Linkuri accesibilitate

Maia Sandu va destructura rețelele de contrabandă cu țigări din România (Aktual24.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Jurnaliștii de la aktual24.ro pun în circulație opiniile analistului politic Sorin Ioniță, de la Expert Forum, în legătură cu o anume panică din cancelariile de la București generată de curățenia anticorupție pe cale să înceapă în Republica Moldova. Ioniță spune că Maia Sandu va începe să destructureze și rețelele de contrabandă cu țigări din Moldova, or „aceste rețele sunt protejate de lideri ai Partidului Social Democrat și ai Partidului Național Liberal din teritoriu”. Noul guvern de la Chișinău este total independent de mafia țigărilor. „La Maia Sandu, scrie Ioniță, nu prea știu cei din administrația română cum să ajungă cu propuneri de nerefuzat, după ce au neglijat-o atâția ani, până s-a făcut mare. Ea și partidul ei sună de-acuma direct la Bruxelles, Berlin și Washington, nu mai au nevoie de intermedierea băieților cu epoleți de la București, ca oligarhii negociabili dinainte”. Analistul rezumat și citat de Aktual24 presupune că nu peste mult timp s-ar putea auzi „niște lătrături la adresa SUA de unde te aștepți mai puțin”, respectiv dinspre „niște liberali ardeleni de rit nou, (…) plus cei în șomaj tehnic de la Partidul Mișcarea Populară”.

În general puterea de la București nu pare să fie azi deloc în grațiile comentatorilor de presă. Dan Tăpălagă de la G4Media îl critică apăsat pe președintele Klaus Iohannis pentru că s-au făcut trei ani de la reprimarea violentă a manifestației diasporei din Piața Victoriei, din 2018, fără să se fi găsit vreun vinovat. Jurnalistul îi reamintește șefului statului ce susținea într-un comunicat difuzat în vara lui 2018 : ”au trecut deja trei zile și nu există nici un responsabil pentru ce s-a întâmplat în Piața Victoriei”. Fără să mai aștepte răspuns la întrebări retorice gen „ce aveți să le spuneți acum oamenilor care așteaptă o rezolvare”etc., Tăpălagă atacă direct: „Vina morală pentru uciderea dosarului 10 august vă revine în bună măsură. (…) Atunci v-ați cățărat pe valul protestelor și pe tema justiției, călărită pe toată durata campaniei electorale. Așa ați ajuns președinte.(…) Iar cu justiția, domnule președinte Iohannis, este de-a dreptul revoltător cum procedați, în frunte cu Guvernul Cîțu și aliații din UDMR. Nu reformele par să fie azi grija dvs, ci cum să-l schimbați mai repede pe ministrul justiției tocmai pentru că insistă să desființeze secția specială”.

Un contributor al platformei Hotnews, Cosmin Gabriel Păcuraru, are de reproșat lucruri grave guvernului, pe tema energiei, în relație cu Ucraina. Ministrul energiei de la Kiev ar fi propus în urmă cu un an omologului său român formarea unui grup de lucru pe probleme de energie, dar de la București nu a venit niciun răspuns. Aici, ministerul e prea ocupat, spune autorul, să demonteze bucată cu bucată industria energetică românească și să scumpească energia „ajungând la recorduri istorice ce sperie orice consumator”. Păcuraru crede că e urgentă interconectarea energetică a celor două țări. Ucraina dispune de conducte și spații de stocare care vor rămâne curând fără gazul rusesc, iar România dispune de specialiști și experiență.

În fine, și președintele Iohannis, și premierul Florin Cîțu sunt vizați într-un articol revoltat, ecou la cel semnat zilele trecute de Gabriel Liiceanu despre mafia plagiatelor universitare. Alin Fumurescu (contributors.ro) scrie că refuzul ministrului educației Sorin Câmpeanu de a-și face public portofoliul științific, dar mai ales tolerarea acestui refuz „te lasă cu gura căscată”.

XS
SM
MD
LG