Linkuri accesibilitate

„Decența în politică nu mai e o valoare?” (V.Călugăreanu/ DW)


Chișinăul confirmă „incidentul” de la Uzina Metalurgică din Râbnița. Tiraspolul neagă producerea unor „scurgeri de radiație” (KP)

Constatările din raportul dat publicităţii de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană sunt sintetizate într-un articol de pe radiochisinau.md. Anul trecut, se arată în articol, dialogul politic al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a stagnat, odată cu anularea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău, în iunie 2018, și suspendarea asistenței macro-financiare din partea Bruxelles-ului. Radio Chişinău îl citează în continuare pe directorul IPRE, Iulian Groza, care susține că ar fi necesară o resetare a dialogului cu partenerii europeni. La fel, este citat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care spune că problema majoră a justiției e că cei care fac justiție nu sunt învățați să facă dreptate și nu au misiunea să facă dreptate. „Ne întoarcem spre modelul sovietic, unde justiția era o extensie a executivului, care trebuia să apere ordinea socialistă”, a mai declarat Tănase, citat de radiochisinau.md.

Într-un comentariu pentru dw.com, Vitalie Călugăreanu se întreabă: decența în politică nu mai e o valoare? Comentatorul se referă la faptul că mai mulți „binevoitori” din societatea civilă se chinuie insistent să acrediteze în spațiul public ideea că ACUM, contrar angajamentului asumat în ajunul alegerilor, ar trebui să accepte o combinație „tehnică” cu PSRM împotriva PDM, cu scopul eliberării din captivitate a instituțiilor statului. „Insistența cu care acest grup împinge, concertat, blocul ACUM spre sinucidere politică este cel puțin suspect: vrând-nevrând, aceștia se aliază în spațiul public contra onestității în politică. Dovezile de moralitate, decenţă și corectitudine în politică par a fi, în viziunea exponenților acestui grup, doar niște instrumente aducătoare de voturi, în timp ce o combinație „tehnică”, contrară firii și doctrinelor, cu PSRM-ul pro-rus ar însemna „maturitate politică” și „politicieni responsabili”.

O altă constatare a lui Călugăreanu e că liderul PDM Vlad Plahotniuc a dat start culpabilizării blocului ACUM. El a spus că dacă ACUM refuză o alianță cu PDM, „va fi direct responsabil dacă se va ajunge la alegeri anticipate și de o eventuală criză în care ar putea intra țara”. În paralel, portavocele guvernării lansează sperietori mediatice. Vorbesc despre adevărate „nenorociri” pe care le va provoca „ACUM” dacă nu-și asumă guvernarea (alături de PDM) și o cedează PSRM, deoarece alegerile anticipate, în opinia lor, nu ar rezolva nimic. La părerea autorului, însă, alegerile anticipate nu înseamnă neapărat criză, ci ele ar putea însemna exact soluția ieșirii din criză. „În condițiile actuale, pentru ACUM trecerea în opoziție, până la anticipate, ar fi singura șansă de a rămâne o forță credibilă și pro-europeană”, conchide autorul comentariului.

Adevărul.md îl citează pe politicianul Sergiu Mocanu, care a declarat într-un interviu live pentru publicaţie despre invitaţia la dialog a PSRM pentru Blocul ACUM că ar fi „o bătaie de joc a lui Vlad Plahotniuc”. Liderul Mişcării Populare Antimafie explică că socialiştii, în acea invitaţie, nu au venit către Blocul ACUM cu o propunere concretă privind formarea unei alianţe şi nici nu au vorbit despre „stat capturat” şi nici despre necesitatea unei coaliţii care s-ar lupta pentru justiţie independentă. Politicianul e de părere că „este o absurditate să-ţi închipui că cei de dreapta fac o alianţă cu cei de stânga în Republica Moldova”, pentru că în aşa caz cei de dreapta vor fi „înghiţiţi” de cei de pe stânga. În opinia sa, Blocul ACUM şi PSRM trebuia să facă o alianţă doar pentru o singură şedinţă a Parlamentului, unde să voteze modificări legislative ce ar permite desfăşurarea alegerilor în condiţii noi, egale pentru toţi participanţii, precum trecerea la sistemul electoral proporţional, după care să provoace alegeri anticipate.

Editorialul lui Nicolae Negru din ziarulnational.md se concentrează pe ideea că „un guvern cu prim-ministru socialist va determina resetarea politicii interne și externe, într-o cheie cât mai convenabilă Rusiei și mai puțin favorabilă Occidentului, României și Ucrainei”. La părerea lui Negru, blocul „ACUM” are o poziţie intransigentă, de autoizolare, ceea ce îl va costa în comunicarea cu Bucureștiul, Washingtonul și Kievul. „Fiindcă alegerile anticipate nu rezolvă nimic, rămâne soluția anului 2016: liderul PD va fi încurajat în mod tacit să aplice ultima posibilitate de formare a unui guvern proeuropean cu ajutorul unor deputați rebeli, care nu vor fi de acord să supună bugetul unor cheltuieli fără rost. „Nu se știe însă dacă Plahotniuc va reuși să formeze o nouă majoritate parlamentară pe această cale. Nu se intră de două ori în apa aceluiași râu, așa credeau grecii antici”, scrie Negru.

Komsomolskaia Pravda (kp.md) îl citează pe deputatul din Sovietul suprem al autoproclamatei RMN, Andrei Safonov, care a comentat informațiile contradictorii despre un presupus accident la Uzina metalurgică din Rîbnița soldat cu scurgeri de radiație. „Nu au fost niciun fel de scurgeri de radiație. Trezește neîncredere sursa inițială a acestor zvonuri – fostul președinte al RMN Evgheni Șevciuk. Spre marele nostru regret, chiar fiind un falit politic, în loc să-și regândească rolul său în viața politică a Transnistriei, el încearcă în fel și chip să destabilizeze situația”, afirmă Safonov, care mai consideră că Șevciuk ar urmări demisia autorităților Transnistriei și organizarea de alegeri anticipate. Pe aceeaşi temă, realitatea.md citează Biroul Politici de Reintegrare care a făcut o precizare cu privire la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Rîbnița. „Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii februarie a.c., iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată în comunicatul citat.

XS
SM
MD
LG