Social-democrații români nu au infirmat, dar nici nu au confirmat, cel puțin până acum, intenția de a promova în această săptămână grațierea și amnistia.
Spre deosebire de grațiere care îi scutește pe cei condamnați de pedeapsă, amnistia îi scapă pe aceștia și de răspunderea faptei. Altfel spus, cazierul lor poate fi curățat în această situație.
În Parlament există deja un proiect prin care se prevede scutirea de pedepse pentru un anumit gurp de persoane aflate în închisoare sau doar în cercetare.
Această lege a trenat multă vreme, fiindcă politicienii arcului de guvernământ n-au îndrăznit să o promoveze, mai cu seamă că până recent au fost manifestații permanente în stradă.
ALDE, partid aflat în coaliția de guvernare alături de PSD, a respins pe mai multe voci orice intenție a executivul de a adopta grațierea și amnistia.
Șeful PSD Liviu Dragnea a avut luni o întâlnire cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu la care, potrivit mai multor relatări din presa centrală, cei doi ar fi vorbit despre eventualitatea unei ordonanțe de urgență și chiar a suspendării președintelui.
Dar nu există declarații oficiale în acest sens, și pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale, fruntașii ALDE încearcă să se disocieze de inițiativele controversale ale aliaților la guvernare.
O serie de nemulțurmiri din partea acestora sunt spuse cu voce tot mai puternică. În plus, Tăriceanu a explicat că suspendarea președintelui nu-și mai are locul, după ce Klaus Iohannis a respectat decizia Curții Constituționale de revocare a procuroarei șefe anticorupție.
Nu e clar încă ce se va întâmpla.
Cert e că Liviu Dragnea a vorbit în câteva rânduri despre necesitatea unei ordonanțe prin care guvernul să pună rapid în operă modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penale.
Ambele au fost reclamate la Curtea Constituțională și vor fi analizate abia la toamnă. Dar Dragnea nu are răbdare să aștepte, pentru că e în criză de timp, după ce a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare.
Ministrul justiției Tudorel Toader a negat la rândul lui existența vreunui proiect de ordonanță pentru aplicarea amnistiei și grațierii.
Poate că oficialii arcului de guvernământ doar testează reacția publică pe fondul acalmiei străzii și a vacanțelor. Deputatul Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, a dat asigurări că nu va exista o ordonanță de acest fel. În schimb, rectorul Școlii naționale de studii politice și administrative (SNSPA) Remus Pricopie, fost ministru PSD al educației îi cere șefei guvernului de la București „să nu își asocieze numele” cu o ordonanță de urgență care să legifereze grațierea și amnistia.
Lucrurile sunt confuze deocamdată, semn că cele două formațiuni care susțin guvernul nu s-au înțeles asupra acestei modalități, prin care liderul PSD ar putea răsufla ușurat, fiindcă grațierea, de pildă, implică inclusiv închiderea dosarelor aflate încă în lucru.
Potrivit Constituției, ordonanțele de urgență trebuie contrasemnate de miniștrii care urmeaza să le pună în aplicare și intră în vigoare imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial, fără să poată fi atacate.
Doar Avocatul poporului s-ar putea opune, dar această instituție s-a dovedit total subjugată politic în ultimii doi ani. Ministrul justiției este unul dintre cei care în mod obligatoriu va trebui să contrasmeneze o eventuală ordonanță privind grațierea și amnistia.
Tudorel Toader, care ocupă acest fotoliul justiției din partea ALDE, a avut luni mai multe întâlniri cu toți factorii politici decidenți. Rămâne de văzut dacă în cazul că guvernul va legifera grațierea sau amnistia, sau pe ambele, ministrul justiției o va semna, sau dacă lucrurile se vor petrece cand el va fi în vacanță.
În orice caz, dacă PSD vrea, va putea trece ordonanța care să-l salveze pe Dragnea. Exisă însă riscul retragerii ALDE de la guvernare, mai ales că acest partid are strategia de a lua locul liberalilor în imaginarul colectiv.
Pentru social-democrați acest risc este mai mare decât cel al unor pedepse europene împotriva României, fiindcă fără ALDE ar putea să piardă guvernarea.