Linkuri accesibilitate

Rusia are rezerve pentru încă doi ani de război, susțin serviciile lituaniene. Ucraina cere urgent muniții


Militari ucraineni trag spre pozițiile ruse din apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei, 8 martie 2023
Militari ucraineni trag spre pozițiile ruse din apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei, 8 martie 2023

Rusia mai are resurse să continue agresiunea militară din Ucraina încă doi ani, susțin serviciile de informații lituaniene.

„Estimăm că resursele de care dispune Rusia astăzi ar fi suficiente pentru a duce un război la aceeași intensitate încă doi ani”, a declarat colonelul Elegijus Paulavicius de la serviciul militar de informații al Lituaniei, țară membră în NATO și Uniunea Europeană. Estimarea se găsește în raportul anual al serviciului.

Sub președinția lui Vladimir Putin, Rusia devine „din ce în ce mai totalitară”, se mai arată în raport. Cu toate acestea, războiul din Ucraina subminează „bazele politice și economice ale regimului”.

Eșecurile pe câmpul de luptă, mobilizări ulterioare și o deteriorare a situației economice ar putea avea consecințe negative asupra stabilității regimului.

„În actualul context social și politic, cea mai probabilă alternativă la regimul lui Putin este un alt regim autoritar, astfel că Rusia va rămâne probabil o amenințare și o sursă de instabilitate în regiune cel puțin pe termen mediu”, se mai arată în raportul anuale, prezentat joi, 9 martie, la o conferință de presă.

Ucraina cere urgent muniție

Ucraina are nevoie „de muniție și iarăși muniție”, declara miercuri ministrul ucrainean al apărării Oleksi Resnikov, invitat la reuniunea de la Stockholm a miniștrilor apărării din țările Uniunii Europene.

Concret, Ucraina cere un milion de proiectile de artilerie.

Coordonatorul politicii externe europene, Josep Borrell a propus statelor membre un „pachet extraordinar de ajutor de un miliard de euro”, pentru că Ucraina „ar putea rămâne fără muniție în câteva săptămâni”.

Conform planului lui Borrell, țările UE ar trebui să aprovizioneze Ucraina din stocurile propriilor armate.

Ar urma să fie compensate însă din fondurile așa-numitei „Facilități europene pentru pace” – program creat în martie 2021 și gândit să finanțeze operațiunile cu implicații militare. Este același fond din care R. Moldova speră să obțină sprijin petru întărirea capacității sale de apărare.

Prin „Facilitatea europeană pentru pace”, care este în afara bugetului UE, țările membre au finanțat până acum livrări de arme către Ucraina în valoare de 3,6 miliarde de euro.

Bugetul de un miliard de euro propus de Borrell nu acoperă decât un sfert din cantitatea de muniție cerută de Ucraina așa că Estonia a cerut la Stockholm ca bugetul să fie mărit la 4 miliarde.

Stocuri goale, probleme logistice

Există însă o problemă și mai mare: stocurile de muniții ale armatelor europene sunt aproape goale, așa că s-a propus ca țările din UE să comande și să cumpere muniții „la comun”, cum s-a făcut și în cazul vaccinurilor anti-Covid.

Franța, prin comisarul său european pentru piața internă Thierry Breton a propus chiar ca industria de apărare să fie trecută în regimul unei „economii de război”, ceea ce ar accelera producția.

Idee criticată dur de ministrul german al apărării, Boris Pistorius: „Economia de război înseamnă că subordonăm totul producției de arme și muniție”, a subliniat el. Germania și UE „nu sunt în război” cu Rusia.

O decizie finală ar putea fi luată la reuniunea miniștrilor de externe din UE, programată pentru 20 martie la Bruxelles.

XS
SM
MD
LG