Linkuri accesibilitate

Roaming la tarife mai mici cu Europa. Cum funcționează asta, de fapt


UE sprijină procesul de integrare a Moldovei în regimul său de roaming prin Inițiativa EU4 Digital.
UE sprijină procesul de integrare a Moldovei în regimul său de roaming prin Inițiativa EU4 Digital.

Din ianuarie 2024, moldovenii pot suna și accesa internetul în Europa la prețuri mai mici. Iar asta pentru că intră în vigoare declarația comună a operatorilor de telefonie mobilă din UE și din R. Moldova privind reducerea tarifelor de roaming, semnată în primăvara anului trecut.

Semnatarii acestei declarații s-au angajat să depună eforturi pentru scăderea prețurilor de roaming și să propună oferte avantajoase pentru utilizatorii care călătoresc între Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (SEE) și R. Moldova.

Tarifele pentru apeluri de intrare/ieșire și internet în roaming între Republica Moldova și UE vor fi micșorate treptat. Operatorii semnatari și-au exprimat acordul pentru un plafon maxim al prețurilor cu amănuntul valabil în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024 și pentru altul, în intervalul 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025.

Astfel, din 1 ianuarie 2024, tarifele maxime pentru serviciile prestate utilizatorilor finali vor fi de:

  • Transfer de date: 15 euro pentru un GB;
  • Apeluri efectuate: 0,33 euro per minut;
  • Apeluri recepționate: 0,25 euro per minut.

Începând cu ianuarie 2025, tarifele maxime agreate sunt:

  • Transfer de date: 11 euro pentru un GB;
  • Apeluri efectuate: 0.24 euro per minut;
  • Apeluri recepționate: 0.16 euro per minut.

Ce oferă operatorii moldoveni

Declarația a fost semnată de către toți operatorii din R. Moldova (Moldtelecom, Moldcell și Orange Moldova) și patru operatori din UE: Orange, Deutsche Telekom, Telefonica și Melita, dar rămâne deschisă și pentru alți doritori.

Moldtelecom are opțiunea de a naviga pe Internet la tarif de 10 bani pentru 1 MB și de a comunica la 1 leu și 50 bani pe minut cu cei din R. Moldova.

Orange Moldova a inclus Roaming în Europa în portofoliul de abonamente. Clienții companiei au trafic Internet mobil inclus în Roaming în Europa, pot prelua toate apelurile gratuit și pot suna din minutele naționale incluse în abonamentul Orange. Cei care nu dețin un abonament cu Roaming inclus, precum și clienții PrePay, pot beneficia de Roaming în Europa la tarife reduse sau pot activa opțiunile cu minute și trafic Internet: 1GB sau 100 minute la 70 lei. Opțiunile se reactivează automat la consumul de trafic. După epuizarea minutelor sau traficului Internet din abonament, tariful a fost redus la 20 bani/MB și 1.90 lei/min.

La Moldcell, serviciul Internet poate fi utilizat în țările UE/SEE din traficul inclus în abonament, conform coeficientului 1:1. Tariful extra abonament constituie 5 lei/MB. Apelurile locale și spre R. Moldova se taxează per minut din minutele naționale incluse în abonament, conform coeficientului 1 minut în roaming = 1 minut național. După epuizarea minutelor naționale din abonament, tariful pentru apeluri în țările UE/SEE este de 5 lei/minut.

UE sprijină procesul de integrare a Moldovei în regimul său de roaming prin Inițiativa EU4 Digital, care a susținut, din 2019, eforturile de realizare a unei infrastructuri digitale și de telecomunicații sigure în toate țările din Parteneriatul Estic.

Fără taxe suplimentare pentru statele membre

Utilizatorii statelor membre ale UE nu plătesc taxe suplimentare pentru utilizarea telefonului mobil atunci când ies din țara origine și merg într-o altă țară din UE. Este vorba despre așa-numitul roaming la tarife naționale. Apelurile (către telefoane mobile și fixe), mesajele (SMS) și serviciile de date (navigare pe internet, streaming de conținut muzical și video) sunt facturate la prețurile naționale.

Aceeași regulă se aplică și pentru apelurile sau mesajele de intrare din străinătate.

Lista de țări UE/SEE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG