Armata României se confruntă cu tot mai multe plecări din sistem. Șapte mii de militari au ieșit doar anul trecut prin demisii și pensionări, a spus ministrul Angel Tîlvăr la Euronews Romania.
Ministrul Apărării afirmă că efectivele Armatei sunt de 80.000 în acest moment și sunt insuficiente. El susține că e nevoie de pregătirea de noi rezerve, iar acest lucru se face prin serviciul militar voluntar, nu obligatoriu.
Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni pentru persoane de 18-35 de ani.
„Nu știm cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a precizat ministrul.
Potrivit ministrului Angel Tîlvăr, Armata Română a scăzut de la peste 320.000 de oameni, cât avea în 1990, la aproximativ 80.000.
„Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoile operaționale sunt care sunt și care nu au mai fost în Europa de mult”, a adăugat ministrul Apărării.
În ciuda discuțiilor despre gradul de pregătire al armatei pentru un potențial conflict, ministrul Apărării susține că nu există pericolul unui război.
„România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord și în linie cu ce se întâmplă și în alte armate din acest punct de vedere. Și nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi și să ai oameni la dispoziție într-o situație”, a mai spus ministrul.
Afirmațiile și precizările ministrului Apărării vin după avertismentele șefului Statului Major al Apărării Gheorghiță Vlad.
El a spus la Europa Liberă România că Armata duce lipsă de militari și nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina.
El a mai avertizat că dacă Rusia învinge în Ucraina, următoarea ei țintă va fi R. Moldova.
Declarațiile șefului Statului Major la Europa Liberă au declanșat o întreagă dezbatere publică privind gradul de pregătire al Armatei Române în noul context creat de conflictul din Ucraina.
Președintele României, premierul și șeful Senatului au reacționat și au spus că România nu riscă un război și că țara se bucură de cea mai bună securitate pe care a avut-o vreodată ca membru NATO.
Articol preluat de la Europa Liberă România.