Linkuri accesibilitate

Rusia și China au cooperat în răspândirea și amplificarea dezinformărilor legate de COVID-19 (raport)


Dialog online între președintele Rusiei, Vladimir Putin - președintele Chinei, Xi Jinping
Dialog online între președintele Rusiei, Vladimir Putin - președintele Chinei, Xi Jinping
Rusia, China și teoriile conspirației
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

China comunistă și Rusia au dezinformat despre originile COVID-19, au promovat teorii despre remedii pentru boală care nu și-au dovedit eficiența și despre eficacitatea vaccinurilor menite să cucerească publicul străin și să inducă neîncrederea față de guvernele occidentale și politicile lor epidemiologice, arată un studiu realizat de CEPA – Centrul de Analiză Politică Europeană de la Washington, dat publicității joi.

Studiul a constatat că, deși China și Rusia au jucat un rol central în răspândirea dezinformării și propagandei legate de COVID, ele au urmat strategii în mare măsură separate. Cele două țări însă și-au amplificat campaniile reciproc, consideră acest studiu.

În timp ce Beijingul și-a mobilizat mass-media de stat multilingve, platforme de social media, oficiali guvernamentali și rețele online pentru a încerca să convingă lumea că nu ar trebui să fie învinuit pentru declanșarea pandemiei și că China este cel mai eficient partener global în combaterea virusului , rețelele rusești de dezinformare au căutat în mare măsură să submineze încrederea în eforturile occidentale de a lupta împotriva COVID-19 și să exacerbeze tensiunile, arată studiul.

Rusia și-a urmat în mare măsură strategia mai veche de utilizare a crizelor pentru a accentua tensiunile în societățile occidentale”, iar „China – se scrie în raport - a împrumutat unele instrumente de la Rusia, dar le-a folosit în scopuri diferite,înfrumusețînd propria situație și răspândind teorii ale conspirației la scară globală.”

Numeroase studii au documentat modul în care China comunistă și Rusia au jucat un rol principal în amplificarea conspirațiilor politice aflate în circulație și răspândirea lor despre originile COVID-19 (șiAICI.)

Raportul CEPA și-a propus să se bazeze pe studii anterioare și a încercat să înțeleagă cum au evoluat eforturile țărilor în timpul pandemiei, prin compilarea unei baze de 144.000 de date pentru a analiza articolele și mesajele de pe rețelele de socializare ale oficialiilor guvernamentali chinezi și rusi și din mass-media susținute de cele doua state, din martie 2020 până în martie 2021.

China împrumută în mod selectiv din strategia Rusiei, dar asta are limitele sale”, a declarat postului nostru Edward Lucas, analist superior la CEPA și unul dintre autorii raportului.

China încearcă să transmită un mesaj de încredere în sine și consecvent despre abilitățile [Partidului Comunist], în timp ce campaniile rusești sunt mai concentrate pe crearea haosului, indiferent dacă acesta contrazice chiar versiunea oficială a Kremlinului.”

Din 2016, Rusia a fost considerată pe scară largă drept principalul agent care răspândește dezinformarea, de exemplu în eforturile de a influența alegeri naționale importante. Cu COVID-19, totuși, China a preluat conducerea la nivel global, intensificându-și eforturile de a răspândi conspirații despre originile virusului și de a-și șlefui propria imagine.

Propaganda și dezinformarea chineză au variat, de la criticarea eforturilor occidentale de a combate virusul până la apărarea propriilor politici de a lupta cu virusul și promovarea eforturilor sale de a furniza țărilor mai sărace echipamente de protecție și vaccinuri. Raportul CEPA notează că narațiunile chineze au fost „în cea mai mare parte pozitive, au păstrat China în centrul atenției și au arătat o coerență remarcabilă între instituțiile susținute de stat și diplomați”, dar au existat și excepții notabile. În special, așa-numita diplomație a Războiniciilor lupi , în care ambasadele și diplomații individualiau început să atace agresiv politicile occidentale și să răspândească teorii ale conspirației.

Conform constatărilor raportului CEPA , aceste tactici din China s-au accelerat după ce președintele american Donald Trump și conservatori americani importanți au lansat ideea că COVID-19 ar fi putut să fie scăpat dintr-un laborator chinez și aceste tactici au devenit din nou mai proeminente în urma solicitării administrației președintelui Joe Biden către comunitatea de informații din Statele Unite pentru un raport concludent cu privire la posibilitatea ca acest virusul să fi fost realizat dintr-un laborator din Wuhan.

Ca răspuns, atât mass-media de stat chineză, cât și oficialii Beijingului , inclusiv purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe,și-au intensificat eforturile pentru a răspândi teorii ale conspirației despre originile virusului, inclusiv recircularea dezinformării de la începutul pandemiei despre laboratorul de cercetări militare Fort Detrick, din statul american Maryland.

Fort Detrick a fost mult timp un punct central al campaniilor rusești de dezinformare, dar eforturile chineze au contribuit la promovarea subiectului răspîndindu-l masiv în China și în Occident.

În februarie, AP a publicat o investigație de 9 luni care a constatat că China a lansat o campanie globală de dezinformare digitală, folosind prezența în creștere pe rețelele sociale occidentale pentru a introduce și răspândi informațiicare sugerează că Statele Unite de fapt ar fi creat COVID-19 ca armă biologică.

Eforturile rusești de dezinformare, spune analistul Edward Lucas de la CEPA , au fost ceva mai sporadice, de la răspindirea îndoielilor și a nenorocirilor cu privire la vaccinurile occidentale împotriva COVID-19 până la apărarea eficacității Sputnikului V, vaccinul rusesc.

De exemplu, influenceri de pe rețelele sociale din Franța și Germania au atras atenția în luna mai că un grup din Londra controlat de la Moscova s-a oferit să-i plătească pentru a răspândi dezinformări despre vaccinul Pfizer-BioNTech.

Într-un alt caz, presa de stat rusă și oficialii rușiau lansat o campanie în care acuză presa occidentală că este controlată de corporații farmaceutice ca să facă o campanie negativă în jurul vaccinului Sputnik V.(mai multe AICI și AICI)

Spre deosebire de China, dezinformarea rusă se referă rareori la încercarea de a face Rusia să arate bine unui public străin”, a spus Lucas.

Este vorba de exploatarea dezbinării și polarizării care există deja în Occident și acesta este ceva pe care actorii ruși l-au promovat de-a lungul anilor.”

Raportul CEPA notează că eforturile Chinei și Rusiei sunt în continuă schimbare și ar putea intra într-o perioadă de recalibrare. Un sondaj Pew Research al țărilor dezvoltate, în mare parte occidentale, publicat în iunie, a constatat că opiniile nefavorabile despre China au atins noi cote în timpul pandemiei, iar actorii ruși și-au schimbat o parte din mesaje, deoarece Rusia s-a confruntat cu o creștere bruscă a cazurilor de COVID-19 și decese și o reticență larg răspândită în rândul rușilor de a se vaccina.

Dar campaniile de dezinformare ale Beijingului, și ale Moscovei continuă.

Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a declarat la 1 decembrie că a eliminat peste 600 de conturi legate de o operațiune chineză care susținea că Statele Unite ar face presiuni asupra Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să dea vina pe China pentru apariția virusului COVID.

Privind în perspectivă, Lucas spune că, deși există dovezi limitate de cooperare explicită, China comunistă și Rusia vor continua să -și împrumute tactici și să-și amplifice reciproc campaniile de propagandă și dezinformare. Un domeniu de urmărit, spune el, este concentrarea mai mare asupra țărilor în curs de dezvoltare, în special în Africa, mai degrabă decât în Occident. China a investit în operațiunile sale media de pe întreg continentul de ani de zile, iar Rusia a început, de asemenea, să privească spre regiune.

Odată cu apariția de noi variante ale coronavirusului și cu lipsa accesului la vaccinuri în țările în curs de dezvoltare, Lucas spune că Africa este „un teren fertil” pentru propaganda și dezinformarea chineză și rusă.

Există resentimente reale în anumite părți ale Africii și Asiei cu privire la lansarea lentă a vaccinării la nivel mondial și Occidentul care controlează accesul la vaccinuri”, a spus Lucas. „Este o problemă reală și când lucrurile merg prost undeva, oamenii sunt mai dispuși să asculte mesajele și narațiunile care vin din exterior, crede expertul de la CEPA.

(Adaptat după Reid Standish)

XS
SM
MD
LG