”, scrie cotidianul.md. Potrivit publicaţiei, Plahotniuc a făcut declarația de pe scena unui concert organizat pentru aripa de tineret a Partidului Democrat. „Nu toți care vorbesc ne vor binele sau pot să ne facă binele mai bine decât am face-o noi singuri, aici, acasă. Ba mai mult ca atât, sunt țări, interese, cercuri, care nu-și doresc ca această situație politică să fie stabilă. Sau au interese, altele decât stabilitatea”, a declarat Plahotniuc.

Potrivit surselor Cotidianul, Plahotniuc ar urma să încerce, săptămâna viitoare, pentru a doua oară să ajungă în funcția de prim-ministru, după eșecul de la începutul anului 2016. Însă el nu ar avea în acest sens nici susținerea socialiștilor și nici a celor din Blocul ACUM, mai precizează publicaţia.

„PDM se pregăteşte de preluarea puterii?” se întreabă newsmaker.md într-un articol despre reuniunea tineretului democrat din 2 iunie din complexul turistic Vatra. În media a apărut informaţia, se arată în articol, precum că la eveniment democraţii ar fi decis ca pe 5 iunie „să oblige” deputaţii să-l numească pe Vlad Plahotniuc premier. Pentru asta, sediul Parlamentului va fi înconjurat de 50 de mii de oameni. PD, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Vitali Gamurari, a infirmat speculaţia.

Dionis Cenuşă publică un comentariu pe ipn.md despre vitezele politice din Moldova, Ucraina și Georgia: în căutarea unui „cerc virtuos”. Potrivit lui, reanimarea democrațiilor din Ucraina, Moldova și Georgia necesită proiecte politice de anvergură și o legitimitate cât mai ridicată din partea societății. Intrarea în „cercul virtuos” al bunei guvernanțe, de care are nevoie Ucraina, Moldova și chiar Georgia, implică folosirea regulilor de joc din care este exclus „nepotismul” și sunt îndepărtați oligarhii. Cu cât mai ambițioasă este oferta electorală, cu atât mai strânsă și uniformă trebuie să fie conlucrarea între instituțiile statului - puterea executivă și cea legislativă. Din aceste considerente, alegerile anticipate pot fi utilizate pentru a recroi un sistem politic, dacă votul proporțional este restabilit pentru a contrabalansa pârghiile de influență ale grupurilor oligarhice din Ucraina, Moldova și Georgia, mai scrie Dionis Cenuşa

„E îngrijorător că o alianță PDM - PSRM poate aduce prejudicii cursului european”, scrie Nicolae Negru în ziarulnational.md despre disponibilitatea PDM de face coaliție cu PSRM: „E bine că apare șansa evitării alegerilor anticipate, care se poate solda cu un rezultat similar celui din 24 februarie, dar e îngrijorător că o alianța PDM - PSRM poate aduce prejudicii cursului european, relațiilor R. Moldova cu România și Ucraina”, susţine Negru. Analistul speră ca PDM să nu „concesioneze” PSRM Externele și Apărarea şi se întreabă dacă PDM „va retracta legea antipropagandă”.

Potrivit editorialistului, de girul Moscovei Dodon are nevoie pentru a nu pierde o mare parte din electorat. „Totuși, aceste pierderi nu vor putea fi evitate, dacă PSRM l-ar accepta premier pe Plahotniuc. De aceea, prresupunerea lui e că următorul premier va fi altcineva, cel mai probabil Pavel Filip, iar pierderile electorale ale PDM vor fi neînsemnate, deoarece electoratul acestuia este mai atent la programele de asistență socială, decât la cele geopolitice”.

Radiochisinau.md îl citează pe fostul șef al Misiunii OSCE în Moldova, William Hill care, participând la o emisiune televizată, a declarat că în 15 ani, nu se observă schimbări pentru Transnistria. „Nu există niciun consens privind viitorul statut al regiunii transnistrene în cadrul Republica Moldova,” a explicat el citat de site. „Pozițiile rămân, în mare parte, aceleași ca și în anii '90. Ceea ce înseamnă că acest statut al regiuni transnistrene se discută, dar nu s-a găsit o soluție”, a menționat fostul șef al Misiunii OSCE.

XS
SM
MD
LG