Linkuri accesibilitate

Protocolul secret: cui a folosit și cui ar putea să-i aplice lovitura de grație


La București, Serviciul Român de informații, SRI a desecretizat astăzi Protocolul semnat în 2009 cu Ministerul Public și Direcția Națională Anticorupție, un document de 18 pagini care conține parametrii tehnici ai colaborării dintre respectivele instituții. Potrivit documentului, toate măsurile de supraveghere (tehnică, filaj, etc) erau făcute cu mandat de la instanță.

Protocolul dintre Serviciul Român de Informații și Parchetul General, negat multă vreme de procurori, dar sugerat cumva de unii ofițeri de informații a fost desecretizat la cererea prim-ministrei Viorica Dăncilă. Totul se întâmplă sub presiunea unor inculpați, foști parlamentari, susținuți de mai multe canale mediatice, care susțin că probele din dosarele lor ar fi fost măsluite sau că faptele lor au fost exagerate. Întrei ei, fostul deputat Sebastian Ghiță, Mircea și Vlad Cosma, tată și fiu - unul fost deputat, celălalt fost șef al Consiliului Județean Prahova.

Protocolul dintre cel mai mare serviciu secret din România și Parchetul General a fost semnat în 2009 de adjuncții de atunci ai celor două instituții (Tiberiu Nițu ca prim-adjunct al Parchetului și Florian Coldea, ca prim-adjunct al SRI). Niciunul dintre ei nu se mai află însă în sistem pentru a fi trași la răspundere. Pe de altă parte, documentul a fost aprobat de directorul SRI de la acea vreme, George Maior, azi ambasadorul României la Washington, și de Codruța Kovesi, atunci șefa Parchetului General, azi procuroare-șefă a Direcției Naționale Anticorupție.

Când au început să apară informații în presă despre existența unui astfel de protocol între procurori și ofițeri de informații, DNA a dat publicității un comunicat în care preciza că „nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori și ofițerii de informații în case conspirative”. Scoaterea la iveală acum a acestui document nu o pune pe șefa DNA într-o lumină prea bună.

În protocol nu este nimic ilegal și peste tot, cei care l-au alcătuit au avut grijă să adauge formule de tipul „cu respectarea strictă a atribuțiilor și competențelor părților”, „în condițiile legii” sau „cu respectarea prevederilor legale”. Ofițerii de informații care sunt profesioniști ai aparențelor și procurorii, care sun experți în legislație au scris un protocol total acoperitor pentru ambele părți, dar care în același timp le permitea celor de la SRI să se implice activ în anchetele anticorupție, deși acest lucru nu apare explicit în document.

Totuși la Articolul 22 al Protocolului secret semnat de Serviciul Român de Informații și Procuratura Generală se prevede clar că „în cauze complexe, cooperarea efectivă se realizează pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor două instituții, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecărei părți”. Documentul descrie metodologia de lucru, felul în care se desfășoară activitățile operative, ce anume poate fi desecretizat și în ce condiții, precum și faptul că liderii celor două instituții erau permanent la curent cu ceea ce se întâmpla.

Din textul stufos al Protocolului nu rezultă care era obiectivul colaborării între procurori și ofițeri de informații și de ce ar fi fost nevoie de „echipe mixte”. Poate că dovezile pe care nu le puteau găsi procurorii erau cerute celor de la SRI, care puteau aplica metode operative, pe care procurorii nu le aveau la îndemână sau erau în afara legii, dacă apelau la ele. Nu e clar însă dacă acest lucru în echipă era menit să scoată la iveală riscuri la adresa siguranței naționale sau dacă probele descoperite prin metode specifice erau folosite și în alte scopuri.

În 2006, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a declarat corupția factor de risc la adresa siguranței naționale, ceea ce ar putea justifica întru câtva relația de complicitate dintre procurori și ofițerii de informații, care în România nu au, ca în Statele Unite, spre exemplu, atribuții de anchetă. Fostul șef al SRI, George Maior, sprijinit de fostul președinte Traian Băsescu ar fi vrut să transforme Serviciul Român de Informații după modelul FBI în așa fel încât ofițerii să poată aresta și ancheta. Din Protocolul secret rezultă însă că exact acest lucru l-ar fi făcut profesioniștii de intelligence, sub umbrela juridică a procurorilor.

Totul s-a desfășurat cumva la limita legii, dar faptul că acest Protocol a fost negat mai înainte, dă apă la moară la suspiciuni, pune sub semnul întrebării moralitatea celor care au lucrat la umbra lui și poate fi, la o adică, instrumentul care să-i dea lovitura de grație Codruței Kovesi, căreia ministrul Justiției i-a cerut revocarea.

XS
SM
MD
LG