Știrile presei moldovene
- România asigură în prezent Republica Moldova cu energie electrică în proporție de aproape 90 la sută prin contractele comerciale, de pe bursa de electricitate și în baza contractului de avarie, a declarat la Radio Chișinău directorul întreprinderii de stat Energocom Victor Bânzari. El a adăugats că energia e contractată de la OMV Petrom și Nuclearelectrica, iar pe ultima sută de metri ar fi și semnarea unei înțelegeri cu încă un producător român de curent. Bânzari a mai declarat că este o premieră când R. Moldova cumpără „așa o cantitate mare de energie din România.”
- Ziarul de Gardă trece în revistă dosarele penale în care figurează ca suspect fostul deputat PD, Vladimir Andronachi, expulzat de Ucraina în Republica Moldova în data 2 noiembrie. Este vorba de dosarele penale „Frauda bancară” [„escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”] și „Metalferos” [„crearea și conducerea unei organizații criminale”], care se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție și, respectiv, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Lui Andronachi urmează să-i fie atribuită și calitatea procedurală în alte cauze penale de delapidare a mai multor proprietăți ale Republicii Moldova din Ucraina.
- Republica Moldova a ajuns pe locul 51, urcând șase poziții, în Indicele de Progres Social 2022, care evidențiază calitatea vieții și bunăstarea socială în 169 de țări. Moldova înregistrează 74,19 puncte din 100, însă chiar și așa e plasată de autorii studiului „în rândul țărilor din a doua categorie”, scrie portalul Mold-Street. Republica Moldova este devansată de Armenia, Muntenegru și Georgia, dar a lăsat în urmă Ucraina, Albania, Macedonia de Nord, Rusia și Belarus. Cea mai bună situație în R. Moldova e în domeniul educației și acces la locuință; drepturile personale și incluziunea. Cea mai proastă situație, potrivit studiului, e la calitatea mediului și salubritate, la sănătate și bunăstare, la libertate personală și alegere.
- NewsMaker îl citează pe deputatul PAS, Dumitru Alaiba, șeful Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, care a spus că Rusia nu va putea „intimida” și „speria” Moldova chiar dacă „poate să ne închidă ce robinete mai are.” „Vom îngheța o iarnă, dacă va fi necesar. Vom sta mai mult pe întuneric, dacă trebuie”, a afirmat Alaiba, care a sugerat că politica „lui Putin în Moldova” va eșua și că Republica Moldova se va „isprăvi” și va „plăti prețul libertății.”
- În Republica Moldova ar putea fi interzis fumatul în balcoanele apartamentelor și căminelor, în locurile de uz comun în cămine și în locuințele în care se află minori și femei gravide. AGORA scrie că Parlamentul va examina un proiect de lege în acest sens care urmărește ralierea la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului. Proiectul prevede includerea noțiunilor tutun de pipă; nicotină; gudron; toxicitate; produs conex nou; import de produse din tutun ș.a.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook s-a bucurat de interes știrea Europei Libere, care anunță că Statele Unite vor oferi Republicii Moldova aproximativ 50 de milioane de dolari pentru rambursarea achizițiilor de energie electrică și „reducerea dependenței [energetice] față de Rusia.” Sprijinul financiar ar putea fi oferit prin amendarea Acordului privind Obiectivul de Dezvoltare.
- Chișinăul pregătește măsuri dure împotriva Tiraspolului, scrie Ziarul Național, citând declarațiile deputatului PAS Lilian Carp, șeful Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică. „Avem mecanisme mai serioase decât să închidem robinetul la gaz”, a declarat parlamentarul, care a avertizat că „decizia de a sista livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului îi va costa scump pe reprezentanții administrației separatiste de la Tiraspol”.
- Pe Instagram, de atenția publicului s-au anunțul șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, citat de TV8, despre punerea în arest preventiv pentru 30 de zile a fostului deputat Vladimir Andronache, după ce acesta a fost declarat indezirabil și expulzat din Ucraina.