Linkuri accesibilitate

„Adevarata dezoligarhizare va demara atunci când marii corupți vor fi judecați pentru crimele săvârșite” (Victor Chirilă/Ziarul Național)


„Este momentul să arătăm că suntem luptători pentru valorile europene” (avocatul E. Digore/Ziarul de Gardă).

Noua guvernare de la Chişinău are o mare dilemă: cum să facă ca, în procesul de „curăţare a instituţiilor statului de persoanele ce au ajutat fosta guvernare să captureze Republica Moldova”, să nu se răfuiască şi cu profesioniştii care deţin funcţii importante în mai multe structuri de stat, scrie Dumitru Spătaru pe tribuna.md. E bine că se încearcă o delimitare a profesioniştilor, scrie Spătaru. Dacă va reuşi să facă această delimitare şi să-şi asigure sprijinul profesioniştilor de la cârma unor instituţii în procesul de guvernare a ţării, noua putere va avea doar de câştigat. Dacă însă se va lăsa dusă de val şi va proceda ca fostele guvernări, mergând pe principiul: „Dăm jos tot şi punem în funcţie mai proşti, dar de-ai noştri”, iluzia că ceva se schimbă în Moldova se va risipi rapid.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct

În cadrul unui interviu publicat de acelaşi portal, analistul politic, Victor Ciobanu a fost întrebat despre viitorul PDM. Ciobanu crede că PD ar trebui declarat în afara legii, iar cei care vor rămâne (fără dosare) în Parlament, ar trebui să fie deputați independenți. „Demult nu mai era partid politic, ci o grupare (semi)criminală. Ar mai avea o variantă să se disocieze de fosta conducere – a zis ceva și Filip despre salubrizare, doar că și el e fosta conducere”, a precizat Ciobanu.

Victor Chirilă, preşedintele Asociaţiei pentru politică externă de la Chişinău, este citat în ziarulnational.md cu următorul avertisment: R. Moldova are nevoie de stabilitate pentru a distruge caracatița lăsată moștenire de Plahotniuc, dar să nu se treacă cu vederea un lucru esențial: din 2016 și până la 7 iunie 2019, sistemul oligarhic pe care vrem să-l distrugem din rădăcini era BINOM! Altfel spus, Dodon era, alături de Plahotniuc, unul dintre acționarii acestui odios sistem! Părerea analistului e că Dodon și Rusia nu au niciun interes sa distrugă sistemul, pentru că aceasta ar însemna și dispariția lui Dodon de pe scena politică! Dimpotriva, interesul lor e să-l preia și să-l pună în slujba lor. „Adevarata dezoligarhizare va demara atunci când corupții sistemului binom, în special marii corupți, vor fi judecați pentru crimele săvârșite”, continuă Chirilă. Dodon are nevoie acum de un respiro politic, iar interesul lui, în opinia autorului, este de-a folosi Guvernul ACUM pe post de berbec pentru a zdruncina sistemul, a-l înlătura definitiv pe Plahotniuc și de-a atrage rețelele clientelare de partea sa. Când aceste obiective vor fi atinse, el va face pace cu Partidul Democrat. „E luptă pentru putere, fraților, asta e realitatea...”

Ipn.md o citează pe Tatiana Răducanu, fostă membră a Consiliului Superior al Magistraturii și fostă judecătoare a Curții Supreme de Justiție, care spune că nu a fost surprinsă de demisia președintelui Curții Constituționale Mihai Poalelungi, însă consideră că doar demisia nu este suficientă. „E nevoie de ridicat imunitatea și de pornit o procedură penală pe abuz în serviciu”, spune fosta judecătoare. Potrivit ei, acest lucru trebuie să se întâmple în raport cu toți membrii CC pentru că opinii separate nu au fost declarate. „Avem multe rapoarte internaționale de la Consiliul Europei, Comisia Europeană, instituții europene care spun că nu este independent sistemul judecătoresc”, afirmă Tatiana Răducanu.

Ziarul de Gardă scrie despre apelul lui Eduard Digore, avocat din Chișinău, care a chemat la proteste în fața Procuraturii Generale. „Mâine poți fi tu cel urmărit ilegal și abuziv!”, scrie avocatul în mesajul său de pe reţelele sociale. „Toți la manifestație împotriva celor care conduc și controlează instituțiile capturate”, scrie avocatul. „Cred că este momentul să arătăm că suntem luptători pentru valorile europene, că ne pasă de soarta noastră și a generațiilor viitoare. Poporul trebuie să-și elibereze instituțiile capturate, si anume: Curtea Constituțională, Procuratura (nu doar procurorul general, ci și celelalte – PCCOCS, Procuratura Anticorupție, Procuratura Municipala), CSM, CSP, Serviciul Vamal și Fiscal…”, a mai scris Digore.

XS
SM
MD
LG