Linkuri accesibilitate

Rujeola se extinde în Moldova


La centrul de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău au fost confirmate 17 cazuri de rujeolă.
La centrul de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău au fost confirmate 17 cazuri de rujeolă.

Numărul cazurilor de rujeolă de la centrul de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău a ajuns la 17, dintre care 13 sunt la copii. Alte șase cazuri au fost confirmate, dintre care patru într-o familie.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) precizează că ancheta epidemiologică la centrul pentru refugiați continuă, iar persoanele care au intrat în contact cu bolnavii se află sub supraveghere medicală.

De asemenea, ANSP anunță că au fost diagnosticați cu rujeolă patru copii dintr-o familie care au fost în contact cu un copil de 4 ani din Chișinău, la care s-a confirmat anterior infecția. Astfel, acest al doilea focar numără cinci cazuri.

Infecția a mai fost depistată la un copil din Chișinău care s-a întors recent din România și la un adolescent de 14 ani din orașul Ialoveni. Aceste cazuri nu au legătură între ele.

În total, de la începutul anului 2024, în R. Moldova au fost înregistrate 29 de cazuri de rujeolă.

Specialiștii atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia sau meningita, și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii.

Maladia se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări nazale, tuse uscată. În a treia sau a patra zi de boală, apar pete roșii pe piele, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

ANSP amintește că nu există un tratament specific contra rujeolei, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Aceasta se face gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Ultima dată, R. Moldova s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă în anul 2018.

În Ucraina, epidemiile de rujeolă sunt ciclice și izbucnesc o dată la 4 – 5 ani, ultima a durat din 2017 până în 2019. Medicii se așteaptă la un nou val în 2024. Din cauza războiului, mulți copii nu sunt vaccinați la timp, iar rata vaccinării a scăzut sub 70%.

România se confruntă deja cu o epidemie de rujeolă. De la 1 ianuarie 2023, au fost confirmate peste 9.600 de cazuri de rujeolă și au fost înregistrate 11 decese.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG