Linkuri accesibilitate

România: De ce n-a putut fi salvată victima cu numărul 20 și cum îi ajută statul pe angajatori


În România, pe străzile marilor orașe patrulează polițiștii pentru a menține carantina totală pe timpul pandemiei
În România, pe străzile marilor orașe patrulează polițiștii pentru a menține carantina totală pe timpul pandemiei

Ministra Muncii, Violeta Alexandru a explicat astăzi că angajatorii care vor să beneficieze de facilitatea indemnizațiilor de șomaj tehnic trebuie să depună doar o declarație pe proprie răspunde și o listă a angajaților care au fost trimiși acasă, pe fondul crizei de coronavirus.

Noutatea este că întreprinderile și companiile nu mai trebuie să dea salariile din bugetele lor. Plățile vor fi făcute de către Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpla și la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie și anume 1-16 aprilie.

Carantina în București
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00

Dacă statul român nu ar avansa salariile pentru cei care vor intra în șomaj tehnic și care vor primi lefurile reduse cu doar 25%, multe companii, în special cele mici și mijlocii ar fi trebuit să-și închidă porțile, așa însă, dacă nu va urma o lungă perioadă de stagnare multe dintre ele ar putea să se salveze.

Până acum au fost suspendate în România 458.000 de contracte, din care 262.000 sunt pe lista de șomaj tehnic. Bugetul alocat în acest moment de guvern se ridică la aproape un milliard de euro.

Aproape 50% dintre managerii companiilor din România spun că „nu pot estima cum va evolua activitatea economică” nici măcar în aprilie potrivit unui sondaj făcut de Institutul Național de Statistică. Activitatea din industrie s-ar putea contracta cu 25 până la 50%, potrivit răspunsurilor managerilor care au menționat că activitatea se va restrânge în cursul lunii aprilie . Trei sferturi dintre directorii de companii care au menționat că activitatea va crește sunt din sectorul de comerț cu amănuntul, în schimb, cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii ai căror manageri au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar închiderea activității. Sondaj Institutului Național de Statistică a fost făcut între 17 și 19 martie.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în România au fost confirmate 1.292 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19, dintre care 115 au fost declarate vindecate și externate. Până astăzi, 24 de persoane au decedat.

Covid-19: Cluj, prima noapte de carantină națională
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

Cea mai complicată situație este cea a unui bărbat de 49 de ani, din județul Timiș, care a murit joi seara și care a fost numit a 20-a persoană decedată din România din cauza coronavirusului. Bărbatul a fost diagnosticat cu pneumonie acută și a fost trimis acasă de la un spital la altul. „Nu se încadra în definiția de caz” și „nu avea criterii de internare”, a explicat ulterior directorul Spitalului Județean din Timișoara. Abia a treia oară, când i-a fost rău și a chemat ambulanța, a fost testat pentru COVID-19, dar și atunci a fost lăsat acasă. Situația tinde să fie scăpată de sub control de către autorități: 17 spitale din România au fost infectate cu coronavirus și peste 150 de cadre medicale au fost testate pozitiv.

XS
SM
MD
LG