Linkuri accesibilitate

România salută decizia UE de a condamna atacul asupra vasului Mercer Street


Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu salută publicarea Declarației emise de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, în numele tuturor celor 27 de state membre ale UE 27, prin care este condamnat atacul asupra vasului „Mercer Street”, informeaza agenția Mediafax.

În atac și-au pierdut viața un cetățean român și unul britanic. Prin intermediul Declarației, cele 27 state membre ale UE condamnă puternic atacul din 29 iulie 2021 asupra vasului comercial, reafirmând caracterul ilegal și fără nicio justificare al acestuia. De asemenea, prin Declarație, cele 27 state membre își exprimă solidaritatea cu România și transmit condoleanțe familiilor și celor apropiați victimelor.

Totodată, declarația UE 27 reconfirmă faptul că atacul asupra vasului „Mercer Street” reprezintă o încălcare a dreptului internațional și o amenințare la adresa păcii, făcând apel la oprirea unor astfel de acțiuni unilaterale și subliniază importanța garantării libertății de navigație, în conformitate cu dreptul internațional. Declarația țărilor comunitare reconfirmă responsabilitatea Republicii Islamice Iran în ceea ce privește atacul, subliniind că toate probele disponibile indică cu claritate Iranul ca făptuitor.

Nu în ultimul rând, Declarația lansează un apel la adresa tuturor actorilor regionali relevanți de a juca un rol constructiv în eforturile de menținere a păcii și stabilității regionale. În acest sens, potrivit Declarației, UE va continua eforturile diplomatice intense pentru a încuraja dialogul și soluțiile adecvate și eficiente. Ministerul român al Afacerilor Externe va continua coordonarea cu aliații și partenerii României în legătură cu acest subiect, scrie Mediafax.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG