Linkuri accesibilitate

România, capul de pod al NATO în Europa de Est


Distrugătorul american Donald Cook, în portul de la Constanța
Distrugătorul american Donald Cook, în portul de la Constanța

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Încetul cu încetul, România a devenit capul de pod al NATO și al SUA în Europa de Est și în regiunea Mării Negre.

România adăpostește principala instalație a scutului anti-rachetă instalat de SUA în Europa de Est și, de asemenea, aeroportul militar de la Kogălniceanu a fost pus la dispoziția Statelor Unite, fiind folosit pentru operațiuni militare în Orientul apropiat.

Vizita recentă a președintelui Klaus Iohaniis a servit de asemenea la apropierea militară a celor două țări. Președintele SUA Trump a exprimat angajamentul clar al Statelor Unite pentru respectarea Articolului 5 al NATO, cel care asigură apărarea fiecărei țări NATO care fi atacată de o terță entitate.

„Statele Unite s-au angajat si angajez Statele Unite fata de Articolul 5. Cu siguranță suntem aici pentru a proteja”, a declarat Trump, răspunzand întrebării unei jurnaliste, într-o conferință de presă susținută la Washington alături de președintele României, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis și Donald Trump, 9 iunie 2017
Klaus Iohannis și Donald Trump, 9 iunie 2017

Aliații s-au arătat îngrijorați luna trecută, după ce președintele american nu și-a exprimat sprijinul personal pentru Articolul 5 în timpul summitului NATO de la Bruxelles.

Miliardarul republican are o relație ceva mai complicată cu blocul militar, după ce a promis în timpul campaniei electorale că va tăia finanțarea americană destinată apărării altor aliați și că ia în calcul să nu respecte articolul 5 al Tratatului NATO.

Vizita lui Klaus Iohannis la Washington a coincis cu vizita în România lui Jan Broeks, directorul general al Statului Major Internaţional al NATO, care, împreună cu generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General al Armatei Române, a participat la Black Sea and Balkans Security Forum – Constanța 2017. La acest eveniment se dezbat probleme de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică şi participă decidenţi, reprezentanți ai mass-media şi ai cercurilor academice din regiunile vizate.

Evenimentul Black Sea and Balkans Security Forum este un cadru de reuniune anual care sprijină aprofundarea şi dezvoltarea interacţiunii dintre analişti, pe probleme de securitate în Marea Neagră și Balcani. Forumul este organizat de New Strategy Center, Institutul Diplomatic Român şi Universitatea Ovidius, cu sprijinul Primăriei Constanţa, al Zonei Metropolitane Constanţa şi al Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO,

Cei doi oficiali au mai discutat aspecte privind integrarea şi sincronizarea eforturilor de instruire la nivel naţional cu iniţiativele regionale ale NATO, precum şi despre exerciţiile în derulare şi iniţiativele României privind prezenţa înaintată adaptată, cu impact major în întărirea flancului estic al Alianţei. La finalul întâlnirii, şeful Statului Major General și-a exprimat aprecierea cu privire la eforturile de adaptare ale Alianței la noile provocări ale mediului de securitate, incluzând sprijinul aliat acordat Armatei României, în contextul măsurilor de reasigurare stabilite.

Combinat cu Deveselu și baza americană de la Kogălniceanu, România devine astfel piesa esențială a NATO în Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG