Linkuri accesibilitate

„România nu mai îndeplinește niciunul din criteriile de aderare la zona euro” (G4Media)


Revista presei de la București.

G4Media difuzează știrea că, în clipa de față, majoritatea parlamentară deținută de coaliția de guvernare din Republica Moldova depinde de un singur om: încă un parlamentar de la Partidul Democrat a plecat la partidul de opoziție Pro Moldova. Știrea reamintește că „în ultimele două luni, coaliția de guvernare a suferit o adevărată hemoragie de parlamentari plecați în opoziție, mai ales după ce guvernul Ion Chicu și președintele Igor Dodon au încercat să încheie un acord de împrumut considerat înrobitor cu Rusia. Cu toate acestea, principalul partid de opoziție, condus de ex-premierul Maia Sandu, a anunțat că nu se va ralia unei eventuale moțiuni de cenzură în plină pandemie de coronavirus”.

Perspectiva de a vedea la Chișinău o nouă majoritate parlamentară, un nou guvern, chiar înainte de alegerile prezidențiale, i-a inspirat lui Iulian Chifu o analiză apărută pe blogurile Adevărul. Domnia sa repetă că Maia Sandu este singurul politician care l-ar putea învinge pe Igor Dodon la prezidențiale, dar consideră că există încă obstacole puse de fostul partener de coaliție Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Chifu vorbește de „ambiții nemăsurate” și ar dori ca Năstase să înțeleagă contextul și să o sprijine pe Maia Sandu. Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate are însă destule reticențe. Pe de o parte, nu vrea să plătească pentru politica dusă de regimul Dodon, pe de altă parte își ia timp să analizeze dimensiunile compromisului de făcut, pentru că, în mod evident, va fi nevoie ca în eventuala coaliție să fie acceptate și alte formațiuni de opoziție, pe care nu neapărat se poate conta. Fapt este, scrie analistul publicat de Adevărul, că „Dacă opoziţia e divizată şi componentele nu vor să se amestece, nici să accepte un program comun minimal de doborâre a guvernului Dodon, şi Guvernul poate rămâne în funcţie, şi preşedintele Dodon se poate realege, aşa, trecând şi supravieţuind pe sub radar, din lipsa capacităţii de a-l înlătura”.

Pe site-ul ziare.com, Victor Pițigoi trece în revistă trei nume care ar putea aspira să-i urmeze lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale viitoare. Mai întâi, fostul premier și actualul șef al partidului Pro România, Victor Ponta. Site-uri apropiate acestei zone politice îl situează deja foarte aproape de Iohannis într-un top al încrederii în politicieni. Ponta a și recunoscut că vrea să candideze. Victor Pițigoi emite ipoteza că, poate, în acest fel, vrea să le reamintească foștilor colegi din PSD că nu au alt candidat mai bun ca el pentru președinția țării. Ar mai fi, pe partea liberală, „enigmaticul domn Rareș Bogdan”, actualmente europarlamentar, despre care comentatorul de la ziare.com spune doar că e un tip pragmatic, pentru care veniturile nu sunt neapărat ultimul lucru de luat în seamă. Și mai e personalitatea nr-ul 1 în PSD, recunoscută, în mod ciudat, și de președintele interimar Marcel Ciolacu: Gabriela Firea, primarul general al capitalei.

Despre starea economică a României, e suficient să ne referim la știrea difizată de G4Media, fără comentarii: România nu mai îndeplinește niciunul din criteriile de aderare la zona euro. Mai mult sau mai puțin, cam aceeași e și situația celorlalte state non-euro care aspirau la intrarea în club.

XS
SM
MD
LG