Linkuri accesibilitate

„Masca a căzut. Premierul de la Chișinău a spus ce nu era elegant să spună” (Dan Dungaciu/ Adevărul)


Ziare de la Bucureşti.
Ziare de la Bucureşti.

Revista presei române,ti

Dan Dungaciu publică în secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul analiza asupra declarațiilor făcute de premierul moldovean Pavel Filip în cotidianul britanic The Guardian. „Pentru Chişinău, România este Rusia cu semn schimbat”. Masca a căzut. Premierul de la Chișinău a spus ce nu era elegant să spună, și anume ce gândesc domnia sa și partidul pe care îl reprezintă. A urmat, scrie Dungaciu, o reacție de „jenă” de a comenta, pe ambele maluri ale Prutului. Lucrurile sunt clare: puterea de la Chișinău, declarat pro-europeană, doar joacă acest program, cu scopul de a-i discredita pe ceilalți. Tactica lui Vlad Plahotniuc este să inducă impresia că el esteÎmpăratul cel Bun” şi, împreună cu guvernul lui Pavel Filip şi majoritatea parlamentară, „se luptă din răsputeri cu Balaurul cel Rău (preşedintele Igor Dodon). Primii vor în Europa, vor relaţii frăţeşti cu România, vor ca Bucureştiul să fie principalul partener etc. etc. A doua tabără vrea confruntare cu UE, cu Bucureştiul, este anti-românească şi anti-unionistă. De aceea trebuie susţinută, cu orice preţ şi fără crâcnire, guvernarea Filip în această luptă - imaginară - între îngeri şi demoni”.

Evident, tabloul e fals, scrie Dungaciu. De fapt, între Plahotniuc și Dodon nu există niciun război. Dodon este anti-unionist, Plahotniuc și ai lui – ne-unioniști. În consecință, se înțelege de ce nicio instituție din Republica Moldova nu a organizat vreo manifestare pentru aniversarea centenarului Marii Uniri. Dar cea mai gravă dintre frazele spuse de Dodon pentru The Guardian ar fi: „Noi ne confruntăm cu ţări care pompează sentimente naţionaliste şi întăresc această diviziune. Şi noi nu vrem să fim prinşi în acest joc“.

Tot în Adevărul, George Simion se arată convins că turul al doilea al alegerilor pentru Primăria Chișinăului se va încheia cu victoria omului lui Igor Dodon, Ion Ceban. De fapt, se va juca între Dodon și Plahotniuc. Campania lui Andrei Năstase, clasat pe locul al treilea, din partea opoziției, a fost foarte slabă, consideră Simion. Un rol important au jucat și casele de sondaj, controlate de putere, precum și lipsa de unitate din opoziție. Starea de spirit e de așa natură încât pe la colțuri se spune că „Unirea o va face Plahotniuc” și că: „Peste puţin timp, Putin va comanda la Chişinău cum nu a îndrăznit nici măcar pe vremea lui Voronin!”.

Răzvan Voncu s-a oprit la știrea că președintele Igor Dodon a mulțumit trupelor rusești din Transnistria pentru că au împiedicat vărsarea de sânge în regiune. „Încă un gest gratuit de-al preşedintelui-plagiator. Unul care insultă memoria miilor de români basarabeni morţi şi răniţi din conflictul din Transnistria şi, nu în ultimul rând, demnitatea naţională”. (citat din Adevărul). În plus, totul e fals. Trupele din Transnistria sunt „urmaşele faimoasei Armate a 14-a. A cărei prezenţă în stânga Nistrului, în zilele conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, a asigurat protecţia aşa-zisei republici transnistrene, a înarmat şi susţinut trupele paramilitare ale acesteia şi a facilitat, astfel, luptele care au avut loc pe toată lungimea frontului”.

Într-un interviu acordat Ioanei Ene-Dogioiu la ziare.com, prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Ilie Bolojan, pledează pentru unirea partidelor din opoziția democratică. „Trebuie o alternativă, nu 5-7 alternative”, spune Bolojan referindu-se la partidele de opoziție din România. Pentru alegerile prezidențiale, e stringentă nevoie de susținerea unui candidat unic. Din interviu nu rezultă dacă Ilie Bolojan vorbește în numele PNL sau al său personal, mai ales că recunoaște: nu știe să se discute, în acest moment, la nivelul partidului, proiecte de unificare a opoziției.

XS
SM
MD
LG