Linkuri accesibilitate

România: investițiile străine de peste 2 milioane de euro făcute din țări din afara UE vor fi verificate amănunțit


Premierul României Nicolae Ciucă (arhivă)

Investițiile străine de peste 2 milioane de euro făcute în România din țări din afara Uniunii Europene vor fi verificate amănunțit, între alții și de SRI (Serviciul Român de Informații) și SIE (Serviciul de Informații Externe).

Potrivit publicației Econmedia.ro, Ordonața de urgență adoptată joi de guvernul Ciucă vizează investiții din țări precum Statele Unite și Marea Britanie dar și Rusia sau China, scopul fiind „protejarea intereselor esențiale de securitate și ordine publică”.

Mai exact, orice investitor străin din afara UE care vrea să investească peste 2 milioane de euro în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații, bancar, agricol sau mass-media e obligat să depună o cerere de autorizare.

Investițiile în presă au condiții și mai drastice: pe lângă verificarea cerută pentru restul afacerilor, un eventual investitor în presă venit din afara UE trebuie să facă publice toate datele privind tranzacția, iar Comisia specială supune consultării publice, pentru o perioadă de 30 de zile, informațiile cu privire la întreprinderea din domeniul mass media.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG