Linkuri accesibilitate

Rusia a blocat accesul la Instagram


Accesul la rețeaua de socializare Instagram a fost blocat pe întreg teritoriul Rusiei începând cu 14 martie, de la miezul nopții. Potrivit proiectului GlobalCheck, Instagram este blocat de toți furnizorii și poate fi accesat doar cu ajutorul unui VPN sau altor instrumente de ocolire a restricțiilor.

Procuratura rusă a cerut blocarea Instagram pe 11 martie, iar Roskomnadzor a precizat că accesul va fi restricționat „în legătură cu răspândirea apelurilor la comiterea de acte de violență împotriva rușilor, inclusiv a personalului militar”, precum și pentru a „asigura sănătatea psihologică a cetățenilor”. Roskomnadzor a adăugat Instagram în registrul său de informații interzise. Portalul serviciilor de stat a îndemnat utilizatorii Instagram să se înregistreze pe rețelele de socializare rusești VKontakte și Odnoklassniki.

Anterior, procuratura din Rusia a cerut ca Meta, compania mamă a rețelelor de socializare Facebook și Instagram și a serviciului de mesagerie WhatsApp, să fie declarată organizație extremistă. Facebook a fost blocat chiar mai devreme, în timp ce WhatsApp nu a fost încă blocat de autoritățile ruse, care au spus că este un mijloc de comunicare și nu o rețea socială.

După începerea războiului din Ucraina, autoritățile ruse au blocat paginile web ale mai multor instituții media independente ruse și străine, inclusiv ale serviciilor de limbă rusă ale RFE/RL și ale proiectelor sale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG